Cum rezolvi tensiunile din familie de sărbători. Sfaturi pentru a gestiona conflictele

Publicat: 25 decembrie 2023, 10:03

Revederea familiei de sărbători poate aduce mici certuri între membrii acesteia. Pentru a le aplana, este important să înțelegi ce le cauzează. Diana Lupu, psihoterapeut, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 5 MediCOOL. Află cum rezolvi tensiunile din familie de sărbători.

Diana Lupu a prezentat care sunt principalele cauze ale neînțelegerilor din familie de sărbători și a explicat câteva metode practice cu ajutorul cărora pot fi rezolvate aceste certuri aprinse. De asemenea, a argumentat de ce este de preferat să ai așteptări realiste față de cei din jur.

Cum apar certurile din familie de sărbători

De sărbători, pot apărea certuri în familie, chiar dacă aceasta este funcțională, iar relațiile dintre membrii săi sunt, în general, bune. Pot fi discuții aprinse, care pot strica seara de Crăciun dacă nu se găsește o modalitate de a le gestiona. Sfaturile experților din domeniu te pot ajuta să găsești soluții pentru a atenua aceste dificultăți emoționale.

,,Sintagma de care m-aș lega este: când ne strângem, pentru că petrecem mai mult timp despărțiți. Plecăm din casa părintească, ne formăm propria familie și chiar dacă ne-am obișnuit foarte mulți ani să trăim în familia noastră de origine, când ne reîntâlnim, poate că suntem un pic mai ruginiți în a sta atât de mult timp împreună. Mereu îmi întreb clienții: Cât poți să duci? Experimentează un pic. În unele cazuri funcționează 2-3 zile acasă, în timp ce în alte cazuri funcționează o săptămână. Depinde de relațiile pe care le ai cu familia. E normal să ne fie mai greu și să se iște conflicte pentru că nu avem experiență. Ne-am pierdut un pic experiența de a sta împreună atât de mult timp.” – Diana Lupu, psihoterapeut

Dacă te întrebi cum rezolvi tensiunile din familie de sărbători, gândește-te că, în același timp, te poți pregăti pentru a diminua impactul unor potențiale conflicte. Este important să ai așteptări realiste. Poți avea tendința de a-ți construi o poveste. În aceasta îți imaginezi că te vei simți foarte bine și nu vor exista certuri. Dacă adopți o așteptare realistă în care devii conștient că se poate ca anumite subiecte să fie foarte sensibile pentru tine, poți încerca să le eviți.

,,De obicei subiectele sunt: Când te căsătorești? Când veți face un copil? Ce aș putea să fac atunci? Îi spun: Uite, poate n-aș vrea să intru în subiectul respectiv. Pot să le spun alor mei că este un subiect greu pentru mine dacă am o relație mai apropiată și simt că înțeleg. Pot să mă aștept că vom intra în această discuție și să mă întreb: Ce am nevoie să-mi reamintesc?” – Diana Lupu, psihoterapeut

Cum rezolvi tensiunile din familie de sărbători

Poate fi destul de dificil să gestionezi un conflict. Indiferent dacă apar stări de anxietate sau de furie, dacă intervii într-un moment în care sunt emoții intense, s-ar putea ca acestea să se îndrepte spre tine. În acest caz, specialiștii recomandă să le lași să se consume. În acest gen de situație, nu se indică să reacționezi sau să intri în dispută. Prevenția are un rol semnificativ pentru a putea face față acestor experiențe.

,,Ce am observat este că de cele mai multe ori lucrurile se consumă și se așează la loc. Din nou, ne ajută această idee în care trebuie să realizăm în final că nu a fost despre noi. S-a consumat. Hai să nu purtăm pică, să nu rămânem supărați.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Pentru detensionarea unor situații conflictuale, poți recurge la umor. Umorul reprezintă un mecanism psihologic eficient de a face față problemelor. Dacă o persoană din familie glumește despre certurile recente, poate relaxa atmosfera și te poți întoarce la activitățile de sărbători.

,,Spun în familia mea: Hai, că și Crăciunul acesta ne-a ieșit. Am păstrat aceeași tradiție de a ne ciondăni un pic. Râdem, atmosfera se mai detensionează, ne relaxăm puțin și, poate ne întoarcem în rutina sărbătorilor. Ajută foarte mult umorul, sarcasmul care nu vine neapărat din această zonă de înțepătură, dar ajută.” – Diana Lupu, psihoterapeut

Odată ce afli cum rezolvi tensiunile din familie de sărbători, ia în calcul că are cea mai mare importanță ca în preajma sărbătorilor, să încerci să devii un amortizor pentru certurile care pot apărea în familie. Poți urma 3 sfaturi simple oferite de un psihoterapeut pentru a gestiona disputele din familie și a te bucura de Crăciun în mai multă liniște, alături de cei dragi:

  • Setează așteptări realiste, fără a te lăsa influențat de ce este jur
  • Respiră, ieși dintr-o conversație, dacă devine prea mult pentru tine și întoarce-te atunci când simți nevoia
  • Întreabă-te cum ți-ar plăcea să fie sărbătorile pentru tine, nu cum ar trebui să fie

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
PARTENERI