COVID-19 poate crește riscul de sindrom de oboseală cronică. Cercetătorii au descoperit că efectele pot persista mai mult de 6 luni după infecția cu SARS-CoV-2

Publicat: 21 ianuarie 2025, 13:40

COVID-19 poate crește riscul de sindrom de oboseală cronică. În cadrul unei cercetări s-a observat că efectele pot persista mai mult de 6 luni după infecția cu SARS-CoV-2. Persoanele care au fost infectate au șanse mai mari de a dezvolta acest sindrom.

Lucrarea științifică a fost finanțată de US National Institutes of Health din Statele Unite ale Americii. Pe parcursul său, oamenii de știință au examinat 11.785 de participanți care au suferit de COVID-19 cu cel puțin șase luni înainte și 1.439 de participanți care nu au fost infectați.

Niciun participant nu avea sindrom de oboseală cronică înainte de începerea cercetării. Majoritatea celor implicați au fost vaccinați împotriva COVID-19.

COVID-19 poate crește riscul de sindrom de oboseală cronică

Studiul a fost publicat în Journal of General Internal Medicine. Oamenii de știință au observat că la cel puțin șase luni după o infecție cu SARS-CoV-2, participanții aveau șanse de 7,5 ori mai mari să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică/encefalomielita mialgică decât cei care nu au fost infectați cu acest virus.

Formele de COVID de lungă durată și sindromul de oboseală cronică au multe simptome care se suprapun. Din acest motiv, cercetătorii sunt de părere că ambele boli sunt într-un fel legate sau declanșate de aceiași factori. Estimările actuale sugerează că între 13 și 58% dintre persoanele cu COVID de lungă durată îndeplinesc cerințele de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică, conform Science Alert.

Până la finalul studiului, 4,5% dintre persoanele implicate care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au bifat criteriile pentru sindromul de oboseală cronică. De regulă, acest diagnostic necesită cel puțin șase luni de simptome, precum: oboseală, stare de rău după efort, tulburări cognitive, somn neodihnitor sau intoleranță ortostatică.

Encefalomielita mialgică se declanșează deseori în urma infecțiilor

Encefalomielita mialgică, denumită și sindromul de oboseală cronică, este o afecțiune debilitantă care deseori se declanșează în urma unor infecții. Studiile sugerează că virusurile precum Epstein-Barr și Ross River se pot regăsi printre cele mai întâlnite cauze, potrivit News Medical. Răspândirea globală a infecției COVID-19 a crescut îngrijorările cu privire la impactul său pe termen lung asupra sănătății.

Pe parcursul desfășurării studiului, echipa a utilizat date din cohorta RECOVER-Adult. Această lucrare științifică anterioară a fost inclusă într-o investigație longitudinală și de observație, efectuată în Statele Unite ale Americii. Printre participanții săi s-au regăsit adulți diagnosticați cu infecții cu SARS-CoV-2 cu sindrom respirator acut sever și persoane neinfectate folosite ca martori.

Rezultatele au indicat că infecțiile cu SARS-CoV-2 pot crește semnificativ riscul de a dezvolta sindrom de oboseală cronică. Dintre participanții infectați, 4,5% au prezentat simptome care se potriveau cu criteriile de diagnostic la șase luni după infecție. Acestea au fost vizibil mai mari decât cele 0,6% observate la martorii, care nu au fost infectați.

În plus, rata de incidență în rândul persoanelor infectate acut la 100 de persoane a fost de 2,66. În rândul participanților neinfectați a fost observată o rată de 0,93.

Totodată, stările frecvente de oboseală pot avea la bază mai multe cauze. Printre acestea se pot regăsi: deficiențe de nutrienți, tulburări de somn, boli cardiace, boli pulmonare, dezechilibre hormonale, tulburări psihice, infecții virale, infecții bacteriene și obiceiuri asociate stilului de viață, cum ar fi consumul excesiv de alcool.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul cazurilor de demență la persoane cu vârste peste 55 de ani s-a dublat. Un studiu a analizat evoluția acestei tulburări neurologice în rândul populației
Numărul cazurilor de demență la persoane cu vârste peste 55 de ani s-a dublat. Un studiu a analizat evoluția acestei tulburări neurologice în rândul populației
Ce este osteoporoza. 8 lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre boala oaselor fragile
Ce este osteoporoza. 8 lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre boala oaselor fragile
Numărul de tumori mamare cu receptori de estrogen pozitivi este în creștere. Un studiu a arătat de ce femeile tinere se confruntă cu un risc mai ridicat ca niciodată
Numărul de tumori mamare cu receptori de estrogen pozitivi este în creștere. Un studiu a arătat de ce femeile tinere se confruntă cu un risc mai ridicat ca niciodată
PARTENERI