Dacă suferi de o rană care persistă de câteva săptămâni, ai nevoie de consultul unui medic deoarece atunci când devine cronică poate determina unele complicații în organism. Află de ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă.
Rănile cronice sunt un tip de răni care nu se regenerează pe o durată de aproximativ trei luni. La început, pot avea dimensiuni reduse ca o zgârietură, dar nu se vindecă.
De ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă
Rănile cronice se încadrează de obicei în trei categorii principale: ulcere diabetice, ulcere venoase ale picioarelor și ulcere de presiune. Fiecare dintre acestea au nevoie de tratamente specifice. În unele situații mai rare, acest tip de rană poate indica prezența cancerului. O rană cronică se poate asocia cu multe comorbidități, potrivit Science Direct.
Rănile cronice pot fi foarte neplăcute și îngrijorătoare mai atunci când se mențin pe termen lung. Pentru a le putea gestiona, ai neapărată nevoie de un tratament prescris de medic. Acesta îți poate sugera unele investigații pentru a descoperi cauza.
Ulcere de presiune
Rănile cronice se manifestă atunci când există o presiune exercitată în mod constant asupra țesutului corpului pentru o perioadă de timp. Presiunea continuă comprimă vasele care transportă sânge pentru a menține țesutul în viață, ceea ce poate favoriza apariția rănilor.
Dacă te întrebi de ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă, gândește-te că persoanele care nu se pot mișca din pat sau care folosesc un scaun cu rotile prezintă cel mai mare risc de ulcere de presiune. Acesta se poate manifesta mai ales în cazul celor cu leziuni ale măduvei spinării sau al celor cu o formă de demență.
Ulcere diabetice
Persoanele care suferă de diabet au un risc mai mare de a dezvolta răni cronice. Pentru a gestiona rănile cronice, persoanele cu diabet au nevoie să consume suficiente proteine, să se hidrateze corespunzător și să gestioneze nivelul de zahăr din sânge. În plus, este important să poarte pantofi confortabili și să-și mențină unghiile scurte, conform Cleveland Clinic.
Ulcere venoase ale picioarelor
Ulcerele venoase ale picioarelor se regăsesc printre cele mai frecvente răni de la nivelul acestor membre. Deseori, acestea provin din umflarea necontrolată a țesuturilor și tind să aibă scurgeri, deoarece picioarele pot acumula cantități foarte mari de lichid.
Dacă vrei să afli de ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă, ia în considerare că pot cauza durere și senzație de mâncărime. Sângele nu circulă bine în direcție ascendentă în picioare din cauza acestor răni, astfel încât picioarele lasă impresia că sunt mult mai grele. Pielea din jurul rănii se poate întări și se poate decolora.
Ulcerele venoase ale picioarelor tind să reapară. În general, gestionarea necesită de obicei o terapie constantă de compresie, cum ar fi ciorapi compresivi. Orice umflare a picioarelor are nevoie de o evaluare medicală pentru că aceasta poate fi un simptom al mai multor probleme de sănătate. De exemplu, poate indica prezența unor cheaguri de sânge, care poate indica nevoia de investigații sau un tratament mai extins.
De asemenea, există unele remedii naturiste care pot contribui la vindecarea rănilor. Printre acestea se pot regăsi: aloe vera, miere, usturoi, ulei de cocos, unguente, creme și spray-uri cicatrizante.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.