De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 ianuarie 2024, 06:01

Veziculele dureroase și pline cu lichid care apar ocazional pe buze sunt cauzate de un virus foarte contagios. De cele mai multe ori, infectarea are loc în copilărie, iar erupțiile specifice apar și dispar periodic. Află ce declanșează herpesul bucal și cum poți preveni reapariția lui. 

Reclamă

Infecția herpetică este foarte comună. Până la vârsta de 50 de ani, peste 90% dintre adulți intră în contact cu virusul herpes simplex care provoacă herpesul bucal, cunoscut și ca herpes oral. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei – până la două treimi – devin purtători asimptomatici.

Există două variante ale virusului: herpes simplex 1 (HSV-1) și 2 (HSV-2). De cele mai multe ori, herpesul bucal este cauzat de HSV-1. Virusul herpes simplex 2 provoacă de obicei herpes genital, dar poate determina și leziuni orale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce simptome are herpesul bucal

Infecția inițială (denumită primară) cu HSV-1 se produce adesea în copilărie, dar poate să nu aibă simptome o perioadă îndelungată. Atunci când se manifestă pentru prima dată, infecția herpetică provoacă simptome mai severe și durează mai mult decât episoadele recurente ulterioare. Leziunile primei infecții pot fi mai extinse și persistă mai mult timp până se vindecă. Infecția primară poate provoca și simptome generale, cum ar fi febra, durerile de cap și oboseala. 

Herpesul bucal sau oral debutează prin furnicături, mâncărimi sau senzație de arsură, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD). După o zi sau două, se formează una sau mai multe vezicule dureroase, pline cu lichid. Ele se sparg, eliberează un lichid și formează o crustă. Procesul complet de vindecare durează între două și trei săptămâni. 

Reclamă

Cele mai multe vezicule apar pe buze sau în jurul gurii. Mai rar, ele se formează pe față sau pe limbă. Acestea sunt cele mai comune locuri în care se dezvoltă herpesul bucal, dar leziunile pot apărea oriunde pe piele. Uneori, virusul herpes simplex poate infecta unul sau ambii ochi. Keratita herpetică pe care o provoacă poate duce la orbire dacă nu este tratată prompt și corect.

Cum se transmite virusul herpetic

Virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) se transmite prin atingerea unei leziuni herpetice active. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor iau virusul de la persoane infectate care nu au vezicule pe piele sau alte simptome. Medicii numesc această situație eliminare asimptomatică de virus.

Te poți infecta cu virusuri herpetice prin:

Reclamă
  • sărut;
  • atingerea pielii unei persoane infectate;
  • folosirea la comun a unor obiecte precum tacâmuri, balsam de buze sau aparate de ras. 

De ce reapare herpesul bucal

Odată ce o persoană a fost infectată cu un virus herpetic, el rămâne în organism pentru toată viața. După infecția primară, se retrage din celulele cutanate în cele nervoase și devine latent. Aceasta înseamnă că este inactiv și nu provoacă simptome. 

Virusul herpetic se poate reactiva periodic, provocând ceea ce poartă numele de recurențe. Unele persoane au recurențe rare sau deloc, în timp ce altele pot avea episoade mai frecvente. Ele au manifestări mai ușoare și cu o durată mai scurtă, în comparație cu infecția primară. 

Atunci când imunitatea organismului scade, virusul se „trezește” din starea latentă și produce un nou episod de infecție activă. Factorii care duc la reactivarea infecției herpetice sunt:

  • infecțiile bacteriene sau virale și alte boli care slăbesc sistemul imunitar;
  • tratamentele imunosupresoare;
  • stresul fizic sau emoțional, care poate afecta sistemul imunitar;
  • intervențiile chirurgicale, prin stresul fizic și emoțional generat;
  • febra;
  • expunerea prelungită a feței la razele ultraviolete;
  • perioadele menstruale, care au fost asociate cu recurențe la unele femei.

Acești factori declanșatori pentru herpesul bucal variază de la o persoană la alta, iar recurențele pot să nu fie declanșate întotdeauna de aceleași situații.

Cum poți preveni reactivarea virusului

Pentru a preveni recurențele sau a reduce frecvența lor, este important să identifici propriii factori declanșatori și să încerci să-i gestionezi corect.

Iată ce poți face pentru a preveni episoadele recurente de herpes bucal:

  • evită expunerea excesivă la soare sau aplică pe față creme cu factor de protecție ridicat;
  • tratează prompt și corect infecțiile și alte boli care afectează imunitatea;
  • evită stresul fizic și gestionează stresul emoțional prin relaxare și meditație, respirație profundă, exerciții fizice sau activități plăcute.

Infecția primară cu HSV-1, virusul care provoacă majoritatea leziunilor orale, este mai dificil de prevenit. Multe persoane nu știu că sunt infectate, dar transmit celor din jur virusul. O măsură preventivă este evitarea contactului direct cu persoanele care au leziuni herpetice active.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Reclamă
PARTENERI
icon