Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice. Ce spun cercetătorii despre aceste ambalaje

Publicat: 5 februarie 2025, 15:17

Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice. Cercetătorii au analizat compoziția lichidelor la a căror preparare s-au folosit diferite ambalaje și au descoperit că majoritatea pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Oamenii de știință au descoperit că plicurile cu ceai înmuiate în apă clocotită pot elibera particule micro și nanoplastice în ceai. Dacă sunt ingerate, se absorb în celulele intestinale. Odată cu trecerea timpului, pot favoriza apariția unor probleme de sănătate.

Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice

Cercetătorii au descoperit că prepararea ceaiului într-o pungă de plastic din polipropilenă, un material frecvent folosit la confecționarea plicurilor de ceai, poate elibera peste un miliard de particule per mililitru de ceai, conform Delish. Plicurile de ceai din hârtie confecționate din celuloză și pungile de nailon din plasă pot elibera milioane de particule de plastic per mililitru.

Oamenii de știință au încercat să examineze diferite materiale și să obțină o probă mai mare pentru a testa celulele umane. Aceștia au folosit plicuri goale de ceai din trei materiale utilizate în mod obișnuit: polipropilenă, nailon și celuloză.

În cadrul lucrării științifice, oamenii de știință au extras materialele plastice din ceaiul preparat. După aceea, le-au expus la celulele intestinale umane. Celulele au absorbit particulele de plastic. Aceasta sugerează că microplasticele pot rămâne în organism după ce bei ceai.

Pe parcursul cercetării au fost preparate pliculețele de ceai într-un mod asemănător cu cel al unui consumator obișnuit. La aceasta nu au fost incluse frunzele de ceai și s-a folosit apă sterilă încălzită la 95 °C. Aceasta a fost agitată constant, după aceea s-a măsurat numărul de particule de plastic eliberate.

Dintre celulele care au absorbit microplasticele, mai ales celulele mucoase, au avut cea mai mare absorbție de particule. După 24 de ore, particulele de plastic au ajuns în nucleul celulelor, în care se află ADN-ul uman, potrivit Health.

Impactul microplasticelor depinde de frecvența consumului de ceai

Impactul microplasticelor din ceai depinde de frecvența cu care bei ceai și de modul în care fiecare corp individual reacționează la toxine. Persoanele care consumă ocazional ceai se pot confrunta cu o expunere mai mică. Din acest motiv, au șanse mai reduse să acumuleze microplastice. În același timp, persoanele care consumă zilnic ceai ar putea avea o expunere cumulativă.

Studiul a fost publicat în Chemosphere. Potrivit rezultatelor cercetării, plicurile obișnuite de ceai pot elibera aproximativ 1,2 miliarde de particule la fiecare mililitru. Aceasta înseamnă aproximativ de 5.000 de ori mai multe particule pe litru decât cele 240.000 de particule decât a-i putea găsi în sticla de mărime medie cu apă de 1 litru.

În același timp, oamenii de știință au observat că nu toate plicurile de ceai conțin microplastice. Din nefericire, majoritatea celor vândute și testate le includ.

Pentru a reduce expunerea la microplastice, fără a renunța la ceai, mulți specialiști recomandă să folosești ceai din frunze la vrac cu un infuzor din oțel inoxidabil sau un filtru reutilizabil.

Ceaiurile pot oferi numeroase efecte benefice organismului. De exemplu, un studiu efectuat pe 8.766 de voluntari cu vârste de minim 65 de ani sugerează că ceaiul verde poate contribui la prevenirea declinului cognitiv.

Te-ar mai putea interesa și
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Aspartamul poate crește riscul de AVC și atac de cord. Un studiu susține că acest îndulcitor artificial poate produce mai multe simptome în organism
Aspartamul poate crește riscul de AVC și atac de cord. Un studiu susține că acest îndulcitor artificial poate produce mai multe simptome în organism
Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților. Cel mai mare risc este obezitatea
Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților. Cel mai mare risc este obezitatea
PARTENERI