Antena

Diferența dintre deodorant și antiperspirant

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 iunie 2023, 07:04

Deodorantul și antiperspirantul sunt două produse cosmetice utilizate pe scară largă atât de bărbați, dar și pentru femei. Mulți oameni folosesc aceste produse în fiecare zi, dar puțini sunt cei care le pot deosebi. Care e de fapt diferența dintre deodorant și antiperspirant.

Reclamă

Deodorantul maschează mirosul, în timp ce un antiperspirant reduce cantitatea de transpirație. Ambele produse funcționează oriunde sunt aplicate pe corp, cel mai frecvent fiind folosite la subraţ. De multe ori, deodorantul și antiperspirantul sunt combinate într-un singur produs.

Diferența dintre deodorant și antiperspirant

Deodorantele sunt considerate cosmetice. Antiperspirantele în schimb intră sub clasificarea unui medicament. Din acest motiv, antiperspirantele sunt reglementate de Food and Drug Administration (FDA). Acest lucru înseamnă că sunt supuse politicilor și procedurilor medicale și pot avea date de expirare pe etichete.‌

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deodorantele oferă două forme de protecție împotriva mirosurilor. Prima constă în proprietățile antimicrobiene care reduc numărul de bacterii ce produc miros. A doua este un parfum care maschează mirosul produs de transpiraţie.

Antiperspirantele în schimb blochează glandele endocrine ale corpului, cele care produc transpirația. Acest lucru se face de obicei cu un ingredient pe bază de aluminiu.

Reclamă

Atât antiperspirantele, cât și deodorantele sunt aprobate ca produse sigure pentru utilizarea de zi cu zi, fără a prezenta riscul de efecte secundare dăunătoare. Cu toate acestea, cu ingrediente precum aluminiul și parabenii, a existat o creștere a ofertei de produse cu ingrediente naturale. Este important de reținut că atât FDA, cât și Institutul Național al Cancerului au publicat declarații conform cărora deodorantele și antiperspirantele nu aduc vreun risc în ceea ce privește tipurile de cancer.

Elena Popa, medic specialist dermatologie și estetică medicală, a vorbit în emisiunea Medicool despre diferențele dintre deodorant și antiperspirant: „Deodorantul conține agenți antimicrobieni care maschează mirosul. Nu influențează cât de mult transpirăm cantitativ. La antiperspirant, cantitatea de sudoare este mai scăzută. Conține derivați de aluminiu care prin reacție se formează ca un dop la nivelul glandelor prin care transpirăm.”

Beneficiile deodorantului și ale antiperspirantului

Beneficiile deodorantului. Transpirația este răspunsul natural al corpului. Chiar dacă reușești să treci de imaginea transpirației, mirosul pe care îl produce te poate stânjeni. Deodorantul ajută la mascarea acestui miros și chiar contribui la un miros plăcut, în funcție de parfumul din produsul folosit. De asemenea, deodorantul te poate ajuta să te simți mai încrezătoare atunci când ești într-o situație tensionată, înconjurată de alți oameni.

Reclamă

Beneficiile antiperspirantului. Antiperspirantul poate avea avantajul suplimentar de a acționa ca un deodorant datorită modului în care funcționează produsul. Atunci când antiperspirantul blochează glandele sudoripare, blochează, de asemenea, apariţia mirosului neplăcut. Reține însă că aceste beneficii sunt temporare și poate fi necesar ca produsul să fie reaplicat pentru a-și menține eficacitatea. Curăţarea zonei cu apă elimină antiperspirantul și restabilește capacitatea organismului de a elibera transpirația din glandele afectate.

Riscuri ale folosirii deodorantului și antiperspirantului

Specialiștii spun că există diferite riscuri atunci când folosești antiperspirantul sau deodorantul. Deoarece preocupările legate de riscurile de cancer au fost abordate din ce în ce mai des, acestea nu reprezintă o preocupare majoră atunci când alegi un deodorant sau un antiperspirant. Cu toate acestea, dacă ai alergii la parfumuri, asigură-te că citești cu atenție etichetele.

Utilizarea deodorantului sau antiperspirantului cu parfum adăugat te expune riscului de a dezvolta dermatită alergică de contact (ACD). Un studiu a arătat că deodorantele și antiperspirantele sunt aproape în partea de sus a listei pentru produsele cosmetice care provoacă reacții alergice ale pielii.‌‌

Nu este vorba de deodorante și antiperspirante în general, ci de ingredientele folosite. Citirea etichetelor este cea mai bună modalitate de a afla dacă vei avea o reacție alergică sau te poți expune unor riscuri suplimentare prin utilizarea unui antiperspirant sau deodorant.‌

Triclosan

Această substanță chimică antibacteriană este folosită în antiperspirante și deodorante pentru a ucide germenii de pe piele care provoacă mirosuri. Cu toate acestea, este un perturbator endocrin, așa că poate acționa și împotriva hormonilor pe care corpul îi produce în mod natural și poate interfera cu semnalizarea hormonală a corpului. Triclosanul este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cancer de sân. FDA a interzis utilizarea sa în săpunurile de mâini, dar poate fi totuși un ingredient în deodorant sau antiperspirant, așa că citește cu atenție etichetele.

Ftalați

Aceştia sunt comuni pentru toate tipurile de produse cosmetice, inclusiv deodorante și antiperspirante. Este o substanță chimică care permite altor ingrediente să fie flexibile și, de asemenea, prelungește durata de viață a oricăror parfumuri adăugate. Ftalații sunt îngrijorători, deoarece pot perturba sistemul endocrin, în special la bărbați. Ftalații pot duce, de asemenea, la un debut prematur al pubertății la femeile tinere, ceea ce crește riscul de cancer de sân mai târziu în viață.‌

Parabeni

Acești conservanți ajută antiperspirantul și deodorantul să rămână activi mai mult timp. Cu toate acestea, pielea absoarbe cu ușurință parabenii, iar aceștia pot imita estrogenul din corp. Prea mulți parabeni cresc riscul de cancer de sân.‌

Parfum

Un singur parfum poate avea sute de ingrediente microscopice care se adaugă la un singur miros. Deoarece sunt adesea considerate drept de proprietate, toate ingredientele nu sunt enumerate pe etichete. Dacă știi că ai reacții la parfumurile adăugate, cel mai bine este să stai departe de ele.

Dietanolamină

Acesta poate fi, de asemenea, enumerat pe etichete și este considerat un produs cancerigen. Crește riscul de cancer.

Butan și izobutan

Acestea sunt gaze care ajută la propulsarea deodorantelor spray cu aerosoli din recipientele lor. Ele sunt restricționate în Regatul Unit și Canada, deoarece sunt în strânsă legătură cu riscul apariţiei de cancer. Cu toate acestea, sunt aprobate pentru utilizare în S.U.A. Indicat ar fi să alegi un deodorant fără pulverizare.

Aluminiu

Acest metal este cel mai frecvent utilizat pentru a astupa conductele sudoripare și pentru a preveni excesul transpirației. Cu toate acestea, aluminiul poate crește probabilitatea ca genele să sufere mutații la nivel celular, crescând riscul de apariție a tumorilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi pentru sănătatea organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Băuturi pentru sănătatea organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Băuturi pentru sănătatea organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
Hiperhidroza: cauze și metode de tratament
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Reclamă
PARTENERI
icon