Candidoza de la antibiotice. Cauze, tratament și prevenție

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 ianuarie 2024, 06:31

Tratamentele cu antibiotice favorizează creșterea excesivă a ciupercii Candida albicans în organism. Unele antibiotice cresc riscul de candidoză mai mult decât altele. Află ce favorizează candidoza de la antibiotice, cum o tratezi și ce poți face pentru a preveni această infecție fungică.

Reclamă

Candida albicans este o ciupercă prezentă în mod normal în organismul nostru pe piele, în tractul digestiv și pe mucoase. Bacteriile „bune” care formează microbiomul previn proliferarea excesivă a acestui tip de fungi.

În anumite situații, se poate crea un mediu favorabil multiplicării ciupercii Candida Albicans în anumite părți ale corpului: în cavitatea orală, în zona genitală feminină (dar și masculină uneori), precum și în tractul digestiv. Administrarea de antibiotice este una dintre acele situații care favorizează apariția candidozei – mai frecvent, a candidozei vaginale și orale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce facem candidoză de la antibiotice

Antibioticele distrug sau inhibă multiplicarea bacteriilor care provoacă infecții în organism. Însă, în același timp, ele pot afecta și bacteriile benefice care mențin echilibrul microbiomului și previn creșterea excesivă a unor ciuperci cum este Candida albicans. 

Prin reducerea numărului de bacterii „bune”, antibioticele pot crea un mediu favorabil proliferării acestei ciuperci în diferite părți ale corpului. Astfel, ea devine patogenă și cauzează infecția cunoscută sub numele de candidoză. 

Reclamă

Anumite antibiotice au un impact mai mare asupra microbiomului decât altele. Cele cu spectru larg distrug o varietate mai mare de bacterii, inclusiv dintre cele benefice. Acest lucru crește riscul unui dezechilibru al bacteriilor benefice și de suprapopulare cu Candida.

Următoarele trei tipuri de antibiotice cu spectru larg în special favorizează candidoza, conform publicației Medical News Today:

  • Tetraciclinele, prescrise în tratamentul infecțiilor urinare, intestinale, oculare, infecțiilor cu transmitere sexuală și acneei. Exemple de tetracicline includ: doxiciclina, tetraciclina, demeclociclina, eravaciclina, minociclina și omadaciclina;
  • Chinolonele, prescrise împotriva infecțiilor urinare dificile de tratat, pneumonia nozocomială (dobândită în spital) și prostatitei bacteriene. Exemple comune includ: ciprofloxacina, levofloxacina și moxifloxacina;
  • Penicilinele cu spectru larg, cum ar fi ampicilina și amoxicilina.
Reclamă

Riscul de a dezvolta o infecție cu Candida albicans după un tratament cu antibiotice este influențat și de: 

  • Durata tratamentului cu antibiotice. Administrarea de antibiotice pe  perioadă mai îndelungată crește riscul de afectare a microbiomului și favorizează dezvoltarea candidozei;
  • Starea sistemului imunitar. Un sistem imunitar slăbit crește susceptibilitatea la infecții, inclusiv la candidoză. Factori precum stresul, lipsa de somn și afecțiunile asociate pot afecta funcționarea sistemului imunitar;
  • Factori individuali. Reacțiile la antibiotice și susceptibilitatea la candidoză pot varia de la o persoană la alta. Unele persoane pot lua antibiotice fără a dezvolta această infecție fungică, în timp ce altele sunt mai predispuse la ea.

Tratamentul candidozei produse de antibiotice

Tratamentul pentru candidoza produsă de antibiotice nu este diferit de tratamentul pentru alte tipuri de candidoze, cauzate de alți factori. În toate cazurile, obiectivul este de a reduce proliferarea excesivă a ciupercii Candida albicans și de a elimina infecția. 

Tratamentul specific variază în funcție de localizarea infecției (orală, genitală, digestivă) și de severitatea acesteia. El poate include:

Medicamente antifungice 

În funcție de localizarea infecției, aceste medicamente se administrează sub formă de creme, unguente, supozitoare vaginale sau medicamente orale. 

Antifungicele prescrise în mod uzual pentru candidoza de la antibiotice și nu numai sunt:

  • fluconazol;
  • miconazol;
  • clotrimazol;
  • imidazol. 

Durata și concentrația tratamentului antifungic pot fi diferite în funcție de severitatea infecției. Candidoza recurentă necesită doze mai mari de medicament sau o durată mai mare de tratament. 

Probiotice

Administrarea de probiotice poate ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului și contribuie la prevenirea candidozei recurente. Conform unor statistici, mai mult de jumătate dintre femeile afectate de candidoză vaginală au episoade recurente. 

Probioticele pot fi administrate sub formă de suplimente sau prin consumul de alimente fermentate.

Cum prevenim candidoza când luăm antibiotice

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce riscul de candidoză când iei antibiotice. Înainte de toate, încearcă să eviți administrarea antibioticelor pentru infecții minore sau fără o recomandare de la medic. Este important să le iei exact așa cum ți-au fost prescrise, respectând doza și durata tratamentului. Nu întrerupe administrarea înainte de termen, chiar dacă simptomele bolii pentru care le iei au dispărut.

Utilizează un antifungic

Dacă ai o predispoziție de a dezvolta candidoză de fiecare dată când iei antibiotice, informează-ți medicul pentru a-ți prescrie un medicament antifungic oral. Acesta se administrează concomitent cu tratamentul antibiotic, de obicei o pastilă în prima zi și apoi o altă pastilă la fiecare 7 zile până la terminarea antibioticului. Tratamentul ar trebui să ajute la prevenirea proliferării Candida albicans în organism. 

Susține bacteriile benefice

Antibioticele atacă bacteriile benefice din întregul corp. Poți să previi într-o oarecare măsură acest efect prin creșterea numărului de bacterii „bune”. Astfel de metode sunt administrarea unui supliment cu probiotice și consumul de alimente care conțin probiotice, cum ar fi:

  • iaurturi care conțin culturi de bacterii vii;
  • chefir;
  • brânzeturi nepasteurizate;
  • lapte bătut;
  • murături;
  • kimchi, o mâncare tradițională coreeană.

Alte câteva metode prin care poți să previi candidoza de la antibiotice sunt:

  • poartă lenjerie intimă din bumbac;
  • evită deodorantele vaginale;
  • evită absorbantele parfumate;
  • evită săpunurile agresive pentru zona intimă;
  • nu face niciodată dușuri vaginale.

De asemenea, dacă ai diabet, este foarte important să ții sub control glicemia. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge favorizează creșterea fungilor precum Candida albicans.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
6 obiceiuri bune pentru sănătatea intestinală, recomandate de nutriționiști
6 obiceiuri bune pentru sănătatea intestinală, recomandate de nutriționiști
6 obiceiuri bune pentru sănătatea intestinală, recomandate de nutriționiști
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Inflamația intestinală crește riscul de Alzheimer – studiu
Ce este rezistența la antibiotice și de ce trebuie să ne preocupe
Ce este rezistența la antibiotice și de ce trebuie să ne preocupe
Ce este rezistența la antibiotice și de ce trebuie să ne preocupe
Reclamă
PARTENERI
icon