Cum să-ți sufli nasul corect. Recomandările specialiștilor ORL pentru a nu provoca alte afecțiuni

Publicat: 1 mai 2023, 08:29

S-ar putea să crezi că ai învățat deja să îți sufli nasul cam de când ai învăţat să îți legi şireturile la pantofi, dar sunt șanse mari să te înșeli. Dacă nasul nu este suflat corect îți poți provoca sângerare. Prea multă presiune poate provoca spargerea vaselor de sânge, dar de obicei nu este niciodată ceva grav. Pentru a nu provoca leziuni la nivelul nărilor, află cum să-ți sufli nasul corect.

Suflarea nasului este mai ales pentru confort. Majoritatea oamenilor o fac pentru că au o senzație de exces de mucus în nas. Toată lumea produce o cană și jumătate de mucus în fiecare zi, pe care îl fără să ne dăm seama.

De cele mai multe ori, îți sufli nasul pentru că ai un exces de mucus în timpul unei răceli. De asemenea, te poți confrunta cu o alergie sau o altă afecțiune. Dacă lucrezi într-un mediu poluat, suflarea nasului este o modalitate de a curăța mucusul care a adunat resturile și poluanții din atmosferă.

Cum să-ți sufli nasul corect

Medicii otorinolaringologi, sau specialiștii în urechi, nas și gât (ORL), au o părere diferită în privinţa modului în care nasul trebuie suflat. Ei feră mai multe sfaturi în acest sens tocmai pentru a te ajuta să te ferești de mai multe vizite neplăcute în cabinetul medicului specialist.

Principalul lucru pe care îl puteți face greşit este să vă suflați nasul într-un mod puternic, ceea ce poate agrava simptomele. De asemenea, poate fi periculos inclusiv la nivelul urechilor”, spune Shawn Nasseri, medic ORL din Beverly Hills.

Dacă îți sufli nasul mult prea puternic poți provoca ruperea vaselor de sânge din nas. De asemenea, te poți confrunta cu o durere de cap sau o infecţie a urechii. „Acest lucru creează un risc potențial pentru o infecție a sinusurilor. Forțezi bacteriile și mucusul nazal înapoi în sinusuri”, adaugă medicul specialist.

Roy Casiano, medic rinolog la Miami University Health Systems, spune că, împreună cu suflarea prea puternică, mulți dintre noi facem greșeala de a bloca căile respiratorii. „Nu vrei să-ți strângi nasul complet când sufli. Dacă strângi nasul și sufli împotriva acestei rezistențe, atunci probabil că vei sufla aer nu prin nas, ci într-o direcție diferită. Acesta intră în sinusuri provocând durere în ureche, resimțită adesea ca un ţiuit”, spune dr. Casiano.

Care sunt pașii de urmat pentru curățarea corectă

  • Pune un deget pe o nară.
  • Inspiră puțin și suflă ușor pe o parte din şerveţel. Acest lucru ajută la controlul cantității de presiune suflată în cavitatea nazală.
  • După ce îți sufli nasul, aruncă șervețelul și spală mâinile.

Dusurile nazale cu soluție salină sunt o tehnică recomandată de medici pentru pacienții cu diverse afecțiuni nazale. E o modalitate suplimentară de a curăța excesul de mucus. Aici intră persoanele care suferă de alergii și persoanele cu rinosinuzită (inflamație nazală).

De asemenea, folosirea unor medicamente pot reduce efortul de a curăța în mod corect nasul. Decongestionantele și antihistaminicele le poți cumpăra fără rețetă de la farmacie. Ele ajută la reducerea cantității de mucus, dar la decongestionarea nazală.

Doctorul Mihail Pautov alături de medicul Bogdan Mocanu au explicat în Medicool cum trebuie să fie suflat nasul: „Nasul se suflă cu gură deschisă”.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI