Ce poți face pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân. Factorii de risc pentru cancerul mamar

Publicat: 5 noiembrie 2023, 06:11

Una din opt femei va face, la un moment dat, cancer de mamar. Există unele măsuri pe care le poți lua pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân sau pentru a-l depista în stadii timpurii, când tratamentele au cea mai mare eficiență. Află care sunt factorii de risc și ce să faci dacă vrei să-l previi. 

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer care afectează femeile și, totodată, cancerul cu cea mai mare prevalență la nivel global, potrivit statisticilor. Cu toate acestea, el nu este principala cauză de deces prin cancer. Eforturile de prevenire și depistare precoce, precum și evoluția tratamentelor au contribuit semnificativ la reducerea ratei de mortalitate prin cancer de sân.

Deși poate apărea la orice vârstă începând cu pubertatea, cancerul mamar este mai frecvent la femeile care au peste 50 de ani – după intrarea la menopauză. 

Cum îți poți reduce riscul de cancer de sân: ascultă-ți instinctul

Sunt câteva lucruri pe care o femeie le poate face pentru a-și reduce riscul de cancer de sân sau pentru a depista maladia în stadii timpurii și a-și crește semnificativ șansele de vindecare. 

Lucrul pe care nu ar trebui niciodată să-l ignori este senzația persistentă că ceva nu este în regulă cu privire la sănătatea sânilor, chiar și atunci cândă o mamografie îți arată că ești bine, susține dr. Toma Omofoye, medic radiolog și profesor în cadrul Departamentului de Imagistică a Sânului la Centrul Oncologic MD Anderson din cadrul Universității Texas din Houston.

„Chiar dacă mamografiile sunt instrumente eficiente de screening, ele pot avea limite. Mamografiile de screening pot să nu identifice până la 13% din cazurile de cancer de sân. Dacă simți că ceva nu este în regulă, solicită o evaluare diagnostică, ce include o analiză mai atentă a problemei tale”, spune specialistul într-un interviu acordat publicației Parade. 

Evaluările diagnostice oferă mai multe opțiuni și o abordare mai puțin rigidă decât examinările regulate, de screening. Ele pot include mamografii, ecografii și/sau RMN-uri. „Sunt investigații mai detaliate, care se concentrează pe abordarea unei anumite preocupări”, explică dr. Toma Omofoye.

Istoricul familial de cancer de sân este o informație foarte importantă pe care ar trebui să i-o comunici medicului pentru a putea face o evaluare cât mai corectă a riscului tău. În funcție de acesta, se pot recomanda analize și investigații suplimentare.

Alte măsuri care scad riscul de cancer de sân

Cancerul mamar este influențat de mai mulți factori, iar contribuția fiecăruia dintre ei în apariția bolii este dificil de cuantificat. Unii factori de risc nu pot fi modificați, iar în această categorie intră:

  • sexul feminin – doar 0,5-1% din totalul cazurilor apar la bărbați, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății;
  • vârsta – cancerul de sân apare mai frecvent după 50 de ani;
  • istoricul familial de cancer de sân, întâlnit în 5-10% din cazuri. Transmiterea se face pe linie maternă;
  • anumite mutații genetice rare;
  • istoricul reproductiv – riscul de cancer de sân este mai mare la femeile care au avut prima menstruație precoce sau menopauză timpurie, precum și la cele nasc la o vârstă mai târzie (după 30 de ani) sau care nu au copii.

Pe de altă parte, există câțiva factori de risc, legați de stilul de viață, asupra cărora poți interveni. Iată ce poți face pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân, conform recomandărilor Europa Donna – Coaliția Europeană pentru Cancerul de Sân:

  • Menține o greutate sănătoase. Celulele grase produc hormoni estrogeni, iar nivelurile ridicate ale acestor hormoni cresc riscul de cancer de sân;
  • Renunță la fumat. Studiile arată că riscul de cancer de sân este cu 10% mai redus la femeile nefumătoare;
  • Renunță la alcool. Și acesta poate influența nivelul de estrogen în organism. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există o cantitate sigură de alcool care să nu afecteze sănătatea;
  • Fă mișcare în mod regulat. Sedentarismul contribuie indirect la creșterea riscului de cancer mamar prin acumularea de țesut adipos;
  • Evită expunerea excesivă la radiații. Acestea pot proveni din investigații imagistice precum radiografia și tomografia computerizată, dar și din mediul înconjurător.

Rolul alimentației în prevenirea cancerului mamar

Unele studii au arătat că dieta mediteraneană ar avea un efect protector împotriva cancerului mamar, mai ales în cazul femeilor care au intrat la menopauză. Specialiștii Europa Donna recomandă un consum ridicat de:

  • fructe;
  • legume;
  • leguminoase;
  • ulei de măsline;
  • nuci;
  • proteine vegetale;
  • cereale integrale;
  • pește.

Alimentele precum soia sau legumele și fructele roșii și portocalii bogate în carotenoizi (pigmenți cu acțiune antioxidantă) par a avea un efect protector, în timp ce un consum crescut de carne, în special carne roșie sau procesată, de alimente care conțin mult zahăr și de ouă par a fi asociate cu un risc mai mare de cancer de sân.

Un studiu amplu derulat în Franța a descoperit că femeile care își acoperă mai mult de 25% din aportul total de energie din alimente ultraprocesate au un risc cu 38% mai mare de a dezvolta cancer de sân după menopauză, comparativ cu cele care își asigură mai puțin de 12% din aportul de energie din astfel de alimente. 

Alimentele bogate în acizi grași trans industriali cresc, de asemenea, riscul de cancer de sân, proporțional cu cantitatea consumată. Acizii grași trans se găsesc în produsele fast-food, snackuri, produse de patiserie și alimente prăjite și ultraprocesate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
PARTENERI