Antena

De ce ai pete albe pe unghiile de la picioare. Iată 5 cauze posibile

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 august 2024, 07:33

Aspectul unghiilor oferă informații valoroase despre starea generală de sănătate. Prezența unor pete albe pe unghiile de la picioare poate indica afecțiuni mai mult sau mai puțin severe, dar și deficiențe nutriționale. Află care sunt cauzele cele mai frecvente ale acestor pete albicioase care se formează pe unghii.

Reclamă

Unghiile sănătoase au o culoare roz deschis, uniformă și fără pete sau decolorări. Culoarea roz indică un flux sanguin adecvat în patul unghial, zona de sub unghie. Petele albe nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare. Uneori, ele au drept cauză probleme minore și dispar pe măsură ce unghia crește și se reînnoiește. 

De ce ai pete albe pe unghiile de la picioare

Este indicat să iei măsuri dacă ai pete albe pe unghiile de la picioare și acestea persistă, se extind sau sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • durere;
  • roșeață;
  • umflare;
  • puroi în jurul unghiei;
  • modificarea structurii unghiei.

Aceste simptome sunt un semn de infecții sau de alte afecțiuni ale unghiilor care necesită un tratament. În astfel de cazuri, se recomandă să consulți un medic dermatolog pentru o evaluare și un tratament adecvat.

„Uneori, oamenii pot observa decolorări albe pe unghii, iar acest lucru poate deveni frustrant, îngrijorător sau chiar jenant”, spune dr. Mark J. Mendeszoon, specialist podiatru, pentru revista americană Parade. Specialistul enumeră în continuare cele mai frecvente situații în care putem dezvolta pete albe pe unghiile de la picioare:

Reclamă

1. Micozele

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale petelor albe pe unghiile de la picioare este o infecție fungică foarte comună cunoscută ca onicomicoză sau micoza unghiei. Statisticile arată că aproximativ 10% din populație are onicomicoză. Aceasta poate fi cauzată de ciuperci precum dermatofiții sau Candida albicans.

„De obicei, aceste infecții sunt cauzate de o leziune la nivelul unghiei, care poate fi o traumă semnificativă, cum ar fi scăparea unui obiect greu pe picior sau purtarea de încălțăminte care nu se potrivește corect și cauzează microtraume la nivelul unghiei”, explică dr. Mendeszoon.

Când cuticula este deteriorată, fungii depășesc această barieră de protecție a unghiei și se multiplică într-un ritm accelerat, formând pete albe pe unghiile de la picioare. „Odată ce o persoană observă o decolorare albă a unghiilor, se recomandă să consulte un podiatru, dermatolog sau medic de familie pentru a examina unghia și, eventual, a face o biopsie pentru a confirma infecția fungică”, recomandă specialistul podiatru. 

Reclamă

În lipsa unui tratament, petele se extind și pot cuprinde mai multe unghii. Din păcate, onicomicoza este dificil de tratat. Soluțiile antifungice locale prescrise uzual pot să nu fie eficiente și să fie necesară administrarea de medicamente antifungice pe cale orală. O altă opțiune pentru eliminarea micozei unghiei este terapia laser, care poate distruge ciuperca responsabilă de infecție.

2. Traumatismele

Traumatismele puternice și dureroase ne învinețesc unghiile. În schimb, cele minore, care trec neobservate, precum și presiunea repetată aplicată asupra unghiilor pot să ducă la formarea de pete albe pe unghiile de la picioare. De exemplu, dacă porți pantofi strâmți, vârful acestora va presa unghiile și va duce la formarea acestor zone albicioase, în special pe unghia mare. 

Traumatismele afectează matricea unghiei, care este zona de bază de unde aceasta crește. Când loviturile sau presiunea intensă lezează matricea, producția de keratină este și ea afectată, ducând la formarea unor pete albe sau a unor striații pe suprafața unghiei. Acestea nu sunt un motiv de îngrijorare, deoarece dispar pe măsură ce unghia crește.

3. Lacul de unghii

Unghiile au un aspect mai frumos când aplicăm ojă, dar utilizarea ei frecventă le poate afecta în diverse moduri. „Persoanele care își fac pedichiura și folosesc lac de unghii colorat sau acrilic pot observa schimbări în aspectul unghiilor, în timp. Pigmenții sau adezivii folosiți pot să provoace reacții sau daune la nivelul unghiilor”, spune dr. Mark Mendeszoon.

De asemenea, soluțiile de îndepărtare a ojei pot afecta sănătatea unghiilor, în timp. Acetona elimină uleiurile naturale din unghii și duce la deshidratare și fragilizare. Unele femei dezvoltă reacții alergice care duc la apariția petelor albe.

Dacă obișnuiești să-ți faci pedichiură frecvent, poate ar fi bine să iei o pauză din când în când. „O sugestie pentru cei care își fac pedichiura în mod regulat este să ia o «vacanță de la unghii» de cel puțin o săptămână la fiecare trei-patru luni, pentru ca unghiile să nu mai fie expuse la substanțele chimice din lacul de unghii și acrilice”, recomandă specialistul podiatru. 

4. Deficiențele nutriționale

Aspectul unghiilor poate reflecta diverse carențe de vitamine și minerale. Apariția unor pete albe pe unghiile de la picioare se asociază uneori cu „anumite deficiențe de vitamine și minerale, cum ar fi deficiențele de fier și de zinc,” spune dr. Mendeszoon. 

Pe lângă decolorările albe ale unghiilor, deficiența de fier ar putea provoca tulburări de creștere a unghiei, cum ar fi unghia în formă de lingură. Dacă observi astfel de modificări ale unghiilor, consultă un specialist în nutriție pentru a identifica și corecta eventualele deficiențe nutriționale. 

Totuși, petele nu vor dispărea imediat prin corectarea deficitului. Zona afectată trebuie înlocuită complet de o unghie sănătoasă, iar ritmul de creștere al unghiilor de la picioare este de aproximativ 1,5 milimetri pe lună.

5. Bolile care provoacă pete albe pe unghiile de la picioare

Apariția unor pete albe pe unghiile de la picioare poate semnala unele probleme de sănătate, potrivit specialistului. „Afectiunile autoimune precum psoriazisul pot cauza pete albe sau adâncituri în unghii”, spune dr. Mendeszoon. Liniile orizontale care se formează pe una sau mai multe unghii pot indica boli de inimă, probleme pulmonare, boli hepatice și boli renale. Ele pot apărea, de asemenea, după tratamentele chimioterapice pentru cancer. 

„Dacă un pacient experimentează simptome precum slăbiciune, reacții la medicamente, oboseală, dificultăți de respirație sau dureri în piept, este important să solicite imediat ajutor medical”, recomandă medicul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Complexul de vitamine B: când este util și ce beneficii aduce
Complexul de vitamine B: când este util și ce beneficii aduce
Complexul de vitamine B: când este util și ce beneficii aduce
articol cu galerie foto
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Reclamă
PARTENERI
icon