Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Oamenii de știință au evaluat în cadrul unui studiu recent rolul acestor alimente vegetale în dieta persoanelor în vârstă. Aceasta a avut rolul de a stabili dacă pot fi folosite în conceperea unor metode de prevenție.
Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul datelor a 50.386 de participanți oferite de UK Biobank. Monitorizarea a avut loc în perioada 2007-2012, iar majoritatea persoanelor implicate au fost supravegheate în medie 7 ani. După aceea, a existat o continuare a evaluării în perioada 2013-2023.
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență
Studiul publicat în GeroScience a arătat că spre deosebire de persoanele cu vârsta peste 60 de ani care nu mănâncă nuci, cele care au raportat că mănâncă până la 30 de grame pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a dezvolta demență în următorii ani. Informațiile colectate sugerează că oamenii care au avut acest obicei, dar le-au consumat cu sare au avut o scădere a riscului mai mică. Aceasta înseamnă că sarea poate reduce ușor din beneficiile nucilor, conform ScienceAlert.
Rezultatele pozitive ale consumului de nuci au fost descoperite doar în cazul participanților care nu sufereau de obezitate, dormeau un număr corespunzător de ore pe noapte, nu fumau tutun și nu beau alcool în fiecare zi.
În același timp, nu s-au putut identifica asocieri semnificative când au fost evaluate doar persoanele de sex masculin din toate grupele de vârstă. Același lucru s-a întâmplat și în cazul celor care au raportat alți factori de risc. Printre aceștia s-au regăsit slăbiciunea musculară sau sentimentele de singurătate.
Pe parcursul desfășurării cercetării, au fost diagnosticate cu demență aproximativ 1.400 de persoane, potrivit New York Post. Oamenii de știință au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, masa corporală, nivelul de educație și stilul de viață.
Nucile pot avea un rol important în dietă
Consumul zilnic de nuci poate deveni o metodă de prevenție împotriva demenței. În același timp, nucile au mai fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea asigură proprietăți antioxidante și antiinflamatorii deoarece au în compoziție diferiți compuși polifenolici și substanțe fitochimice.
Nucile pot întări sistemul imunitar și pot contribui la stimularea metabolismului. Acestea se caracterizează printr-un profil nutritiv bogat în acizi grași esențiali și minerale cum ar fi: magneziu, zinc, mangan, fier, cupru, potasiu, calciu și seleniu.
Echipa de cercetători care a realizat studiul de la University of Castilla-La Mancha susțin că eficiența consumului de nuci în prevenirea demenței necesită cercetări suplimentare: „Viitoarele studii de urmărire pe termen lung, atât cele observaționale, cât și cele clinice, ar trebui să evalueze eficacitatea consumului de nuci ca strategie de prevenire a demenței la adulți.”
Oamenii de știință au luat în considerare diagnosticele de demență din toate cauzele, conform GeroScience. Aceștia au inclus: boala Alzheimer, demența frontotemporală sau demența vasculară. Acestea au fost studiate la momentul inițial și au fost urmărite prin diagnostice medicale raportate de participanți, spitalizări sau înregistrări ale deceselor. Pe durata studiului, rata demenței din toate cauzele a fost de 2,8%.