Metode de prevenție a cancerului de sân. Ce poți face pentru a reduce riscul acestei afecțiuni grave

Publicat: 13 octombrie 2024, 08:29

Cancerul de sân se dezvoltă când există celule anormale în sân, care cresc necontrolat, ceea ce duce la formarea unor tumori. Această afecțiune gravă poate fi influențată de mai mulți factori asociați stilului de viață. Citește despre metode de prevenție a cancerului de sân.

Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, celulele canceroase se pot metastaza, mai precis se pot răspândi în țesuturile din apropiere și în alte părți ale corpului. În cazurile grave, pot provoca decesul persoanei afectate.

Metode de prevenție a cancerului de sân

Cancerul de sân poate apărea în orice moment al vieții și poate afecta orice om. Însă, unele categorii de persoane sunt expuse unui risc mai mare de a-l dezvolta. Printre acestea se pot regăsi femeile și cele cu istoric familial de cancer de sân.

Obiceiurile zilnice incluse în stilul de viață pot influența considerabil starea de sănătate. Acestea pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni medicale precum cancerul. Pentru a diminua riscul de cancer de sân, poți lua în considerare mai multe metode de prevenție.

Limitează consumul de alcool

În general, chiar și consumul unei cantități mici de alcool se poate asocia cu un risc ridicat de cancer de sân. Însă, dacă ai un risc crescut de a-l dezvolta, te poate ajuta să excluzi complet băuturile alcoolice din alimentație. Limitarea consumului de alcool se poate regăsi printre aceste metode de prevenție a cancerului de sân.

Fă sport în mod constant

Exercițiile fizice constante pot diminua riscul de a suferi de cancer de sân, în special la persoanele care trăiesc cu obezitate sau trec prin perioada de menopauză. Se recomandă să faci cel puțin 150-300 de minute de antrenamente fizice de intensitate moderată. În mod ideal, este de preferat să le efectuezi pe parcursul săptămânii, potrivit Health.

Menține o greutate optimă

Menținerea unei greutăți optime se regăsește printre aceste metode de prevenție a cancerului de sân. Obezitatea se asociază frecvent cu un risc crescut pentru această afecțiune, în special la persoanele care trec prin menopauză sau postmenopauză. Schimbările din alimentație și creșterea activității fizice pot trata obezitatea. Dacă observi că acumulezi prea multe kilograme în plus, se recomandă să ceri medicului un plan de tratament personalizat pentru a menține o greutate sigură pentru corpul și nevoile tale.

De asemenea, pentru a preveni cancerul mamar se recomandă consumul ridicat de alimente hrănitoare precum: fructe, leguminoase, legume, ulei de măsline, cereale integrale, nuci, proteine vegetale și carne de pește.

Cere sfatul medicului înainte de a lua medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi dietilstilbestrol, contraceptivele orale și terapia de substituție hormonală sunt legate de un risc crescut de cancer de sân. Este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a lua medicamente. Acesta îți poate explica posibilele riscuri și dacă aceste medicamente sunt potrivite pentru organismul tău. Dacă ai un risc mare de a dezvolta cancer de sân, îți poate prescrie tratamente alternative.

Fă controale medicale regulate

Fă periodic controale medicale și mamografii. Societatea Americană a Cancerului recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani să înceapă mamografiile anuale de screening. Femeile cu vârsta între 45 și 54 de ani ar trebui să facă o mamografie în fiecare an, iar cele de 55 de ani și peste ar trebui să continue să facă mamografii la fiecare 1 până la 2 ani, conform WebMD.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
PARTENERI