Cum te poate ajuta o cură balneară să-ți întărești imunitatea

Publicat: 22 septembrie 2024, 08:46 / Actualizat: 25 octombrie 2024, 15:04

Chiar dacă temperaturile actuale te pot induce în eroare, încetul cu încetul toamna începe să-și facă simțită prezența, ceea ce poate avea un impact asupra organismului. Din acest motiv, ai nevoie să fii în cea mai bună formă și stare de sănătate. Află cum te poate ajuta o cură balneară să-ți întărești imunitatea.

Încă nu e prea târziu să iei cele mai bune decizii și măsuri de precauție pentru a-ți întări sistemul imunitar și a te pregăti pentru sezonul rece. Curele balneare pot fi o modalitate eficientă și plăcută pentru a face acest lucru.

Apelele minerale – o sursă naturală pentru sănătate

Renumită pentru varietatea și proprietățile terapeutice ale apelor minerale, la care se adaugă nămolul și climatul ecologic, stațiunea Băile Govora oferă o cură balneară complexă cu efecte terapeutice foarte eficiente. Aceasta acționează în mod special în tratamentul bolilor respiratorii cronice. Este o stațiune din țară cu ape minerale ce au o compoziție chimică diferențiată.

În urma cercetărilor făcute de-a lungul vremii, izvoarele apelor Govora sunt clasate printre apele reci alcaline, sărate iodurate, sulfuroase, bromurate, feruginoase și mineralizate, cu o stare de concentrare cu mult superioară tuturor celorlalte ape similare din celelalte mari stațiuni balneare din Europa. Cât despre compoziția acestora, iată câteva detalii:

  • Ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate: Aceste ape sunt utilizate pentru cure atât interne, cât și externe. Ele conțin iod și brom de origine organică, rezultate din putrezirea algelor de dimensiuni mici. În plus, includ calciu și magneziu în cantități semnificative, provenind din nisipuri și gresii.
  • Ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice și magneziene: Aceste ape sunt benefice pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, reumatismale, neurologice și posttraumatice. Ele au o mineralizare totală variind între 1,7 și 159,4 grame/litru1.

„Toate aceste trei tipuri de ape minerale existente în stațiunea Băile Govora, sunt folosite pentru cure externe și cure interne. Pentru cura externă se folosesc ape minerale de mare concentrație, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone și apele minerale sulfuroase hipotone. Apele minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone sunt folosite pentru cura internă.”, potrivit
dr. Diana Galik, medic specialist Reabilitare Medicală în cadrul bazei de tratament Palace Băile Govora.

Baia caldă, iodul, inhalațiile, sulful – ingredientele principale în tratamentele de la Băile Govora

Baia caldă, prin acțiunea sa termică, are rol de a împrăștia sângele proporțional în tot corpul, potrivit Cleveland Clinic. Astfel, tinde să restabilească o bună circulație. Aceasta duce la decongestionarea inflamațiilor cronice, a părților corpului supraîncărcate cu sânge, în detrimentul altor părți. După aceasta, sângele se distribuie proporțional în tot organismul. În cazul afecțiunilor pulmonare, baia caldă are rolul de a elibera plămânii de sângele stagnat.

Dacă te întrebi cum te poate ajuta o cură balneară să-ți întărești imunitatea, gândește-te că inhalațiile de aer comprimat pot avea efecte benefice asupra organismului. Oxigenul sub presiune mărită poate ajuta la eliminarea acidului carbonic din plămâni, îmbunătățind astfel oxigenarea țesuturilor. Totuși, este important să fie administrate corect și sub supraveghere medicală.

Iodul fiind un vasodilatator, pe deoparte va tinde să conducă sângele din părțile supraîncărcate – congestionate – către periferii, mai exact în celelalte părți ale corpului. Pe de altă parte, acesta va fluidiza mucozitățile de pe bronhii. În acest mod le face mai ușor de expectorat prin tuse, care la rândul ei se va diminua cu tendința de a dispărea.

Mai departe, vasodilatația, dând o circulație viscerală (organică) deci și pulmonară mai activă, ea se traduce asupra respirației printr-un schimb mai ușor, mai mare de gaze, mai precis decongestionarea vaselor pulmonare.

Cu totul altceva însă e cazul când se aplică acțiunea exterioară a băilor. În acest caz organismul, în afară de acțiunea băilor sub stare coloidală și de puterea de radioactivitate a acestor băi cloruro-sodice, absoarbe iodul, atât cât are nevoie și poate primi, încât nu se văd niciodată fenomene de iodism.

Dacă vrei să afli cum te poate ajuta o cură balneară să-ți întărești imunitatea, ia în calcul că sulful (pucioasa) are principala sa acțiune asupra aparatului respirator. Ușurează mult expectorația și modifică semnificativ secrețiunile în bronșitele cronice.

În plus față de toate aceste căi de vindecare, Stațiunea Băile Govora oferă și tratamente balneare cu nămol mineral sapropelic. Totodată, dispune de un bioclimat de cruțare. Este profilată în mod special pe tratamentul afecțiunilor respiratorii și ale aparatului locomotor.

Cum poate fi stimulată imunitatea copiilor și a întregii familii

Odată cu venirea toamnei și începerea școlii, imunitatea devine cuvântul cheie și obiectivul principal al întregii familii.

Imunitatea copiilor, și nu numai, poate fi stimulată prin curele de tratament în scop profilactic la Băile Govora. Iată câteva strategii pentru a crește apărarea imunitară a copiilor:

  • Aerosoli și inhalații cu ape minerale cu sulf și iod: Acestea au efecte benefice asupra mucoasei respiratorii, contribuind la regenerarea și protecția sa.
  • Kinetoterapia respiratorie: Prin exerciții specifice, se îmbunătățesc schimburile gazoase și tonusul musculaturii respiratorii.
  • Cura de teren: Efectul bronhodilatator și relaxant psihic al terenului contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Aceste măsuri pot ajuta la prevenirea răcelilor și a altor afecțiuni respiratorii, asigurând sănătatea celor mici pe durata toamnei.

În plus, pentru a obține beneficii similare, cura respiratorie poate fi completată cu suplimente alimentare cu vitamine și minerale, precum vitamina C și vitamina D2. De asemenea, copiii trebuie să aibă o alimentație echilibrată. Au nevoie să facă mișcare și să doarmă suficient pentru a-și menține un sistem imunitar puternic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
PARTENERI