Durerea de oase: diagnostic, cauze și tratament

Publicat: 1 februarie 2024, 07:37

Durerea de oase este unul dintre cele mai neplăcute simptome cu care te poți confrunta. În funcție de gradul de severitate, îți poate afecta starea de bine și desfășurarea activităților obișnuite, dacă nu o tratezi. Citește despre durerea de oase.

Durerea de oase poate fi determinată de o serie de factori, care pot include: afecțiuni, răni sau deficiențe de minerale. Aceasta poate fi ameliorată sau vindecată dacă primești un tratament adecvat cauzei care o declanșează.

Durerea de oase

De obicei, durerea de oase se manifestă ca o sensibilitate foarte puternică, durere sau alt disconfort la unul sau mai multe oase. Se deosebește de durerea musculară și articulară, deoarece persistă indiferent dacă te miști sau stai pe loc. În general, acest tip de durere se asociază cu boli care afectează funcția sau structura normală a osului.

Durerea de oase poate fi provocată de mai multe afecțiuni, boli sau acțiuni asupra organismului. Cel mai puternic simptom este disconfortul resimțit în corp. Totodată, fiecare cauză poate fi însoțită de propriile sale simptome.

Doar un medic îți poate pune un diagnostic corect pentru a primi un tratament corespunzător. De regulă, pentru a afla cauza poate fi nevoie de: examen fizic, radiografie, RMN, CT, analize de sânge sau analize de urină. Fiecare tratament depinde de afecțiunea care îl determină și de gravitatea acesteia, așa că acestea variază și pot fi: antibiotice, analgezice, suplimente alimentare, intervenții chirurgicale sau chimioterapie.

Deficiențe de minerale

Calciul reprezintă cel mai întâlnit mineral din organismul uman și contribuie la susținerea funcțiiilor nervoase și hormonale. O varietate de minerale și vitamine, inclusiv calciu și vitamina D, îndeplinesc un rol important în menținerea sănătății oaselor. Deficiența de calciu și vitamina D determină frecvent osteoporoză, cel mai frecvent tip de boală a oaselor. Persoanele aflate în stadiile avansate ale osteoporozei prezintă dureri osoase frecvente.

Răni

Leziunile reprezintă o cauză frecvent întâlnită pentru durerea de oase. De obicei, această durere apare atunci când o persoană suferă o traumă, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere. Impactul poate rupe sau fractura osul. Orice deteriorare a acestuia poate determina dureri osoase.

Sarcina

Pe parcursul perioadei de sarcină apar o serie de modificări în organism. Durerea de oase pelvină este un simptom des întâlnit în timpul sarcinii. Unii medici o numesc durere în centura pelvină asociată sarcinii, conform WebMD.

Perturbarea circulației sanguine la nivelul oaselor

Unele afecțiuni, cum ar fi anemia cu celule falciforme, pot interfera cu circulația sanguină la nivelul oaselor. Fără o sursă constantă de sânge, țesutul osos începe să moară. Acest lucru provoacă dureri osoase foarte puternice și slăbește osul.

Infecții

Dacă o infecție apare la nivelul oaselor sau se răspândește la acestea, poate determina o afecțiune gravă cunoscută sub numele de osteomielită. Această infecție a osului poate ucide celulele osoase și poate provoca dureri osoase severe.

Cancer

Leucemia este cancerul măduvei osoase. Măduva osoasă se găsește în majoritatea oaselor și este responsabilă pentru producția de celule osoase. Durerea de oase apare adesea la persoanele cu leucemie, mai ales la nivelul picioarelor, potrivit Healthline.

De asemenea, cancerul osos sau metastaza osoasă, mai exact momentul în care cancerul se răspândește la oase, cauzează dureri de oase foarte puternice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
PARTENERI