Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi. Cum scoți nisipul și alte particule

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 iulie 2024, 07:50

Fie că este vorba despre praf, nisip, o geană sau o mică insectă, prezența unui corp străin în ochi este foarte neplăcută și chiar dureroasă uneori. Află ce faci când îți intră un obiect străin în ochi astfel încât să nu ajungi la complicații oculare cum ar fi infecțiile, zgârieturile pe cornee sau keratita. 

Reclamă

Ochii au mai multe mecanisme de apărare prin care încearcă să împiedice pătrunderea corpilor străini. Genele prind praful și alte particule care ar putea intra în ochi, pleoapele se închid reflex pentru a proteja ochiul, lacrimile curăță particulele străine care ajung totuși pe suprafața oculară, iar reflexul de clipire frecventă ajută, de asemenea, la eliminarea particulelor mici.

Chiar și cu aceste mecanisme de apărare, se întâmplă ca particulele de mici dimensiuni să ajungă totuși pe suprafața oculară. Praful și nisipul pot pătrunde cu ușurință în ochi, mai ales în zilele cu vânt. Corpii străini pot include și fragmente mai mari. Printre acestea se pot regăsi particulele de metal, rumegușul, genele căzute, musculițele și alte insecte. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi

Este foarte important să iei măsuri imediate și să afli ce faci când îți intră un obiect străin în ochi pentru a preveni leziuni ulterioare și infecții oculare. Iată ce ai de făcut dacă simți o senzație de corp străin în ochi, potrivit medicilor Mayo Clinic:

  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge ochii pentru a evita introducerea bacteriilor sau altor patogeni în ochi;
  • Încearcă să elimini obiectul din ochi cu un jet ușor de apă caldă, curată. Poți folosi o cupă specială de spălare a ochilor sau un pahar mic și curat, poziționând marginea acestuia pe osul de la baza orbitelor;
  • O altă metodă de a elimina un corp străin din ochi este să intri la duș și să îndrepți un jet ușor de apă călduță pe frunte, deasupra ochiului afectat, ținând pleoapa deschisă;
  • Dacă porți lentile de contact, este mai bine să le îndepărtezi înaintea sau în timpul spălării ochiului cu apă. Uneori, un corp străin poate fi lipit pe partea inferioară a lentilei.

Pentru clătirea ochiului afectat, poți folosi și soluție salină dacă ai la îndemână. Apleacă-ți capul pe partea afectată și clătește ochiul din interior, mai precis de la baza nasului, spre exterior, astfel încât corpul străin să fie deplasat și eliminat în afara ochiului.

Reclamă

Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă lacrimile artificiale pentru îndepărtarea unui corp străin din ochi. Pe lângă apă și săruri, acestea conțin și grăsimi care lubrifiază ochiul. În plus, ajută la dislocarea și eliminarea particulelor care ajung în ochi. De asemenea, lacrimile artificiale calmează durerea și usturimea provocate de un corp străin. 

Ce să NU faci când îți intră un obiect străin în ochi

Există câteva greșeli pe care le poți face încercând să scoți un corp străin din ochi. Acestea sunt ineficiente și pot să creeze complicații precum leziunile corneene:

  • Nu freca ochiul cu mâinile, deoarece poți împinge corpul străin mai adânc în țesuturile oculare și îți poți provoca zgârieturi pe cornee și alte leziuni;
  • Nu încerca să îndepărtezi un obiect care este fixat în globul ocular;
  • Nu folosi unghiile, penseta sau alte obiecte ascuțite pentru a scoate corpul străin, deoarece acestea pot răni ochiul;
  • Nu aplica presiune asupra ochiului, deoarece poți agrava situația și poți provoca leziuni oculare. 

Cum se scoate nisipul intrat în ochi

Nisipul care ajunge în ochi nu este o problemă atât de mare atâta vreme cât acționezi cu grijă pentru a preveni leziunile oculare. De obicei, particulele cu dimensiuni atât de mici sunt eliminate ușor cu ajutorul lacrimilor secretate de ochi în cantitate mai mare, dar poți ajuta acest proces prin metodele menționate. 

