Metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete. Ce spun medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov despre alimentație și protecție solară

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 iulie 2024, 07:35

Pentru a avea grijă de sănătatea pielii, se iau în considerare mai multe aspecte ale stilului de viață, inclusiv alimentația și măsurile de protecție solară. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Citește despre metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete.

Reclamă

Ai nevoie să te protejezi în mod constant atunci când alegi să te expui mai multe ore la soare. Poți face acest lucru odată ce acorzi atenție nutrienților pe care ai nevoie să-i consumi și factorilor care pot crește riscul de cancer.

Metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete

În primul rând, îngrijirea pielii necesită evitarea factorilor dăunători, precum expunerea excesivă la soare. Soarele este principalul factor de îmbătrânire cutanată, dar și principalul factor declanșator pentru cancerele de piele, care sunt foarte agresive, în special melanomul. Celelalte tipuri de cancer se pot exciza, de aceea tratamentul poate fi mai simplu. Însă, melanomul este o neoplazie care necesită un tratament foarte serios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Riscul de apariție a melanomului se dublează cu fiecare arsură solară de la nivelul pielii, în special dacă arsura solară are loc în copilărie. Organismul depozitează razele ultraviolete ca urmare a tuturor expunerilor sale la soare. Poți avea arsuri în copilărie, care cauzează probleme de sănătate în viața de adult. În această situație provocată de arsurile solare pot apărea: cancere de piele, anumite pete pigmentare sau pierderea colagenului astfel încât îmbătrânirea este mai precoce.

Dacă vrei să-ți protejezi pielea, este important să adopți câteva schimbări în alimentație și să limitezi expunerea la soare. Acestea pot fi folosite ca metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete.

Reclamă

Alimentația recomandată înainte de a te bronza

Poți urma o dietă pentru a te proteja de efectele oxidative ale radiațiilor ultraviolete. Alimentația poate ajuta sănătatea și frumusețea pielii prin consumul de polifenoli, cum ar fi resveratrolul, care poate fi obținut din fructele de culoare mov. În plus, roșiile pot fi eficiente.

Înainte de a te bronza este de preferat să iei cu două săptămâni înainte suplimente cu zinc, seleniu și vitamina C. Aceste substanțe sunt fotoprotectoare interne și pot fi utilizate ca metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete. Practic, s-a dovedit prin studii că scad riscul de a suferi o arsură solară.

În general, se recomandă să mănânci cât mai multe verdețuri, cu frunze de culoare verde închis și să ai alimente în toate culorile în farfurie. Atât timp cât în farfurie există doar o singură culoare sau două înseamnă că acea masă nu este echilibrată.

Reclamă

Resveratrolul protejează împotriva radicalilor liberi, care se eliberează în momentul în care radiațiile ultraviolete ajung la nivelul dermului. De exemplu, poate fi obținut din orice fruct, cum ar fi: prune, afine și struguri, în special struguri roșii.

Beta-carotenul este un supliment foarte bun pentru fotoprotecția internă. Fotoprotecția vizează un stil de viață, care include mai mult decât folosirea unei creme.

De asemenea, poți alege să porți o bluză cu mânecă lungă, mai vaporoasă pentru că te va proteja mai bine decât hainele obișnuit de vară, să alegi partea umbroasă a străzii sau să eviți orele de vârf.

Intervalul orar

De cele mai multe ori, intervalul orar în care ai nevoie să te ferești de soare se încadrează între orele 10:30 și 16. Însă, acest interval nu se menține același pe partea cealaltă a globului. Printre aceste metode de prevenție împotriva efectelor oxidative ale razelor ultraviolete, poți folosi o regulă foarte simplă. Se numește regula umbrei.

Ori de câte ori umbra ta este mai mică decât tine, trebuie să te adăpostești. Aceasta înseamnă că soarele a ajuns foarte sus. Cu cât este mai lungă umbra, cu atât ești mai în siguranță. O poți folosi oriunde pe glob. De exemplu, în locurile unde soarele răsare la 4:00 dimineața și apune la 6:00 seara, la 9:00 dimineața ai șanse foarte mari să suferi de arsuri solare.

Indicele radiației ultraviolete

Poți lua în considerare indicele radiației ultraviolete. Toate aplicațiile meteo au acest indice UV. Cu cât este mai mare, cu atât șansele de a avea o arsură solară cresc.

Îți poți planifica programul cu o zi înainte de a pleca în vacanță, în funcție de indicele UV. Acest indice poate varia foarte mult și se încadrează între 0 și 15. Începe de la 0 zero când este umbră, întuneric sau răsăritul soarelui. După aceea, când se ridică soarele ajunge la 1-2, o valoare mică. 3-4 arată un indice moderat. Începând de la 5 devine ridicat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Surse de proteine slabe de origine animală. Cum pot completa o dietă echilibrată
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe
Reclamă
PARTENERI
icon