De ce îți trosnesc articulațiile. Când ar trebui să te îngrijoreze acest simptom

Publicat: 16 ianuarie 2024, 07:28

Poate fi foarte neplăcut să simți cum articulațiile trosnesc, mai ales atunci când desfășori diferite activități zilnice. La baza acestui simptom stau mai multe cauze, mai mult sau mai puțin îngrijorători. Citește de ce îți trosnesc articulațiile.

Originile acestui zgomot articular nu sunt întotdeauna clare. Însă, dacă acorzi suficientă atenție simptomelor, această examinare, te poate ajuta să identifici potențialele cauze. Totuși, doar un medic poate stabili un diagnostic și un tratament corespunzător.

De ce îți trosnesc articulațiile

Trosnirea articulațiilor poate determina disconfort și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Dacă simptomul are la bază o afecțiune, aceasta poate fi tratată cu ajutorul unor medicamente sau terapii.

În cazul în care apar alte simptome mai severe, cum ar fi: oboseală cronică, hipermobilitate sau durere puternică, se recomandă să ceri cât mai repede sfatul unui medic, conform Very Well Health.

Osteoartrita

Osteoartrita apare atunci când cartilajul care acoperă capetele oaselor de la încheieturi începe să se subțieze și să se uzeze. În mod normal, acest cartilaj ajută oasele să se îmbine atunci când îți miști articulațiile. Când țesutul începe să degenereze, apare frecare și se pot auzi trosnete în timpul mișcării. Frecarea crescută asociată cu osteoartrita poate determina o acumulare de bucăți de oase în articulație. Astfel, influențează mai mult mișcarea și poate cauza crăparea oaselor.

Tendinita

Dacă te întrebi de ce îți trosnesc articulațiile, ia în calcul tendinita. Mușchii sunt atașați sau ancorați de un os printr-o structură groasă asemănătoare unui cordon numit tendon. Tendinita apare atunci când una dintre aceste structuri se inflamează sau se irită. Această afecțiune se întâlnește mai frecvent la persoanele care efectuează activități repetitive, cum ar fi munca la calculator sau ridicarea obiectelor. Totodată, tendinita se poate trata ușor cu: gheață, bandaj elastic, analgezice și odihnă. Acest tratament durează între 2-3 zile.

Instabilitate articulară

Mișcarea excesivă sau anormală a oaselor încheieturii poate determina o articulație instabilă și poate contribui la apariția unor trosnete. Acest tip de instabilitate poate apărea din cauza mai multor motive. În unele cazuri, o leziune traumatică, cum ar fi o cădere când ții mâna întinsă, poate provoca o subluxație (o separare parțială a unei articulații) sau o luxație (o separare completă a articulației). Astfel, acestea pot contribui la dezvoltarea instabilității articulare.

Sindromul de tunel carpian

Când vrei să știi de ce îți trosnesc articulațiile, ia în considerare sindromul de tunel carpian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care afectează mâna și încheietura mâinii. Apare atunci când tunelul carpian crește presiunea asupra nervului median, care asigură senzație: degetului mare, arătătorului și mijlociului. Apăsarea asupra nervului median și a tendoanelor le face să se umfle, ceea ce diminuează senzațiile de la nivelul mâinilor și degetelor.

Persoanele care desfășoară activități sau merg la locuri de muncă și necesită utilizarea repetitivă a degetelor se expun riscului de a dezvolta sindrom de tunel carpian, potrivit The Hand and Wrist Institute.

Tenosinovita De Quervain

O problemă de la nivelul tendoanelor, care poate determina trosnete la nivelul articulațiilor este tenosinovita de Quervain. Tendoanele musculare trec printr-o structură asemănătoare unui tunel, numită teacă, care le ajută să alunece ușor pe măsură ce mușchii se mișcă.

Pentru a înțelege de ce îți trosnesc articulațiile, gândește-te că în cazul acestei afecțiuni, teaca tendonului de la baza degetului mare se inflamează, ceea ce determină o frecare în acea zonă. Aceasta poate cauza un zgomot de pocnire în apropierea interiorului articulațiilor mâinii la mișcarea degetului mare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI