Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei

Publicat: 31 ianuarie 2025, 14:29

Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Un studiu sugerează că aceste două obiceiuri te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei. Cercetătorii au vrut să identifice ce poate afecta starea mentală pe parcursul desfășurării activităților zilnice.

Cercetarea a fost efectuată de oamenii de știință de la Wake Forest University, Virginia Commonwealth University (VCU), și Northeastern University din Statele Unite ale Americii. În prima etapă, aceștia au chestionat 44 de contabili despre obiceiurile lor de lucru. În doua etapă au organizat un experiment controlat despre oboseala și micro-pauzele la care au participat alte 179 de persoane.

Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă

Oamenii de știință sugerează că luarea unor micro-pauze și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala de la sfârșitul zilei. În plus, pot avea efecte benefice asupra calității somnului și energiei din ziua următoare. Folosirea concomitentă a ambelor măsuri s-a dovedit cea mai eficientă împotriva oboselii, conform Science Alert.

În cazul contabililor s-a observat că beneficiile acestor intervenții au fost semnificative doar în perioada cea mai aglomerată a anului. Aceasta poate indica faptul că sunt cele mai utile atunci când se dovedesc necesare, în perioadele de stres ridicat.

Micro-pauzele se pot asocia cu o îmbunătățire a acurateții în timpul auditurilor la locul de muncă. Această calitate se poate reduce atunci când companiile de contabilitate sunt supuse mai multor presiuni.

Micro-pauzele care durează doar un minut pot fi eficiente, potrivit Hindustan Times. De exemplu, pot implica citirea unui articol scurt de știri, cumpărarea unei cafele sau executarea câtorva exerciții de întindere. În același timp, asistența unui superior ar putea implica verificarea angajaților, oferirea ajutorului și exprimarea aprecierii pentru munca depusă.

Nivelurile de oboseală se pot gestiona

Studiul a fost publicat în Contemporary Accounting Research. Oboseala cognitivă la locul de muncă primește tot mai mult atenție. Aceasta se întâmplă deoarece profesioniștii din industrii se confruntă cu creșterea nivelurilor de epuizare. Problemă a fost agravată de nivelurile mai mari de muncă la distanță care au fost impuse după pandemie.

Studiul nu a analizat momentele optime pentru micro-pauze. Rezultatele sale s-au bazat pe pauze de doar un minut. Mulți angajați pot lucra asupra nivelului lor de oboseală. Aceștia pot lua în considerare modalități de a-și segmenta volumul de muncă pentru a include scurte momente de repaus.

„În primul rând, micro-pauzele sunt o modalitate simplă și rentabilă de a gestiona oboseala, mai ales atunci când sarcinile de lucru sunt mari. În al doilea rând, sprijinul de supraveghere joacă un rol critic în atenuarea oboselii. Împreună, aceste două mecanisme oferă cea mai substanțială ușurare pentru profesioniștii care lucrează în sezoane aglomerate sau în alte perioade de muncă cu stres intens.” a explicat Lindsay Andiola, autoare al studiului și contabilă la VCU School of Business.

Dacă vrei să obții niveluri mai ridicate de energie, poți opta pentru unele alimente hrănitoare, care te pot ajuta. De exemplu, poți include în dietă: fructe oleaginoase, cereale integrale, verdețuri, avocado, citrice, ciocolată neagră, ouă, iaurt grecesc și somon.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiurile alimentare nesănătoase se pot asocia cu o îmbătrânire mai rapidă. Un studiu a analizat impactul asupra adulților tineri
Obiceiurile alimentare nesănătoase se pot asocia cu o îmbătrânire mai rapidă. Un studiu a analizat impactul asupra adulților tineri
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice
Activitatea fizică poate reduce cu până la 46% riscul de mortalitate din cauza cancerului. Un studiu a analizat mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune
Activitatea fizică poate reduce cu până la 46% riscul de mortalitate din cauza cancerului. Un studiu a analizat mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune
PARTENERI