Potențialele cauze ale decolorării buzelor. Ce le poate afecta aspectul

Publicat: 11 februarie 2024, 07:52

Decolorarea buzelor poate fi provocată de mai mulți factori și se poate manifesta sub diferite forme. Pentru a primi un tratament adecvat pentru acest simptom, este important să se identifice cauza. Citește despre potențialele cauze ale decolorării buzelor.

Culoarea buzelor poate fi afectată din mai multe motive. Alimentele sau băuturile pot păta temporar buzele. Frigul poate face ca buzele să capete temporar o nuanță de albastru. În plus, acestea pot fi afectate de anumite afecțiuni medicale.

Potențialele cauze ale decolorării buzelor

Culoarea buzelor poate varia de la roz foarte deschis la maro. În comparație cu restul pielii, care este formată din mai multe straturi celulare, buzele au doar trei până la cinci straturi. Din acest motiv, un țesut mai subțire și mai delicat poate permite culorii din vasele de sânge subiacente să fie vizibilă.

Există mai multe cauze posibile ale decolorării buzelor și fiecare poate determina o culoare diferită. Buzele decolorate pot fi rezultatul mai multor factori care variază de la inofensivi, cum ar fi petele determinate de alimente sau băuturi, până la o afecțiune medicală gravă.

De asemenea, herpesul bucal poate afecta culoarea buzelor. Acesta este cauzat de infectarea cu virusul herpetic și se poate reactiva periodic.

Buze albe

Buzele albe sau palide sunt adesea însoțite de o paloare generală care afectează: fața, mucoasa ochilor, interiorul gurii și unghiile. Aceasta este de obicei cauzată de anemie, care reprezintă un număr scăzut de celule roșii din sânge. Anemia poate fi determinată de: deficiență de fier, deficiență de vitamina B9, deficiență de vitamina B12, deficiență de fier, sângerare la nivelul tractului intestinal sau pierderi mari de sânge pe durata perioadei menstruale.

De asemenea, albirea buzelor poate avea drept cauză: infecția cu Candida, afecțiuni cronice, medicamente, afecțiuni ale sistemului circulator, niveluri scăzute ale zahărului din sânge sau degerături.

Buze albastre

Circulația deficitară a oxigenului în sânge poate determina o nuanță albastră a pielii, numită cianoză. Alături de buze, aceasta poate fi observată cu ușurință în vârful degetelor de la mâini și de la picioare. Buzele albastre pot fi provocate de mai multe afecțiuni care vizează: inima, sistemul circulator și plămânii. În acest caz, printre potențialele cauze ale decolorării buzelor se pot regăsi: temperaturi foarte scăzute, astm, pneumonie, septicemie, intoxicații cu otravă sau sufocare.

Buze cu o culoare neuniformă

Când buzele au porțiuni ce se caracterizează prin culori diferite pot indica simptome de vitiligo, potrivit Cleveland Clinic. Vitiligo determină pierderea culorii pielii sau o pigmentare nedorită. Pe piele apar zone netede, albe sau deschise la culoare. Acestea poartă denumirea de macule sau pete. În general, se manifestă pe: mâini, antebrațe, picioare și față.

Buze pătate

Cauzele buzelor pătate variază de la pete solare inofensive la pete care reprezintă un simptom al unei afecțiuni medicale. Acestea pot fi cauzate de: expunere la soare, hemocromatoză, medicamente, diferite sindroame, reacții alergice, tulburări hormonale, deshidratare sau cancer.

Buzele negre

Ele poartă denumirea de hiperpigmentare a pielii. În această situație, printre potențialele cauze se regăsesc: fumatul, rănile sau boala Addison, care apare când glanda suprarenală nu produce suficient cortizol, conform Healthline.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI