Consumul de glucoză în exces poate favoriza riscul de a dezvolta rezistență la insulină. Simona Carniciu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum se manifestă rezistența la insulină.
Simona Carniciu a explicat cum ajunge zahărul în sânge, a vorbit despre zonele corpului în care se depozitează glucoza, a menționat care sunt alimentele care conțin glucoză și a discutat despre modul în care această substanță poate favoriza acumularea de kilograme în plus.
Cum se manifestă rezistența la insulină
Pentru a funcționa la un nivel optim, organismul are nevoie de o alimentația echilibrată. Pentru a folosi energia, este nevoie de un hormon foarte important denumit insulină. Aceasta îndeplinește mai multe roluri în corpul uman. Atunci când în mod constant, urmezi o dietă dezechilibrată, poți dezvolta o afecțiune cronică numită rezistență la insulină.
De foarte multe ori, oamenii consumă cantități foarte mari de carbohidrați. În această categorie intră produse, cum ar fi: prăjituri, covrigei sau suc bogat în zahăr. De obicei, toate produsele care conțin mult zahăr în formă lichidă intră cel mai rapid în sânge pentru că se digeră într-un timp scurt.
În momentul în care există prea multă insulină în corp, se poate ca glucoza să nu se metabolizeze corect și poate să rămână în exces în multe mecanisme. Metabolismul glucidic, metabolismul lipidic și metabolismul proteic sunt influențate de insulină. Dacă mănânci prea mulți carbohidrați și ai prea multă insulină, celulele nu mai primesc glucoză.
Când te întrebi cum se manifestă rezistența la insulină, gândește-te că atunci când consumi prea multă glucoză, aceasta nu se metabolizează și se depozitează sub formă de trigliceride în trei locuri: ficat, mușchi scheletali și țesut adipos. Cel mai dăunător este dacă se depozitează în țesutul adipos pentru că atunci acumulezi kilograme în plus.
Rolul insulinei în organism
Glucoza este o substanță care nu poate fi consumată direct în mod natural. Aceasta se obține din foarte multe alimente, precum: zahăr, amidon, cartofi, pâine, sucuri, dulciuri și fructe dacă o consumi în exces.
Insulina îndeplinește un rol important în organism, acela de a asigura niveluri optime de energie. Cu ajutorul unei diete echilibrate și al insulinei, glucoza intră în celule. În momentul în care dezvolți rezistență la insulină, energia nu mai ajunge în celulele și în corpul uman. Glucoza începe să se depoziteze în ficat, în țesuturi adipoase și în mai multe organe. Din această cauză, poți începe să iei în greutate, fără să-ți dorești și această acțiune poate afecta în totalitate metabolismul.
Când vrei să știi cum se manifestă rezistența la insulină, ia în calcul că mușchii pot fi alimentați cu glucoză, fără a fi nevoie ca organismul să folosească insulina, dacă alegi să practici un sport cu regularitate. Sportul sprijină o ardere mai rapidă a glucozei.
,,Corpul nostru este mult mai deștept decât o mașină. Există un mecanism prin care putem să luăm glucoză, energie și putem să o vărsăm în rezervorul nostru, fără să folosim cheia. Sportul alimentează mușchii cu glucoză independent de insulină.” – Mihail Pautov, medic chirurg
,,De câte ori facem sport, ardem mult mai repede glucoza. Glucoza ne dă energie. Atunci când se metabolizează, arderea glucozei este cea mai pură ardere a organismului. Nu lasă deșeuri cum lasă proteinele sau lipidele pe care le putem arde, atunci când apelăm la ele din depozit. Atunci când ai prea multă insulină se duce la ficat, în mușchii scheletali sau în țesutul adipos și se depozitează sub formă de: trigliceride, acizi grași și glicogen.” – Simona Carniciu, medic diabet, nutriție și boli metabolice
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.