Cele mai bune tipuri de lapte vegetal. Cum te pot ajuta dacă ai intoleranță la lactoză

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 decembrie 2023, 05:46

Laptele vegetal poate fi o alternativă bună pentru laptele de origine animală. Deși nu oferă un conținut nutritiv la fel de benefic precum cel din urmă, poate ajuta persoanele cu intoleranță la lactoză și pe cele care practică un sport de performanță. Citește despre cele mai bune tipuri de lapte vegetal.

Reclamă

Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în lapte și în alte produse lactate. Din diferite cauze, mulți oameni caută înlocuitori pentru lapte, care nu conțin lactoză. De obicei, aceștia suferă de afecțiuni precum intoleranța la lactoză, așa că digeră cu dificultate această substanță.

Cele mai bune tipuri de lapte vegetal

Unele tipuri de lapte fără lactoză se obțin din lapte de vacă, în timp ce altele se prepară din alimente vegetale, cum ar fi: soia, migdale, ovăz, mazăre, orez, nucă de cocos și nuci caju. Deși nu au același gust cum are laptele de origine animală, pot fi un substitut bun.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totodată, se recomandă să le citești etichetele nutriționale pentru a evita: zaharurile adăugate, conservanții, stabilizatorii și agenţii de îngroşare. Consumul excesiv al acestora îți poate crea probleme de sănătate.

Lapte de soia

Laptele de soia conține concentrații importante de: proteine, calciu, acizi grași omega 3 și vitamine. Acesta are o textură cremoasă și un gust asemănător cu cel al fasolei. De asemenea, are proprietăți: antiinflamatoare, antioxidante și cardioprotectoare.

Reclamă

Lapte de migdale

Laptele de migdale se numără printre cele mai bune tipuri de lapte vegetal. Acesta se prepară prin amestecarea cu apă a migdalelor zdrobite, urmată de strecurarea amestecului pentru a separa reziduul solid. Are o aromă subtilă, asemănătoare nucii și o textură cremoasă. Deseori, este consumat de vegani sau de persoanele alergice la lactoză. Migdalele întregi, mai precis cu coajă, pot fi mai benefice decât migdalele fără coajă.

În plus, migdalele te pot ajuta să slăbești deoarece pot oferi beneficii asupra metabolismului. Acestea conțin grăsimi nesaturate și sănătoase.

Laptele de migdale este bogat în vitamina D și vitamina E. Acesta poate susține sănătatea ochilor și a pielii, poate întări oasele și poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii.

Reclamă

Lapte de cocos

Laptele de cocos se obține din pulpa albă a nucii de cocos mature, fiind printre cele mai bune tipuri de lapte vegetal. Îl poți găsi cu o consistență cremoasă, ce poate fi atât groasă, cât și subțire. Acesta are un conținut ridicat de calorii, cu mulți nutrienți. Poate accelera metabolismul, poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate întări sistemul imunitar, poate crește nivelurile de colesterol bun din sânge și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Lapte de ovăz

Ovăzul reprezintă o sursă bună de proteine ​​și fibre, conform PharmEasy. Laptele de ovăz nu conține gluten, are o textură cremoasă și oferă un conținut bogat în nutrienți. Acesta poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, poate sprijini sănătatea oaselor, poate scădea nivelurile de colesterol din sânge și conține puține grăsimi.

Lapte de orez

Laptele de orez se obține din orez alb sau orez brun, combinat apă, fiind unul dintre cele mai bune tipuri de lapte vegetal. Poate fi consumat de: persoanele cu intoleranță la lactoză, persoanele cu intoleranță la gluten și persoanele alergice la nuci. Are o consistență apoasă și o aromă dulce. Conține mai mulți carbohidrați decât celelalte tipuri de lapte și o cantitate mai redusă de proteine ​​și calciu. Este bogat în antioxidanți și poate sprijini sănătatea inimii.

Lapte de mazăre

Laptele de mazăre se aseamănă mai mult cu laptele obișnut decât alte variante vegetale, potrivit BBC Good Food. Se obține prin măcinarea boabelor de mazăre galbenă despicată, care se amestecă în făină. După aceea proteina este extrasă și combinată cu apă pentru a prepara laptele.

Laptele de mazăre reprezintă o sursă bună de substanțe nutritive precum: calciu, proteine și fier. De asemenea, nu conține gluten.

Lapte de caju

Laptele de caju este printre cele mai bune tipuri de lapte vegetal și se prepară din nuci de caju zdrobite și apă. Acesta oferă o textură dulce și cremoasă și are un conținut scăzut de: calorii, proteine ​​și zahăr. Poate susține sănătatea inimii, poate întări imunitatea, poate scădea nivelurile de zahăr din sânge și poate asigura sănătatea ochilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile laptelui de susan. Efectele conținutului său nutritiv asupra organismului
Beneficiile laptelui de susan. Efectele conținutului său nutritiv asupra organismului
Beneficiile laptelui de susan. Efectele conținutului său nutritiv asupra organismului
Proprietățile hidratante ale laptelui. Cât de eficient este pentru organism
Proprietățile hidratante ale laptelui. Cât de eficient este pentru organism
Proprietățile hidratante ale laptelui. Cât de eficient este pentru organism
Ce este indicat să știi despre laptele fără lactoză. Cât de mult diferă de cel obișnuit
Ce este indicat să știi despre laptele fără lactoză. Cât de mult diferă de cel obișnuit
Ce este indicat să știi despre laptele fără lactoză. Cât de mult diferă de cel obișnuit
Reclamă
PARTENERI
icon