Antena

Ce înseamnă SPF 50. Diferența dintre SPF 15, 30 și 50

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 iulie 2024, 07:55

Cremele cu factor de protecție solară previn arsurile solare și îmbătrânirea prematură a pielii, dar cel mai important beneficiu este reducerea riscului de a dezvolta cancer cutanat. Află cum să alegi și să folosești aceste produse, ce înseamnă SPF 50 și prin ce diferă de SPF 30. 

Reclamă

Este important să-ți protejezi pielea de ambele tipuri de raze UV. Una dintre cele mai sigure metode este folosirea unei creme sau loțiuni cu factor de protecție solară. 

Ce tipuri de raze ultraviolete există

Razele sau radiațiile ultraviolete, prescurtate UV, pot cauza probleme grave de sănătate dacă nu iei măsuri adecvate de protecție. În cadrul spectrului UV, există două tipuri de raze care afectează ADN-ul din celulele pielii și pot duce la cancer de piele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • razele UVA, care îmbătrânesc prematur pielea și contribuie la apariția cancerului de piele. Expunerea mai îndelungată la acestea provoacă arsuri solare. Radiațiile UVA sunt prezente pe tot parcursul zilei și pot trece prin geamuri de sticlă obișnuită;
  • razele UVB, care produc arsuri solare și joacă un rol crucial în dezvoltarea cancerului de piele. Radiațiile UVB sunt mai intense la orele prânzului, între 10.00 și 16.00 și mai puternice vara. Geamurile le filtrează în cea mai mare parte.

Ce este factorul de protecție solară

Factorul de protecție solară, prescurtat SPF în engleză (Sun Protection Factor) și FPS în română, este o măsură a eficienței unui produs de protecție solară împotriva radiațiilor ultraviolete B (UVB). 

Numărul SPF îți spune cât timp poți sta la soare fără să ți se înroșească pielea, comparativ cu timpul în care pielea neprotejată ar începe să se ardă, conform Skin Cancer Foundation, organizație non-profit americană dedicată prevenirii, detectării și tratamentului cancerului de piele. 

Reclamă

Dacă folosești o cremă cu SPF 30, poți sta la soare de 30 de ori mai mult decât fără protecție solară înainte de a suferi arsuri solare. De exemplu, dacă ai o piele sensibilă, care se înroșește după 10 minute de expunere fără protecție, crema cu SPF 30 ar trebui să te protejeze de arsurile solare de 30 de ori mai mult, adică 300 de minute. Crema cu SPF 50 oferă protecție pentru 500 de minute. 

Diferența dintre SPF 50 și SPF 30

SPF-ul indică nu doar durata protecției, ci și cantitatea de raze UVB pe care o filtrează. Astfel, cremele de plajă cu:

  • SPF 15 oferă o protecție de 93% împotriva radiațiilor UVB;
  • SPF 30 filtrează aproape 97% din razele UVB;
  • SPF 50 asigură o protecție de circa 98%.

Deși diferența dintre SPF 30 și SPF 50 poate părea nesemnificativă, procentul de 1% înseamnă, de fapt, că o cremă cu SPF 30 permite pătrunderea în piele a unei cantități de radiații UVB cu 50% mai mare. 

Reclamă

În teorie, utilizarea unui produs cu SPF 50 oferă o protecție semnificativ mai bună împotriva radiațiilor UVB decât un produs cu SPF 30. Cu toate acestea, cremele cu SPF 50 sau mai mare creează adesea o falsă senzație de siguranță. Oamenii care le folosesc tind să stea mai mult timp la soare între două aplicări. Astfel, ajung să să expună la mai multe radiații UV decât dacă ar folosi o cremă cu un factor de protecție mai mic. Acest obicei anulează protecția mai ridicată. 

Ce înseamnă SPF mai mare de 50

Există câteva situații în care cremele cu SPF 50 pot să nu fie suficiente. Persoanele care au un istoric sau un risc ridicat de cancer de piele, boli genetice precum albinismul sau xeroderma pigmentosum, precum și anumite tulburări imunitare ar trebui să folosească un SPF mai mare de 50. 

Medicii dermatologi fac aceeași recomandare și pentru persoanele care fac drumeții, cele care schiază la altitudini mari sau care merg în vacanțe în apropierea ecuatorului. În toate aceste situații, intensitatea radiațiilor UV este mai mare și expunerea la soare este mai periculoasă.

În România și în majoritatea statelor europene, reglementările impun etichetarea produselor cu un SPF mai mare de 50 ca SPF 50+ pentru a simplifica alegerea lor. Există și țări precum SUA care permit etichetarea lor ca SPF 70, SPF 100, etc. 

Ce înseamnă SPF 50+? Cremele cu acest factor de protecție solară nu au o capacitate cu mult mai mare de a bloca radiațiile UVB, în comparație cu produsele cu SPF 50. Acestea permit trecerea a 1,67% din cantitatea de raze UVB, ceea ce înseamnă că protecția oferită înseamnă puțin peste 98%. Deși diferența este mică față de cremele cu SPF 50, poate fi importantă în situația unor expuneri prelungite la soare.

Ce înseamnă PA+++ și de ce e important

PA este abrevierea pentru „Protection Grade of UVA” și indică nivelul de protecție oferit de un produs împotriva radiațiilor UVA. Acest sistem de clasificare folosește plusuri (simbolul +) pentru a măsura protecția, astfel:

  • PA+ indică o protecție bună împotriva razelor UVA;
  • PA++ indică o protecție moderată împotriva UVA;
  • PA+++ indică o protecție mare împotriva UVA;
  • PA++++ indică o protecție foarte mare împotriva UVA.

Așadar, cu cât numărul de plusuri este mai mare, cu atât nivelul de protecție este mai ridicat. În mod ideal, ar trebui să alegi o cremă cu PA+++ în combinație cu un SPF de cel puțin 30 pentru a fi bine protejat atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Produsele care oferă protecție împotriva ambelor tipuri de radiații sunt denumite produse cu spectru larg. 

Ce recomandări fac dermatologii

Medicii Skin Cancer Foundation recomandă aplicarea unor creme de protecție solară rezistente la apă, cu spectru larg și un SPF de 30 sau mai mare înaintea oricărei activități prelungite în aer liber. Caută pe eticheta produsului precizarea „spectru larg”, care protejează atât împotriva razelor UVB, cât și a celor UVA.

La o aplicare, un adult ar trebui să folosească pentru întregul corp o cantitate de cremă echivalentă cu două linguri. Este indicat să o aplici cu 30 de minute înainte de a ieși afară. După aceea, se recomandă să reaplici la fiecare două ore sau imediat după înot ori transpirație.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Cum alegi o cremă de protecție solară. De ce este important SPF-ul
Reclamă
PARTENERI
icon