De ce miros urât picioarele și ce e recomandat să faci pentru a scăpa de problemă

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 13 aprilie 2023, 09:08

Bromodoza sau picioarele mirositoare reprezintă o afecțiune medicală foarte frecventă. Acest lucru se întâmplă din cauza acumulării transpirației, care are ca rezultat creșterea bacteriilor pe piele. Aceste bacterii provoacă mirosuri neplăcute. Află de ce miros urât picioarele și ce e recomandat să faci pentru a scăpa de problemă.

Reclamă

Infecțiile fungice precum piciorul atletului pot duce, de asemenea, la bromodoză. Vestea bună este că bromodoza este ușor, rapid și ieftin de tratat.

De ce miros urât picioarele

Picioarele produc multă transpirație. Au mai multe glande sudoripare decât orice altă parte a corpului. Aceste glande eliberează transpirația pe tot parcursul zilei pentru a răcori corpul și pentru a menține pielea umedă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Picioarele tuturor transpiră, dar adolescentele și femeile însărcinate sunt cele mai predispuse la a avea picioarele foarte transpirate, deoarece corpurile lor produc hormoni care le fac să transpire mai mult. Oamenii care stau în picioare toată ziua la locul de muncă, sunt stresați sau au o afecțiune care îi face să transpire mai mult decât alții tind să aibă picioarele mai transpirate şi inevitabil să aibă un miros neplăcut.

În mod natural, există câteva bacterii pe picioare. Aceste bacterii ajută la descompunerea transpirației de pe picioare pe măsură ce este eliberată. Dacă bacteriile și transpirația se acumulează, se poate forma un miros urât. Bacteriile suplimentare tind să se formeze atunci când o persoană transpiră în pantofi, îi scoate și apoi îi pune înapoi fără a-i lăsa să se usuce complet.

Reclamă

Igiena precară poate juca, de asemenea, un rol în provocarea bromodozei. Spălarea rară a picioarelor sau neschimbarea șosetelor cel puțin o dată pe zi poate permite bacteriilor suplimentare să înceapă să se dezvolte. Acest lucru poate duce la agravarea mirosului picioarelor.

Tratamente la domiciliu pentru mirosul urât al picioarelor

Aceste sfaturi te pot ajuta să scapi ori să reduci mirosul neplăcut al picioarelor. Cheia este să te asiguri că le urmezi în mod regulat și cu atenție.

Ai grijă la produsele folosite

Păstrează picioarele curate și îngrijite. Utilizează un săpun ușor și o perie pentru a spăla picioarele cel puțin o dată pe zi. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este în timpul dușului de dimineață sau de seară. Este important să îți usuci complet picioarele după spălare. Acordă o atenție deosebită între degetele de la picioare, unde orice umezeală poate provoca cu ușurință creșterea bacteriilor.

Reclamă

Pedichiura regulată

Tăie des unghiile de la picioare, astfel încât să fie scurte. De asemenea, e important să le cureți în mod regulat și să nu lași bacteriile să se dezvolte sub unghie.

Folosește o perie sau o pilă de călcâie

Îndepărtează pielea tare și moartă de pe picioare cu o pilă pentru picioare. Pielea tare devine moale când este umedă, creând un loc în care bacteriilor le place să trăiască.

Schimbă des șosetele

Schimbă șosetele cel puțin o dată pe zi. Dacă te afli într-un mediu cald, faci exerciții fizice sau te afli într-o situație în care picioarele pot transpira, e recomandat să schimbi șosetele mai des.

Lasă încălțămintea să se usuce complet

E important să ai perechi de pantofi pe care să le folosești cu rândul. Acest lucru permite fiecărei perechi să se usuce complet de transpirație sau umezeală timp de o zi întreagă înainte de a fi purtată din nou. Poți îndepărta branțurile din pantofi pentru a le ajuta să se usuce din nou. Pantofii umezi permit bacteriilor să se dezvolte mai repede pe picioare.

Folosește șosete din materiale de calitate

Alege șosete care absorb umezeala. De exemplu, folosește șosete moi din fibre naturale sau șosete sport.

Lasă picioarele să respire

Poartă sandale deschise pe vreme caldă și mergi desculță în casă, atunci când este cazul, pentru a permite picioarelor să rămână uscate.

Folosește încălțămintea potrivită

Evită pantofii care sunt strâmţi sau care pot reține umezeala. De asemenea, poți folosi o minge de bumbac pentru a aplica o cantitate mică de alcool pe picioare în fiecare noapte. Acest lucru îți va ajuta să îți usuci picioarele. Evită să aplici alcool sanitar pe orice fisuri de pe piele.

Folosește spray pentru picioare

Aplică un spray antifungic pentru picioare sau pudră medicamentoasă pentru picioare o dată pe zi.. De asemenea, poți introduce branțuri cu deodorant medicamentos în pantofi. Dacă trebuie să reduci rapid mirosul neplăcut al picioarelor, aplică spray antiperspirant sau deodorant. Încearcă diferite tipuri de săpunuri antifungice și antibacteriene până când găsești unul care funcționează cel mai bine pentru tine.

Doctorul Mihail Pautov alături de medicul specialist Elena Popa au explicat în emisiunea Medicool de ce apare mirosul urât al picioarelor.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Îndulcitorul aspartam ar putea fi inclus de OMS pe lista substanțelor cu posibil risc de cancer. E folosit în sucuri dietetice
Îndulcitorul aspartam ar putea fi inclus de OMS pe lista substanțelor cu posibil risc de cancer. E folosit în sucuri dietetice
Îndulcitorul aspartam ar putea fi inclus de OMS pe lista substanțelor cu posibil risc de cancer. E folosit în sucuri dietetice
Remedii potrivite pentru ochi obosiți
Remedii potrivite pentru ochi obosiți
Remedii potrivite pentru ochi obosiți
articol cu video
Grăsimea de pe abdomen: cauze și metode de eliminare
Grăsimea de pe abdomen: cauze și metode de eliminare
Grăsimea de pe abdomen: cauze și metode de eliminare
Reclamă
PARTENERI
icon