Mâinile reci pot semnala potențiale probleme de sănătate, dacă își mențin temperatura scăzută, chiar și atunci când afară este cald. Pot avea o senzație neplăcută, iar în general, pot indica o posibilă afecțiune a sistemului circulator. Află de ce ai mâinile reci.
Deoarece sângele are un rol important în menținerea corpului cald, mâinile reci pot sugera o problemă a sistemului circulator. Pe lângă acestea, pot fi un simptom al mai multor afecțiuni, infecții sau tulburări mentale.
De ce ai mâinile reci
Deși este normal să-ți simți mâinile reci atunci când te afli într-un mediu rece, unii oameni au șanse mai mari decât restul să se confrunte cu această problemă. În același timp, există o serie de factori care le poate provoca. Din acest motiv, este important să afli principalele cauze pentru a stabili cum le poți rezolva. Pentru un diagnostic și un tratament corect, consultă un medic.
Indiferent de cauza care îți menține mâinile reci, poți încerca mai multe modalități simple prin care îți poți îmbunătăți circulația sângelui și îți poți menține mâinile calde și sănătoase: poartă papuci și șosete în casă, alege haine mai calde, masează suprafața rece, fă exerciții fizice zilnic, ține un obiect cald în mâini, folosește tampoane de încălzire și încearcă să eviți să cauți în frigider prea mult timp.
Petreci mult timp la temperaturi scăzute
Se poate întâmpla ca persoanele care lucrează, trăiesc sau se plimbă în locuri cu temperaturi foarte scăzute să rămână cu mâinile reci, chiar dacă ajung într-un mediu mai cald. De aceea, este important să te îmbraci adecvat și să te asiguri că-ți menții o masă musculară și o masă adipoasă (grasă) la niveluri sănătoase, potrivit Holland and Barrett.
Probleme cauzate de fumat
Dacă te întrebi de ce ai mâinile reci, ia în considerare problemele ce pot fi cauzate de tutun. Când fumezi tutun, acesta provoacă leziuni ale vaselor de sânge în tot corpul. Aceste vase deteriorate devin mai înguste și reduc fluxul de sânge, ceea ce poate cauza uneori mâini reci. Cu cât fumezi mai mult, cu atât crește șansa de deteriorare a vaselor de sânge din inima ta.
Anemie
Anemia este o afecțiune a sângelui și există sub forma a diferite tipuri. Fiecare tulburare de anemie se caracterizează printr-o lipsă de globule roșii care conțin hemoglobină, o proteină care ajută la transportarea oxigenului în organism. Anemia cauzată de deficiența de fier este cel mai des întâlnit tip de anemie. Iar deficiențele de vitamina B12 cauzează cel mai frecvent răcirea mâinilor. Aceasta poate provoca anemie pernicioasă.
În cazul anemiei pot apărea simptome precum: slăbiciune, piele palidă, oboseală și unghii fragile.
Pentru a preveni instalarea celui mai des întâlnit tip de anemie, consumă alimente care conțin fier. Printre alimentele care au cea mai mare concentrație de fier se regăsesc: stafidele, curmalele, smochinele și prunele uscate.
Diabet
Dacă vrei să știi de ce ai mâinile reci, gândește-te că diabetul și complicațiile sale le pot afecta, fiind printre principalele sale simptome. Acesta poate crește riscul de a dezvolta: circulație deficitară a sângelui, afecțiuni ale inimii și leziuni nervoase.
Boli arteriale
Arterele transportă sângele cu oxigen de la inimă spre restul corpului. Fiecare arteră reprezintă un tub muscular format din trei straturi. Există câteva tipuri de boli arteriale care îngustează arterele sau le fac să devină disfuncționale, ceea ce reduce fluxul de sânge.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul (tiroida subactivă) apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, conform Healthline. Apare cel mai frecvent în rândul femeilor de peste 60 de ani, dar poate afecta pe oricine. Dacă îți simți degetele neobișnuit de reci, este posibil să ai o tiroidă subactivă. Hipotiroidismul nu-ți face mâinile reci, dar îți crește sensibilitatea la frig. Astfel, îți simți membrele mai reci decâr sunt în realitate.
Sindromul Raynaud
Dacă te întrebi de ce ai mâinile reci, ia în calcul și alte afecțiuni. Sindromul Raynaud, cunoscut sub numele de mâinile lui Raynaud, este o afecțiune comună care afectează circulația sângelui în corp. Acesta poate avea următoarele simptome: durere, amorțeală, dificultăți de mișcare în zonele afectate, schimbări ale culorii degetelor sau unghiilor în situații de stres și senzații de înțepături.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.