Antena

Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice. Ce spun cercetătorii despre aceste ambalaje

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 februarie 2025, 15:17

Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice. Cercetătorii au analizat compoziția lichidelor la a căror preparare s-au folosit diferite ambalaje și au descoperit că majoritatea pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Reclamă

Oamenii de știință au descoperit că plicurile cu ceai înmuiate în apă clocotită pot elibera particule micro și nanoplastice în ceai. Dacă sunt ingerate, se absorb în celulele intestinale. Odată cu trecerea timpului, pot favoriza apariția unor probleme de sănătate.

Plicurile cu ceai pot conține miliarde de microplastice

Cercetătorii au descoperit că prepararea ceaiului într-o pungă de plastic din polipropilenă, un material frecvent folosit la confecționarea plicurilor de ceai, poate elibera peste un miliard de particule per mililitru de ceai, conform Delish. Plicurile de ceai din hârtie confecționate din celuloză și pungile de nailon din plasă pot elibera milioane de particule de plastic per mililitru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Oamenii de știință au încercat să examineze diferite materiale și să obțină o probă mai mare pentru a testa celulele umane. Aceștia au folosit plicuri goale de ceai din trei materiale utilizate în mod obișnuit: polipropilenă, nailon și celuloză.

În cadrul lucrării științifice, oamenii de știință au extras materialele plastice din ceaiul preparat. După aceea, le-au expus la celulele intestinale umane. Celulele au absorbit particulele de plastic. Aceasta sugerează că microplasticele pot rămâne în organism după ce bei ceai.

Reclamă

Pe parcursul cercetării au fost preparate pliculețele de ceai într-un mod asemănător cu cel al unui consumator obișnuit. La aceasta nu au fost incluse frunzele de ceai și s-a folosit apă sterilă încălzită la 95 °C. Aceasta a fost agitată constant, după aceea s-a măsurat numărul de particule de plastic eliberate.

Dintre celulele care au absorbit microplasticele, mai ales celulele mucoase, au avut cea mai mare absorbție de particule. După 24 de ore, particulele de plastic au ajuns în nucleul celulelor, în care se află ADN-ul uman, potrivit Health.

Impactul microplasticelor depinde de frecvența consumului de ceai

Impactul microplasticelor din ceai depinde de frecvența cu care bei ceai și de modul în care fiecare corp individual reacționează la toxine. Persoanele care consumă ocazional ceai se pot confrunta cu o expunere mai mică. Din acest motiv, au șanse mai reduse să acumuleze microplastice. În același timp, persoanele care consumă zilnic ceai ar putea avea o expunere cumulativă.

Reclamă

Studiul a fost publicat în Chemosphere. Potrivit rezultatelor cercetării, plicurile obișnuite de ceai pot elibera aproximativ 1,2 miliarde de particule la fiecare mililitru. Aceasta înseamnă aproximativ de 5.000 de ori mai multe particule pe litru decât cele 240.000 de particule decât a-i putea găsi în sticla de mărime medie cu apă de 1 litru.

În același timp, oamenii de știință au observat că nu toate plicurile de ceai conțin microplastice. Din nefericire, majoritatea celor vândute și testate le includ.

Pentru a reduce expunerea la microplastice, fără a renunța la ceai, mulți specialiști recomandă să folosești ceai din frunze la vrac cu un infuzor din oțel inoxidabil sau un filtru reutilizabil.

Ceaiurile pot oferi numeroase efecte benefice organismului. De exemplu, un studiu efectuat pe 8.766 de voluntari cu vârste de minim 65 de ani sugerează că ceaiul verde poate contribui la prevenirea declinului cognitiv.

Te-ar mai putea interesa și
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea acestei afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon