Miopia se regăsește printre cele mai întâlnite afecțiuni oculare ca urmare a stilului de viață actual. Levai Lehar, medic oftalmolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre principalele cauze ale miopiei.
Levai Lehar a explicat ce este miopia, a prezentat ce incidență are în rândul populației și a discutat despre factorii care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune oculară. Mihai Pautov a oferit o sugestie pentru a preveni simptomele.
Principalele cauze ale miopiei
Printre efectele neplăcute ale stilului de viață modern se regăsește miopia. Miopia este un viciu de refracție, mai exact miopii au nevoie să poarte dioptrii cu minus. Această afecțiune oculară poate avea la bază mai multe cauze.
Cauzele miopiei pot fi genetice, ereditare. Un copil cu părinți care au miopie prezintă un risc mai ridicat de a suferi de miopie în cursul vieții într-un procent de 80-90%.
,,Dacă ambii părinți au miopie riscul este mare să ai miopie la rândul tău.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
-A început să crească incidența miopiei?
-Într-adevăr, miopia poate fi considerată un efect al vieții moderne. Generațiile anterioare aveau o frecvență mai scăzută a miopiei. Generațiile actuale au o frecvență mai crescută. În prezent undeva la 25% din populație are miopie. Acest aspect indică un mod de viață inadecvat.
-Ce activități din viața modernă produc miopie?
-Atunci când lucrezi la calculator sau citești, îți folosești vederea de aproape. După 30-40 de minute de lucru se recomandă să iei o pauză. Dacă privești prea mult timp ecranele aparatelor, acest obicei poate provoca miopie, respectiv poate crește gradul unei miopii deja dezvoltate, fiind printre principalele cauze ale miopiei.
Metode de prevenție a miopiei
Dacă ai un stil de viață sedentar în care petreci multe ore la birou, în fața computerului, poți adopta unele metode de prevenție a miopiei. Poți privi pe fereastră, sau poți ieși 10 minute în natură pentru a face o plimbare. Este foarte important, chiar și în cazul copiiilor care încă nu au miopie, să se adopte un mod de viață echilibrat și să se desfășoare activități în parc, în natură. Astfel, se folosește cât se poate de mult ochii și vederea la distanță.
Când utilizezi mult telefonul, televizorul sau tableta rămâi în casă. În casă pereți se află la o distanță redusă. Chiar dacă nu privești dispozitive cu ecrane, continui să observi lucrurile din apropiere. În schimb, când ieși în natură, privești la distanțe mari chiar dacă nu ai această senzație. Atunci când ești într-un parc, în pădure sau într-un loc din natură, distanțele încep să varieze. Lumina solară te ajută.
Practic, stilul de viață actual în care oamenii își folosesc ochii doar pentru a observa obiecte la distanțe apropiate sau preponderent pentru a face această activitate, împinge organismul să se adapteze. Această adaptare se numără printre principalele cauze ale miopiei. Ochii încep să elimine capacitatea de a vedea la distanță deoarece nu o mai consideră necesară.
,,Creierul sesizează că noi ne folosim ochii doar pentru aproape sau preponderent pentru aproape și oarecum elimină vederea clară pe care am avea-o în mod normal la distanță.” – Levai Lehar, medic oftalmolog
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.