Reclamă

Medicii Academiei Americane de Oftalmologie mai recomandă să ridici ușor, cu mâini curate, pleoapa superioară peste pleoapa inferioară. Genele tale vor acționa ca o perie naturală pentru a îndepărta nisipul aflat sub pleoapa superioară. 

Nisipul intrat în ochi se elimină ușor de obicei, dar acest lucru depinde de mărimea și duritatea particulelor, localizarea lor și durata de timp în care au fost în contact cu ochiul. Uneori, nisipul poate zgâria corneea sau poate provoca infecții dacă te freci la ochi cu mâinile sau apa folosită la clătirea ochiului, dacă aceasta nu este curată. 

Când e nevoie să mergi la medic

Dacă metodele menționate mai sus nu dau rezultate, este recomandat să te adresezi unui specialist oftalmolog pentru extragerea corpului străin. Acesta îți va administra un anestezic local înainte de a-l îndepărta și o substanță dezinfectantă ulterior procedurii. 

Alte câteva situații în care ar trebui să mergi la medic includ: 

  • Un corp străin fixat pe globul ocular sau în profunzimea ochiului;
  • Probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată;
  • Durere sau disconfort care persistă mai mult de 24 de ore după îndepărtarea corpului străin.

Uneori, corpul străin poate zgâria ochiul. Din acest motiv, creează senzația că se află încă în ochi chiar și după ce a fost îndepărtat. Această senzație ar trebui să dispară după cel mult 24 de ore.

Ce înseamnă dacă simți ceva în ochi, dar nu ai nimic

Dacă te întrebi ce faci când îți intră un obiect străin în ochi, ia în calcul că o senzație asemănătoare poate apărea din diferite motive. Există o serie de cauze pentru care simți o senzație de frecare atunci când clipești. Cea mai comună este o geană sau mai multe care ating ochiul. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, alte cauze potențiale includ:

  • Sindromul ochiului uscat. Filmul lacrimal lubrifiază suprafața oculară, iar când acesta este insuficient, mișcarea pleoapei superioare nu mai este amortizată când clipești. Când cele două suprafețe se freacă direct una de cealaltă, apare senzația că ai un obiect străin în ochi;
  • Blefarita. Inflamaţia marginilor pleoapelor care apare în blefarită se manifestă prin senzație de corp străin în ochi, dar și prin mâncărimi şi arsuri ale pleoapelor, roşeaţă şi edem (pleoape umflate);
  • Keratita. Această afecțiune oculară este o inflamație a corneei, stratul transparent ochiului care acoperă irisul și pupila. Pe lângă senzație de corp străin în ochi, mai apar durere oculară, roșeață a ochiului, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, lăcrimare excesivă și secreții oculare;
  • Conjunctivocalazia. În această afecțiune, conjunctiva, mai exact membrana subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapelor, dezvoltă pliuri în exces. Țesuturile conjunctive își pierd elasticitatea în timp, motiv pentru care această problemă afectează mai des vârstnicii. Inflamațiile cronice și sindromul de ochi oscat pot, de asemenea, să favorizeze formarea pliurilor;
  • Nodulii oculari. Un nodul relativ frecvent este chalazionul sau șalazionul, cauzat de inflamația cronică a unei glande sebacee din pleoapă. El se manifestă sub forma unei umflături mici, ferme, rotunde și nedureroase, mai frecvent pe pleoapa superioară. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Mușcătura de șarpe: ghid de prim ajutor și recomandări. Unde sunt șerpi veninoși în România
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
Ce este înecul secundar. Când se poate produce și care sunt simptomele
articol cu galerie foto
Înțepătura de meduză. Cum se tratează, ce meduze înțeapă și cum arată
Înțepătura de meduză. Cum se tratează, ce meduze înțeapă și cum arată
Înțepătura de meduză. Cum se tratează, ce meduze înțeapă și cum arată
Reclamă
PARTENERI
icon