De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 iunie 2024, 06:22

Folosirea telefonului și a tastaturii în poziții incorecte pentru perioade lungi poate cauza probleme de sănătate. Ioana Duncă, medic neurolog, și Cristian Drăghiceanu, fiziokinetoterapeut și osteopat, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL. Află de ce apare sindromul de tunel carpian.

Reclamă

Ioana Duncă și Cristian Drăghiceanu au discutat despre efectele adverse ale utilizării tehnologiei moderne în poziții corporale necorespunzătoare și au oferit câteva sfaturi simple pentru a preveni problemele determinate de folosirea dispozitivelor.

De ce apare sindromul de tunel carpian

Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă sau ții mult timp telefonul în mână, aceste obiceiuri pot avea efecte nedorite asupra sănătății organismului, dacă nu ai grijă să menții o postură corectă în momentele în care le folosești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce afecțiuni produc aceste comportamente pe care le adopți zilnic?
-O afecțiune foarte întâlnită la nivelul încheieturii este sindromul de tunel carpian. Acesta se manifestă mai ales în cazul tinerilor care folosesc frecvent tastatura și mouse-ul sau țin telefonul în mână, într-o poziție greșită.

Dacă stai o perioadă foarte lungă de timp aplecat peste tabletă sau peste telefon, mușchiul cervical se înclină foarte mult și astfel forța gravitațională apasă cu până la 25 de kilograme asupra sa.

Reclamă

-Ce presupune sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian denumește suferința unui nerv la nivelul încheieturii. Acesta se manifestă prin simptome, precum: durere, senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor, care se opresc dacă scuturi mâna și de cele mai multe ori apar noaptea.

-Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?
-Flexia sau extensia încheieturii timp îndelungat și mișcările repetitive în folosirea degetelor pot să irite nervul la nivelul încheieturii.

Dacă te întrebi de ce apare sindromul de tunel carpian, ia în considerare că simptomele se instalează deoarece oamenii se sprijină în încheieturi și se folosesc intens degetele. La nivelul mâinilor există ligamente care țin mușchii flexori. Aceștia susțin tendoanele. Dacă apeși și miști acea zonă se poate comprima nervul, de aceea se dezvoltă sindromul de tunel carpian. Astfel, se manifestă simptomele în fazele inițiale.

Reclamă

-Statistic, de când au apărut calculatoarele și tastaturile, a crescut numărul de persoane care au acest sindrom de tunel carpian?
-Da. Utilizarea frecventă a tehnologiei a crescut numărul de persoane care se confruntă cu sindromul de tunel carpian.

Ce probleme se pot dezvolta în zona cervicală

Când vrei să știi de ce apare sindromul de tunel carpian, gândește-te că oamenii înlocuiesc din ce în ce mai mult tastura cu telefon mobil. Se pot dezvolta o serie de probleme de sănătate dacă folosești prea des telefonul mobil sau îl folosești în mod greșit.

Problemele pot apărea la nivel cervical, deoarece se schimbă unghiul zonei cervicale, mai precis capul stă mult mai aplecat. Este mai sănătos să ridici telefonul aproape de nivelul feței, chiar dacă poți simți un ușor disconfort la nivel brațelor.

,,Ar trebui să ridicăm brațul pentru a privi în telefon. Deși va amorți umărul sau va fi musculatura vizibil mai tensionată, vom salva cervicalul și îi vom da o mai bună libertate. Dacă stăm foarte mult în această poziție va apărea o compresie la nivelul nervilor și a vaselor de la nivelul cervical. Se va scurta considerabil musculatura la nivel anterior, mai precis tot ce înseamnă sternocleidomastoidian, scalen și întreaga musculatură anterioară. Își va pierde din acțiune foarte mult musculatura posterioară.”

– Cristian Drăghiceanu, fiziokinetoterapeut și osteopat

În momentul actual, tastatura și telefonul sunt indispensabile. Însă, poți urma câteva sfaturi de bază pentru a preveni câteva afecțiuni pentru a te proteja.

,,Cea mai importantă este poziția când lucrăm. Dacă știm că trebuie să lucrăm timp îndelungat, să ne planificăm pauze sau să punem alarma de la telefon. Foarte mulți uită să facă acest lucru. Să folosim anumite instrumente, care ne ajută să avem o poziție mai corectă. Locurile în care stau biroul, tastatura și mouse-ul trebuie modificate.”

– Ioana Duncă, medic neurolog

,,Iată problemele care pot să apară în viața modernă, dar am luat sfaturi importante despre moduri cum să le evităm.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
articol cu video
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
Cum poți preveni insolația. Ce măsuri poți lua pentru a evita simptomele
Cum poți preveni insolația. Ce măsuri poți lua pentru a evita simptomele
Cum poți preveni insolația. Ce măsuri poți lua pentru a evita simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon