Trusa de prim ajutor ar trebui să fie nelipsită din casele oamenilor. Este foarte importantă atât pentru incidente neprevăzute de zi cu zi, precum și în cazuri de urgență.
Medicul Mihail Pautov și farmacistul Alexandru Ivan recomandă câteva produse pe care să le ai întotdeauna în trusa de prim ajutor.
Citește și: Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
„Pentru că vorbim despre urgențe, e foarte improtant să fim pregătiți. Fie că vorbim despre casă sau că mergem în vacanță, trebuie să avem acea trusă de prim ajutor”, spune medicul Mihail Pautov.
Acesta precizează că este foarte important să se regăsească în trusa de prim ajutor tot ceea ce îți recomandă medicul tău, în funcție de afecțiunile de care suferi. De asemenea, și farmacistul la care mergi regulat îți poate recomanda câteva lucruri.
„Este foarte important să avem o trusă de prim ajtor și este esențial acest lucru”, menționează și Alexandru Ivan, farmacist. „Ca farmacist, recomand ca aceasta să conțină în primul rând plasturi de diferite dimensiuni pentru a acoperi micile leziuni, de ce nu, un antihistaminic, pentru a reduce tocmai alergiile minore, un analgezic, precum Paracetamolul, un antiinflamator, să conțină săruri de rehidratare orală pentru eventuale deshidratări, comprese sterile și fașă pentru a putea proteja zonele arse, de exemplu, și este foarte important să verificăm periodic termenul de valabilitate a acestor produse. Și, bineînțeles, trusa trebuie să fie adaptată nevoilor personale.”
Citește și: Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Medicul Mihail Pautov dă exemplu de o situație în care pacientul s-a ars în timp ce făcea un grătar. Farmacistul Alexandru Ivan explică în detaliu cum ar trebui să procedeze orice persoană aflată în situația dată.
„În primul rând este recomandat să nu punem gheață direct pe zona arsă, ci s-o ținem sub apă rece timp de 10-15 minute, după care să aplicăm o cremă special concepută cu Panthenol, care să calmeze tocmai arsura, și clar să o bandajăm sau să o acoperim cu o compresă sterilă. Și, foarte important și recomandat, este să nu spargem veziculele care s-ar putea forma”, precizează Alexandru Ivan.
„Ce facem dacă ne lovim la nas sau ne suflăm nasul și începe să ne curgă sânge?” întreabă medicul Mihail Pautov.
„Trebuie să ne așezăm și să ținem capul aplecat spre înainte. Este recomandat să nu ținem capul spre spate, întrucât sângele s-ar putea scurge în gât și ne-am puta îneca cu acesta. Să aplicăm o presiune lejeră pe zona moale a nasului, timp de 10-15 minute, și, bineînțeles, foarte important, să nu ne suflăm nasul imediat după oprirea sângerării și să nu facem activități intense”, explică framacistul.
Citește și: Primul ajutor în caz de insolație. Care sunt recomandările
„Dacă am o tăietură, cum îmi dau seama dacă o pot rezolva acasă sau trebuie să ajung la medic”, mai întreabă medicul Mihail Pautov.
„În primul rând, trebuie evaluată tăietura. Trebuie să ne uităm efectiv la ea. Dacă tăietura este lungă, dacă vedem că marginile tăieturii sunt depărtate, atunci este un semn că trebue să ne prezentăm la medic. De altfel, dacă vedem obiecte străine în tăietură, precum cioburi, la fel, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Și, bineînțeles, dacă sângerarea abundentă nu se oprește timp de 10-15 minute după aplicarea presiunii.
De asemenea, medicul Mihail Pautov recomandă ca, în cazul în care persoana în cauză se gândește dacă ar fi bine sau nu să meargă la medic, să se bazeze pe intuiție și să ceară ajutorul medicilor în cel mai scurt timp.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.