Pierderea masei musculare poate crește riscul de demență. Un studiu a analizat efectele sarcopeniei asupra creierului

Publicat: 6 decembrie 2024, 12:21

Pierderea masei musculare poate crește riscul de demență. Oamenii de știință au observat că sarcopenia poate afecta sănătatea creierului. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Radiology Conference and Annual Meeting din Chicago.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medical Institutions. Aceștia au evaluat 621 de participanți cu o vârstă medie de 77.3 ani, care nu sufereau de demență. Au folosit scanări cu rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru a le măsura dimensiunea mușchilor temporali. După aceea, i-au împărțit în funcție de dimensiuni, în mari sau mici. În total, 131 au avut mușchi temporali mari și 488 au avut mușchi temporali mici.

Pierderea masei musculare poate crește riscul de demență

Pe parcusul analizei lor, oamenii de știință au luat în considerare mai multe variabile care pot influența riscul de demență. Aceștia au inclus: vârsta, sexul, nivelul de educație, starea civilă, dimensiunea creierului și statutul APOE e4, o genă asociată cu demența.

Evaluarea a avut o durată medie de 5,8 ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau mușchii temporali mai mici prezentau un risc ridicat de a dezvolta demență. Această caracteristică se poate asocia cu o performanță cognitivă mai slabă la teste, conform Medical News Today.

Mușchii temporali sunt situați în cap și se folosesc pentru deplasarea maxilarului inferior. Cercetătorii au arătat că grosimea și zona mușchilor temporali pot indica prezența unei pierderi musculare în întregul organism.

„Am descoperit că adulții în vârstă cu mușchi scheletici mai mici au aproximativ 60% mai multe șanse de a dezvolta demență atunci când sunt ajustați pentru alți factori de risc cunoscuți.”, a explicat co-autorul principal al studiului, profesor Marilyn Albert.

„Aceste intervenții pot ajuta la prevenirea sau încetinirea pierderii musculare și, ulterior, pot reduce riscul de declin cognitiv și demență.”, a afirmat co-autorul studiului, profesor Shadpour Demehri.

Masa musculară ocupă un rol important în menținerea sănătății organismului

Mușchii scheletici reprezintă aproximativ o treime din masa musculară totală a unui om. Odată cu înaintarea în vârstă ponderea acestora începe să se reducă. Studiul prezentat în cadrul Radiological Society of North America susține că pierderea mușchilor scheletici înseamnă un factor de risc pentru dezvoltarea demenței.

Pierderea masei musculare scheletice asociate procesului de îmbătrânire se poate observa la adulții aflați la o vârstă mai înaintată, care suferă de demență cauzată de boala Alzheimer. Din acest motiv, studiul și-a propus să examineze dacă pierderea mușchilor temporali, care este o măsură a pierderii mușchilor scheletici, se poate asocia cu un risc ridicat de demență la adulții aflați la o vârstă mai înaintată, potrivit News-Medical.

Doctorul M. Albert a evidențiat că detectarea precoce cu ajutorul RMN-ului la nivelul creierului poate permite intervenții timpurii pentru a aborda pierderea mușchilor scheletici. Printre acestea se pot regăsi: activitatea fizică, antrenamentul de rezistență și suportul nutrițional.

De asemenea, sarcopenia poate fi favorizată de numeroși factori. Dezechilibrele în alimentație pot susține apariția acestei afecțiuni cronice. De exemplu, atunci când îți formezi un obicei din a mânca o cantitate foarte mare de proteine, poți crește riscul de apariție a acestei afecțiuni cronice. Din acest motiv, poate fi util să ceri sfatul unui nutriționist sau al unui medic pentru a-ți organiza o dietă echilibrată.

Te-ar mai putea interesa și
Singurătatea poate crește cu 31% riscul de demență. Un studiu a descoperit o potențială legătură între sănătatea mintală și funcțiile cognitive
Singurătatea poate crește cu 31% riscul de demență. Un studiu a descoperit o potențială legătură între sănătatea mintală și funcțiile cognitive
O mutație a virusului H5N1 poate crește riscul de transmitere la oameni. Are potențialul de a trece rapid de la gripa aviară la gripa umană
O mutație a virusului H5N1 poate crește riscul de transmitere la oameni. Are potențialul de a trece rapid de la gripa aviară la gripa umană
Expunerea pe termen lung la aer poluat poate crește riscul de cheaguri de sânge. Care sunt cele mai mari riscuri
Expunerea pe termen lung la aer poluat poate crește riscul de cheaguri de sânge. Care sunt cele mai mari riscuri
PARTENERI