Antena

Ce arată culoarea urinei despre sănătatea ta. Care sunt afecțiunile și bolile pe care le poate indica

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 martie 2025, 07:24

Sănătatea rinichilor se poate evalua printr-o simplă analiză a urinei. Adrian Lungu, medic nefrolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 2, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce arată culoarea urinei despre sănătatea ta.

Reclamă

Adrian Lungu a arătat cu ajutorul unor aparate cum se realizează evaluarea urinei, a explicat ce poate sugera culoarea acestui lichid și a enumerat cele mai des întâlnite mituri despre infecțiile urinare.

Cum se evaluează urina

La nivel mondial, 20% din bărbați și 10% din femei experimentează pietre la rinichi. Pentru evaluarea sănătății întregului organism, mai ales a rinichilor, se folosește un sistem pentru a examina urina. Prin microscop se pot vedea particulele cu dimensiuni puțin mai mari decât sedimentul urinar. Nu se pot observa electroliții, dar se pot identifica: cristale, sânge, infecții, bacterii și leucocite. Astfel, se poate stabili care este situația patologică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din mostrele de urină se iau aproximativ 10 mililitri, în care prin centrifugare, se depun particulele din urină. Este important să se arunce o mare parte din urina centrifugată pentru a rămâne doar particulele respective care se pun pe lamă și se analizează la microscop.

-Ce se poate afla din culoarea urinei?
-Din culoarea urinei se poate stabili statusul de hidratare, mai exact cantitatea de lichide pe care ai consumat-o. O urină deschisă la culoare indică o hidratare bună. O urină tulbure sau o urină cu un miros diferit sugerează o problemă de sănătate. În acel moment, este important să contactezi medicul sau să faci măcar un examen de urină, mai exact o urocultură.

Reclamă

,,Un medic nefrolog se ocupă de partea medicală a rinichilor.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Dacă te întrebi ce arată culoarea urinei despre sănătatea ta, poți reține că pentru examinarea sa, se folosește o lamă. Se aruncă o parte din urină, aflată în partea de sus. Se extrage o cantitate foarte mică de urină care se resuspendează pentru a crește concentrația. Din acel loc, se ia doar o mică picătură de urină, care se pune pe lamă. În cadrul evaluării, se poate observa dacă există celule roșii. Acestea se pot mișca pentru că încă nu s-au sedimentat pe lamă. Cele două lame folosite le împing, atunci când fac presiune.

Care sunt cele mai frecvente mituri despre infecțiile urinare

Există mai multe mituri asociate infecțiilor urinare, cu care se confruntă medicii nefrologi:

Reclamă
  • Doar femeile fac infecții urinare. Fals.
  • Infecțiile urinare au legătură cu actual sexual. Acestea nu apar din cauza actului sexual, ci se întâmplă din cauza unei bacterii. Parțial adevărat.
  • Infecțiile urinare sunt boli transmise sexual. Fals.
  • Dacă iei suplimente, infecțiile urinare se vindecă. În acest caz, bacteria va lupta să trăiască. Fals.

Ce sunt pietrele la rinichi

Este foarte important de reținut că există un mit din cauza căruia majoritatea oamenilor care au litiază au impresia că pot să primească tratamente pentru a le topi pietrele. Există cristale în forme de piramide perfecte. Când se agregă mai multe, formează o piatră la rinichi. Această piatră, pe măsură ce crește, are o suprafața mai mare, cu mai multe cristale.

La un moment dat, piatra la rinichi pleacă din locul în care s-a format și ajunge în ureter. De obicei, se formează în partea de jos a rinichiului din cauza gravitației. Ureterul are forma unei țevi foarte înguste. Piatra se blochează în el. Dacă nu se elimină natural, este necesară intervenția urologului.

Dacă vrei să afli ce arată culoarea urinei despre sănătatea ta, poți lua în considerare că pietrele de rinichi care se formează în corp seamănă cu o piatră din natură și pot fi la fel de dure. O parte dintre acestea au colțuri, în timp ce altele au suprafețe fine. Cele mai dure zgârie ureterul și determină acele crize renale. Crizele renale pot fi determinate inclusiv de efortul depus de ureter pentru a le elimina.

,,Rinichii au nevoie de echilibru. Au nevoie de apă și va trebui să avem un raport de apă corespunzător pe fiecare corp în parte, nu doar un aport clar de o anumită cantitate zilnic în care toți trebuie să bem doi litri. Trebuie să bem fiecare cât avem nevoie. Principalii inamici ai rinichilor sunt diabetul și hipertensiunea. Dacă o să avem un stil de viață activ, cu alimentație echilibrată, care nu va duce la supraponderabilitate, atunci o să scadă incidența diabetului. Dacă o să avem grijă ca aportul de alcool să fie redus, moderat sau chiar zero și se poate să nu fumăm, acești factori vor scădea riscul de hipertensiune arterială.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

Ce se poate observa în cadrul unui examen urinar

În cadrul emisiunii MediCOOL, a fost efectuată o examinare detaliată a urinei. De exemplu, urina cu litiază conține cristale. În cazul unui tip de urină care are o culoare ușor roz, se poate observa o hematurie macroscopică, ceea ce sugerează că pacientul are o problemă gravă. Aceasta indică o pierdere de sânge în urină în cantitate mare. În mod natural, sângele nu ar trebui să existe în urină.

Celulele de sânge din urină sunt rotunde și au o formă perfectă. Cel mai probabil, acestea pot apărea ca o hematurie secundară unei situații, care se întâmplă la nivelul vezicii urinare și nu vine din partea superioară a rinichilor. Acest gen de hematurie se poate întâmpla dacă ai suferit o lovitură sau în caz de litiază.

Dacă ai o piatră, care a pornit din rinichi pe ureter și ajunge în zona vezicii, poate să zgârie țesutul. Aceasta afectează atât de mult tractul urinar încât poate apărea acest tip de hematurie.

,,De multe ori, la persoanele mai în vârstă când vedem asta și știm că nu au istoric de litiază, atunci trebuie să ne gândim la o situație tumorală.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon