Deținerea unui animal de companie aduce schimbări benefice în rutina zilnică. Alexandru Buzdea, medic veterinar și Călin, posesorul câinelui Cofee, au fost invitații doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Află cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață.
Alexandru Buzdea și Călin au prezentat ce avantaje aduce sănătății deținerea unui animal de companie, cum îți modifică acesta stilul de viață, de ce are nevoie pentru a fi îngrijit și în funcție de ce criterii este indicat să-i alegi specia.
Cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață
Animalele de companie te ajută să trăiești, în special când ajungi la o vârstă mai înaintată. Acestea aduc beneficii pentru sănătate persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată. Dacă alegi animalul potrivit, poate rezulta o comuniune foarte bună. Când ai grijă de un animal, în special de un câine, te obligă să faci mai multă activitate fizică. Acest aspect este benefic, mai ales când suferi de probleme cauzate de procesul de îmbătrânire precum durerile articulare sau scăderea mobilității.
Indiferent de vremea de afară, câinele te obligă să-l plimbi sau să interacționezi cu el. Chiar și în cazul deținerii unei pisici, jumătate de oră pe zi te joci și interacționezi cu aceasta.
,,Atunci când am luat-o pe Coffee, avea un 1 an și 3 săptămâni. E esențială pentru că ne ordonează viața, programul zilei, când trebuie: să mănânce, să iasă și să doarmă. Cățelul funcționează pe tabieturi. Am 65 de ani și funcționez tot pe bază de tabieturi, care îmi fac bine, îmi dau un confort afectiv și intelectual: scris, dormit, mâncat sau program de televizor. Coffee la fel, ea completează acest program zilnic.”
– Călin, posesorul lui Coffee
,,Stăpânul scoate cățelul afară, dar, de multe ori, cățelul scoate stăpânul afară. Altfel, poate ai sta pe canapea dimineața, dar tu trebuie să te îmbraci, să ieși și să faci exerciții.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Dacă te întrebi cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață, gândește-te că un câine te forțează să socializezi. Te împinge să mergi într-un parc pentru câini sau în țarcul de câini, unde interacționezi mai mult cu oamenii. Astfel, intri într-o comunitate formată din iubitori de animale. Totodată, este indicat ca oamenii în vârstă să-și aleagă cu atenție animalele.
,,Nu ne luăm un câine de talie mare dacă nu suntem în forță pentru că s-ar putea să fie greu să-l ținem. Nu ne luăm o pisică hiperactivă, la fel, s-ar putea să alergăm toată ziua după ea prin casă. E de încercat, observat și discutat cu un om care se ocupă de comportamentul canin să-ți recomande ceva ce ai putea lua pentru tine. Avem deja astfel de oameni care știu să-ți explice ce e bine.”
– Alexandru Buzdea, medic veterinar
Cum te ajută animalele de companie să te relaxezi
Există studii care demonstrează că atunci când ai un animal de companie și petreci timp cu el, te conectezi la el, îl mângâi, iar acest lucru îți scade nivelul de stres și tensiunea. Interacțiunea cu un câine este terapeutică pentru oamenii cu hipertensiune. Aceasta reduce tensiunea ca un medicament.
,,Coffee mă ajută foarte mult. Doarme cu noi în pat, o mângâi și e un cățel foarte activ și sentimental.”
– Călin, posesorul lui Coffee
Dacă vrei să afli cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață, ia în calcul că, recent, un studiu despre efectele benefice ale câinilor și pisicilor asupra corpului, arată că, pe lângă socializarea și mișcarea pe care te obligă să le faci, este foarte importantă latura emoțională. Reduc stresul și nivelul de cortizol din sânge. Mai mult, s-a observat că în cazul oamenilor care îngrijesc pisici și suferă de probleme articulare, frecvența cu care vibrează pisicile când torc aduce beneficii articulațiilor.
,,Incluziv mișcare pe care o fac cu ghearele stimulează circulația și încălzește un pic zona. Îi ajută pe cei cu probleme articulare.”
– Alexandru Buzdea, medic veterinar
-Pentru aceste beneficii se recomandă un câine sau o pisică?
-Întreținerea unui animal de companie depinde în mare măsură de cât timp dispui și ce preferințe ai. Ambele specii funcționează, chiar și un porcușor de Guineea. În general, orice animal necesită atenție și îngrijire. De exemplu, când îți cumperi un pește, trebuie: să-i cureți acvariul, să-i schimbi apa și să-i pui mâncare. Rutina pe care ți-o oferă, te poate relaxa.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.