Alpinismul este un sport care implică escaladarea unor pereți de stâncă artificială în săli interioare sau a unor formațiuni de stâncă naturală în aer liber. În funcție de nivelul de pregătire fizică al practicantului, poate avea diferite grade de dificultate. Citește despre efectele practicării alpinismului.
Alpinismul este un antrenament solid care lucrează aproape fiecare mușchi din organism. Acesta crește încrederea în sine și poate oferi un sentiment de realizare. Printre efectele benefice asupra sănătății se regăsesc: îmbunătățirea memoriei, dispoziției și sănătății inimii.
Efectele practicării alpinismului
Spre deosebire de alpinismul în spații interioare care implică unele măsuri de siguranță, alpinismul în aer liber poate fi un sport periculos. Există riscul de cădere și de alte accidente, cum ar fi căderea pietrelor sau deteriorarea echipamentului. Cea din urmă formă este în general destinată persoanelor experimentate.
Dacă ești interesat de alpinism, este indicat să începi practicarea în spații interioare sub îndrumarea unui instructor sau ghid calificat. Acesta te poate învăța să-l practici corect și să-ți iei toate măsurile de siguranță pentru a evita accidentările.
Pot stimula arderea caloriilor
Alpinismul necesită un nivel mare de energie și efort muscular pe care este nevoie să le menții o perioadă lungă. Din acest motiv, poate fi o modalitate eficientă de a arde calorii în timp ce practici un sport foarte intens, potrivit Health.
Pot îmbunătăți memoria
Efectele practicării alpinismului pot îmbunătăți memoria. Când urci pe o stâncă, în special în aer liber, de multe ori ai nevoie să planifici, să memorezi și să-ți coordonezi traseul înainte. Aceste aspecte se combină cu luarea deciziilor și rezolvarea imediată a problemelor. Poate fi necesar să te adaptezi dacă se schimbă ceva sau întâmpini provocări sau obstacole neașteptate. Practic, alpinismul necesită memoria de lucru.
Te pot ajuta să formezi conexiuni sociale
Unul dintre cele mai bune aspecte ale alpinismului este că de obicei se practică într-o comunitate unită de alpiniști. Aceștia se susțin reciproc, colaborează și se încurajează. Alpinismul oferă o serie de beneficii psihologice. Acesta poate fi o modalitate bună de a cunoaște oameni, mai ales dacă te alături unui grup de alpinism sau citești diverse liste de oameni care caută un partener pentru a practica acest sport.
Pot îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul
Pentru a practica alpinismul, ai nevoie să-ți întinzi brațele și picioarele în diferite direcții și să-ți contorsionezi corpul în diferite poziții neobișnuite. În același timp, ești forțat să te echilibrezi pe puncte de sprijin minuscule. Cu cât urci mai mult, cu atât flexibilitatea, echilibrul și coordonarea se îmbunătățesc, conform CNN.
Pot dezvolta forța musculară
Efectele practicării alpinismului lucrează mușchii din întregul corp. Practicarea sa constantă te poate ajuta să-ți crești mult forța în partea superioară a corpului când urci, în special la nivelul mâinilor și degetelor. Alpinismul te poate ajuta să-ți dezvolți forța musculară dacă folosești o tehnică bună.
Pot ameliora depresia
Depresia este o tulburare afectivă, care se întâlnește frecvent în rândul populației. Poate exista o legătură între alpinismul pe stâncă și ameliorarea simptomelor depresiei. Efectele se pot datora nevoii constante de a fi ancorat în prezent, efortului fizic constant, aspectelor sociale sau petrecerii timpului în natură. De exemplu, unele studii au descoperit că petrecerea timpului în natură poate avea efecte terapeutice și poate acționa deseori ca un antidepresiv natural.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.