De multe ori, poate fi dificil să-i explici copilului ce poate face pentru a avea grijă de igiena sa. Cătălina Ciobanu, asistentă medicală și senior ATI trainer, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 15, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum te speli corect pe mâini.
Cătălina Ciobanu a explicat ce înseamnă un black box, a prezentat cum funcționează acest dispozitiv prin intermediul unui experiment și a exemplificat cum îi poți arăta copilului tău să se spele corect pe mâini pentru a evita contaminarea cu bacterii.
Cum funcționează un black box
Sunt mulți părinți care depun frecvent eforturi pentru a-și învăța copilul să se spele bine pe mâini și a-l convinge că acest obicei are un rol important în menținerea sănătății. În cadrul emisiunii MediCOOL, Mihail Pautov și Cătălina Ciobanu au făcut un experiment cu un black box. Acesta a avut scopul de a indica o modalitate de identificare a bacteriilor rămase pe piele. Problema poate apărea chiar și în urma spălatului cu apă și săpun.
,,Black box este o cutie care ne arată dacă ne spălăm bine sau nu pe mâini, folosind această substanță fosforescentă.” – Cătălina Ciobanu, asistentă medicală și senior ATI trainer
Dacă vrei să afli cum te speli corect pe mâini, ia în considerare că poți folosi ușor acest dispozitiv ca să verifici cât de bine s-a spălat copilul tău pe mâini înainte de a lua masa. Acesta are rolul de a evidenția locurile care au rămas murdare.
Unde se poate vedea substanța fosforescentă înseamnă că te-ai spălat corect pe mâini. Zonele care nu sunt acoperite de aceasta indică faptul că nu te-ai curățat bine, mai exact săpunul folosit nu a ajuns pe acele locuri și nici timpul de contact nu a fost suficient.
Cum te speli corect pe mâini
Chiar dacă pe durata spălatului pe mâini, se ating toate suprafețele, se poate întâmpla destul de des ca pe partea superioară a mâinilor să nu ajungă săpunul. Acest aspect înseamnă că bacteriile de pe acea suprafață au rămas în același loc. Atunci se poate ca în momentul în care merge la masă, copilul să-și atingă gura cu acea zonă. Ca urmare, se poate infecta.
-Cum se face această spălare pe mâini?
-Este foarte important ca prima dată să se umezească foarte bine mâinile, după care să se aplice o cantitate suficientă de săpun astfel încât să se acopere toate zonele. Se freacă mâinile timp de 20-30 de secunde, deci durata întregii proceduri se încadrează între 40-60 de secunde. Se acordă atenție la zonele importante ale mâinii și se clătește. După aceea, se ia prosopul sau șervețelul pentru a opri apa.
Ultima etapă contează mult pentru a evita contaminarea cu bacteriile de pe robinet. Se pot acumula atunci când pui mâna murdară să-l deschizi înainte de a te spăla. Când vrei să știi cum te speli corect pe mâini, gândește-te că poți lua din nou bacterii pe piele, dacă atingi imediat după spălare un loc care nu a fost curățat.
,,Oprește apa cu acel șervețel. Gândește-te. Ai pus mâna pe el, când mâna încă nu era curată, te-ai spălat și, după aceea, din nou, te-ai contaminat aici.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.