Izolarea socială: cât de mult ne poate afecta

Publicat: 20 aprilie 2023, 10:04

Izolarea socială este o problemă cu care tot mai multe persoane se confruntă în ultimii ani, având un rol important în dezvoltarea tulburărilor emoționale. Iată cât de mult rău poate face aceasta și ce boli poate aduce după sine.

Sunt o mulțime de factori care ne poate influența starea de sănătate, iar printre aceștia se numără și izolarea socială. Aceasta are un impact negativ asupra stării noastre de bine, dar și stilului de viață.

Distanțarea socială și singurătatea sunt doar câteva dintre lucrurile care fac rău oamenilor. În episodul 10 din sezonul 4 MediCOOL, Raul Lupaș, psihoterapeut, a explicat care sunt afecțiunile pe care le aduce de la sine izolarea socială.

Adesea, această problemă ne predispune cel mai mult la tot felul de tulburări emoționale, printre care anxietate și depresie.

Tot ce trebuie să știm despre izolarea socială  

Deși există persoane care preferă să păstreze o distanțare socială de ceilalți, acestea trebuie să știe că uneori prezența umană poate face bine sănătății mintale. De asemenea, lipsa ei poate duce la afecțiuni destul de grave.

Specialiștii sunt de părere că toți oamenii au nevoie de interacțiune socială. În plus, este foarte important să ne comunicăm părerile și să primim feedback din partea celorlalți.

În momentul în care alegem traiul izolat sau mai retras, stilul de viață și sănătatea ne sunt afectate. De altfel, relațiile interumane este principalul motiv pentru care pacienții apelează la ajutorul medicului de specialitate.

Și munca de acasă este un factor care poate influența apariția izolării sociale în zilele noastre. Pentru că tot mai multe persoane și-au mutat serviciu din propria locuință, comunicarea directă cu colegii a devenit inexistentă.

Astfel, Raul Lupaș, psihoterapeut, a oferit câteva sfaturi pentru cei care lucrează la domiciliu. Specialistul recomandă să ne pregătim ca într-o zi normală în care trebuie să mergem la birou.

De asemenea, este important să ne facem timp periodic și constant în care să mergem la întâlniri cu colegii sau prietenii.

Cele mai semnificative studii care vorbesc despre fericire în viață, satisfacție, sănătate, performanță la muncă ne duc către ideea de a avea grijă și de a investi în relații. – Raul Lupaș, psihoterapeut

Potrivit specialiștilor, relațiile interumane au un efect benefic asupra sănătății și stării de bine. Este importantă să păstrăm o interacțiune normală ceilalți oameni din jurul nostru. Pentru sănătatea noastră și o stare de spirit mai bună, medicii recomandă să socializăm des și fără rețineri.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

PARTENERI