Antena

Insolația – simptome, primul ajutor, tratament la copii și adulți

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 iulie 2024, 08:22

Insolația este o afecțiune care apare când temperatura corpului depășește 40 °Celsius și care poate pune viața în pericol dacă se agravează. Pentru a o preveni sau gestiona, cunoașterea semnelor și oferirea primului ajutor ocupă un rol major.

Reclamă

Cea mai severă formă de hipertermie sau boală legată de căldură poartă denumirea de insolație. Lăsată netratată, mai ales în cazurile severe, poate determina leziuni ale creierului, insuficiență a organelor interne sau deces.

Ce este insolația și în ce condiții se produce

Din căldura produsă de corp și căldura mediului ambiant rezultă temperatura centrală. Aceasta este temperatura interioară a organismului. Organismul are rolul de a regla absorbția de căldură vara sau pierderea de căldură în anotimpul rece. În acest mod, ajută la susținerea unei temperaturi optime, care se încadrează între 36-37 °Celsius, potrivit Cleveland Clinic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când vremea se menține foarte caldă, temperatura corporală scade prin intermediul transpirației. Evaporarea transpirației reglează temperatura corpului. Dacă faci exerciții fizice intense sau te suprasoliciți în alt mod într-un loc cu aer cald și umed, funcțiile organismului pot fi afectate.

Pe lângă schimbările de vreme, insolația poate avea la bază mai multe cauze, cum ar fi: deshidratarea, consumul de alcool și purtarea mai multor haine decât este necesar. Acestea pot afecta capacitatea de reglare a căldurii.

Reclamă

Simptomele de insolație la adulți și la copii

Epuizarea termică și insolația sunt tipuri de hipertermie. Epuizarea termică se poate transforma în insolație dacă nu o tratezi. Însă, epuizarea termică nu este la fel de gravă ca insolația, nu provoacă probleme neurologice și nu pune viața în pericol. Copiii sub 4 ani și adulții peste 65 de ani prezintă un risc mai crescut de a suferi de insolație.

Printre cele mai frecvente simptome ale insolației se regăsesc: piele uscată care nu transpiră, dificultăți de coordonare și de mișcare, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune, senzație de greață, vomă, debit urinar scăzut, respirație rapidă, ritm cardiac alert, pierderea conștienței, convulsii, sunete care vin din plămâni, piele înroșită sau palidă, transpirație excesivă și tensiune arterială prea crescută sau prea scăzută.

Lăsată netratată, insolația poate cauza o serie de complicații, cum ar fi: inflamație e creierului, insuficiență hepatică, insuficiență renală, leziuni ale nervilor, disfuncție metabolică, sindrom de insuficiență respiratorie acută și reducere a fluxului de sânge către inimă și alte afecțiuni ale sistemului circulator.

Reclamă

Insolația la bebeluși

Bebelușii sunt mai predispuși la insolație din cauza capacității de adaptare fiziologică mai puțin dezvoltate. Aceasta înseamnă că pierd apă mai repede. De asemenea, nu își pot regla temperatura corpului din cauza pielii foarte subțiri.

Principala cauză a insolației în rândul bebelușilor este deshidratarea cauzată de expunerea excesivă la soare. Înainte de apariția insolației, bebelușii se confruntă mai întâi cu simptome termice mai puțin severe, cum ar fi crampele provocate de căldură sau epuizarea termică.

Bebelușii diagnosticați cu insolație au de obicei febră puternică, piele fierbinte sau uscată și absența transpirației. În general, insolația este o urgență, de aceea bebelușii care prezintă semne timpurii ale acestei afecțiuni sau semne de boli mai ușoare legate de căldură ar trebui să primească asistență medicală imediată, conform News Medical.

Tratamentul corect pentru insolație. Primele măsuri

Insolația necesită un tratament imediat. Până la primirea îngrijirilor medicale, este important să se încerce scăderea temperaturii corporale a persoanei afectate prin:

  • aplicarea pungilor de gheață pe gât, zonă inghinală și axile
  • consumul lichidelor la care s-a adăugat puțină sare
  • adăpostirea într-un loc cu o temperatură redusă
  • monitorizarea respirației și eliminarea blocajelor respiratorii
  • îndepărtarea hainelor strâmte sau grele
  • scufundarea într-o cadă cu apă rece

La spital, în funcție de gravitatea simptomelor afecțiunii, bolnavul poate primi oxigen suplimentar sau administrare de lichide intravenoase.

Medicamente pentru insolație

Unele medicamente pot ajuta la tratarea insolației. Medicul îți poate prescrie să iei benzodiazepine pentru a relaxa musculatura. Tremurul crește temperatura corpului, ceea ce face tratamentul mai puțin eficient, conform Mayo Clinic.

De asemenea, în funcție de simptome, tratamentul se poate modifica. Dacă bolnavul suferă de convulsii, i se pot recomanda anticonvulsivante.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
articol cu video
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon