Antena

Ceaiul de tei: beneficii, proprietăți, contraindicații

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 8 martie 2024, 08:53 / Actualizat: 8 martie 2024, 10:03

Ceaiul de tei este un ceai de plante obținut din frunzele, florile și scoarța copacilor din genul Tilia. Acesta oferă un gust plăcut și se folosește pentru a trata o varietate de afecțiuni datorită proprietăților sale medicinale. Află ce beneficii și contraindicații are ceaiul de tei.

Reclamă

Teiul are o scoarță de culoare gri închis, frunze verzi în formă de inimă și flori galben-verzui. Diferite părți ale copacilor sunt uscate și conservate pentru a prepara: ceaiuri, tincturi și alte tonice bogate în substanțe chimice benefice.

Ce beneficii are ceaiul de tei

Teiul include constituenți de acid P-cumaric, quercetină, terpenoid și kaempferol, potrivit Vey Well Fit. De asemenea, conține uleiuri volatile, inclusiv: citral, citronelal, citronellol, eugenol și limonen. O combinație a acestor uleiuri și antioxidanți poate oferi beneficii împotriva anxietății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Familia de tei include speciile: Tilia cordata, Tilia vulgaris, Tilia platyphyllos și Tilia tomentosa. Acestea se cultivă pe scară largă, deoarece conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de taninuri și compuși mucilagii din care se pot prepara extracte puternice.

Teiul se consumă pentru efectele sale naturale sedative și anxiolitice, dar poate ajuta și la susținerea sănătății inimii, digestiei, sistemului respirator și imunitar, pe lângă multe alte întrebuințări. În plus, are proprietăți antiinflamatoare recunoscute și poate fi consumat sub formă de: tinctură, extract și ceai.

Reclamă

Are proprietăți antioxidante

Ceaiul de tei poate avea proprietăți antioxidante și alți compuși benefici pentru sănătate. Aceștia oferă protecție împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ, care poate deteriora celulele. Un aport mai mare al acestor substanțe chimice poate ajuta la menținerea sănătății ochilor, inimii și pielii. În general, poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli cronice.

Poate sprijini sănătatea digestivă și detoxifierea

Ceaiul de tei poate acționa ca un diuretic natural deoarece poate ajuta la reducerea retenției de lichide și a umflăturilor, în timp ce susține funcția digestivă generală. Poate avea proprietăți care pot ajuta la ameliorarea: tusei, simptomelor gripei și bronșitei, pe lângă alte probleme respiratorii.

Poate diminua tensiunea arterială

Teiul ar putea fi un vasodilatator natural, ceea ce înseamnă că ajută la dilatarea vaselor de sânge și poate diminua tensiunea arterială. Acesta reprezintă o modalitate de a reduce simptomele de anxietate sau durerile de cap, conform Dr. Axe.

Reclamă

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Antioxidanții precum flavonoidele găsite în ceaiul de tei, pot ajuta la reglarea activității sistemului nervos. Astfel, se poate obține un efect calmant similar cu efectele neurotransmițătorilor din creier. Componentele naturale din ceai pot oferi efecte calmante puternice care pot contribui la îmbunătățirea calității somnului.

Poate diminua anxietatea

Extractul de tei poate avea efecte calmante, deoarece imită efectele neurotransmițătorului GABA, care inhibă excitabilitatea nervoasă. Antioxidanții prezenți, printre care flavonoidele, pot ajuta la reglarea activității sistemului nervos.

Ceaiul de tei poate scădea tensiunea arterială și poate ameliora dureri legate de tensiune, cum ar fi durerile de cap. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului prin stimularea relaxării și reducerea disconfortului.

Poate reduce inflamația și durerea

Antioxidanții prezenți în ceaiul de tei, inclusiv tilirozida și quercetina, pot reduce inflamația și durerea din organism. Astfel, poate aduce beneficii pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum artrita sau fibromialgia.

În plus, ceaiul de tei este printre cele mai eficiente ceaiuri pentru răceală. Acesta poate stimula sistemul imunitar datorită conținutul bogat în antioxidanți.

Riscuri

De regulă, ceaiul de tei consumat în moderație nu cauzează efecte adverse. Însă, dacă bei prea mult poate provoca reacții secundare, cum sunt modificările tensiunii arteriale și digestiei. De aceea, este indicat să limitezi aportul zilnic.

Se recomandă să eviți consumul de ceai de tei dacă ești însărcinată, suferi de boli de inimă sau ai o alergie la polen. Este important să iei în considerare aceste aspecte mai ales dacă alegi să-l incluzi în dietă pe termen lung.

Persoanele care iau diuretice sau medicamente care conțin litiu nu ar trebui să bea ceai de tei. Acesta poate interacționa cu alte substanțe.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei. Efectele sale pot susține sănătatea pielii
Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei. Efectele sale pot susține sănătatea pielii
Ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei. Efectele sale pot susține sănătatea pielii
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Reclamă
PARTENERI
icon