Alimentația ocupă un rol important în menținerea sănătății creierului deoarece poate influența funcția cognitivă, sănătatea mintală și starea generală a organismului. Consumul anumitor alimente necesită mai multă atenție. Citește despre efectele neurologice ale consumului excesiv de granola.
Micul dejun te poate ajuta să-ți îmbunătățești concentrarea și funcția cognitivă. Chiar dacă anumite substanțe nutritive pot avea efecte benefice asupra sănătății, unele ingrediente pot cauza exact efectul opus. Unele alimente prezente la micul dejun pot face funcționarea organismului mai dificilă dimineața și pe tot parcursul zilei. În plus, pot avea efecte negative pe termen lung asupra creierului.
Efectele neurologice ale consumului excesiv de granola
Doctorul Kamal Wagle de la Hackensack Meridian Neuroscience Institute al Hackensack University Medical Center recomandă limitarea consumului de granola. Însă, pentru persoanele care sunt obișnuite să-și prepare rapid micul dejun menținerea acestei limite la un nivel minim poate fi o provocare.
Granola se poate adăuga ușor la prepararea meselor sănătoase, cum ar fi fructe de pădure cu iaurt sau boluri cu açai. Multe rețete de granola conțin unele ingrediente care pot determina probleme pe termen scurt și lung, mai ales asupra sănătății creierului. Acestea se pot accentua atunci când sunt consumate în mod constant, conform Parade.
„În timp ce granola poate părea o opțiune de mic dejun sănătoasă, conținutul său ridicat de zahăr, densitatea calorică și potențialul de grăsimi nesănătoase îl fac un aliment de consumat cu moderație sau de evitat cu totul.” a declarat Dr. Wagle.
Totuși, granola care se prepară din nuci poate avea unele efecte benefice asupra sănătății, conform HealthDigest. Nucile au în compoziție un tip de acizi grași Omega 3 și oferă proprietăți antioxidante puternice. Mai mult, nucile au compuși numiți polifenoli care pot acționa ca antioxidanți în organism.
Pot crește riscul de accident vascular cerebral
O metaanaliză publicată 2020 în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases a constatat că persoanele care consumă cantități ridicate de grăsimi saturate prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral. Practic, accidentul vascular general se numără printre efectele neurologice ale consumului excesiv de granola. Acesta poate afecta sănătatea creierului și a inimii.
Pot afecta funcția cognitivă
Zahărul adăugat în granola se obține frecvent din siropul de arțar, fructele uscate și mierea incluse în rețetele de îndulcire. O meta-analiză din 2023 publicată în Nutrients a arătat că aportul excesiv de zahăr pe termen lung poate afecta în mod negativ funcția cognitivă. Reducerea consumului anumitor grăsimi, cum ar fi grăsimile saturate, ocupă un rol major pentru funcționarea creierului și a inimii.
Pot favoriza apariția tulburărilor cognitive
Chiar dacă granola conține cereale integrale, aceasta are niveluri scăzute de fibre. O lucrare publicată în Microbiome în 2021 a sugerat că persoanele care urmează diete cu un conținut redus de fibre pot avea mai multe șanse de a suferi de tulburări cognitive.
Poți consuma acrilamidă
Pe lângă efectele neurologice ale consumului excesiv de granola se regăsește producerea unei substanțe chimice toxice. În timpul procesului de preparare termică a granolei se poate produce acrilamidă, un produs toxic.
Acrilamida se produce la temperaturi foarte ridicate și la prepararea prin prăjire. Aceasta prezintă potențial cancerigen, dacă o consumi într-o cantitate foarte mare în alimentație.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.