Alimentele care conțin foarte mult zahăr. Care sunt produsele despre care nu știi ce au în compoziție

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 noiembrie 2023, 06:20

Deseori, produsele cumpărate din centrelele comerciale pot avea în compoziție cantități mult prea mari de substanțe, care pot dăuna sănătății. Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a fost invitatul lui Carmen Brumă, antrenoare, și al doctorului Mihail Pautov, în episodul 13 din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre alimentele care conțin foarte mult zahăr.

Reclamă

Sorin Mierlea a oferit exemple de alimente care depășesc în mod considerabil limita de zahăr, a prezentat demersurile realizate de statul Chile pentru a combate obezitatea în rândul copiilor, a explicat la ce riscuri se expun persoanele care consumă în exces anumite substanțe și a precizat ce poți face pentru a cere ajutorul InfoCons, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor, când constați nereguli.

Alimentele care conțin foarte mult zahăr

Alături de InfoCons, oricine îi poate proteja pe cei din jur de fiecare dată când decide să cumpere un produs. În medie, românii consumă 7 lingurițe de zahăr zilnic, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății susține că 5 grame de zahăr este cantitatea maximă pe care ar trebui s-o consume un adult de 30 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, se poate găsi zahăr în produse la care nu te-ai aștepta să-l includă. Cea mai mare concentrație de zahăr în o 100 de grame se poate descoperi în supa la plic. Aceasta poate fi de aproximativ 11,5-12 grame în 100 de grame. O concentrație foarte crescută poate fi prezentă în: ketchup, muștar, pâine, parizer și crenvurști. Acestea pot fi alimentele care conțin foarte mult zahăr.

,,De multe ori zicem: Uitați-vă la etichetă, fiți responsabili! Dar cred că responsabilitatea nu e atât de mult la consumator, ci la cel care face legea, cel care permite aceste produse pe rafturi.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

De-a lungul timpului, în Chile, s-a observat apariția unei epidemii de obezitate în rândul copiilor. Aceasta avea o amploare mai mică decât în România, însă, autoritățile au decis să adopte o inițiativă. Spre exemplu, o cutie de cereale clasică de la raft avea aspectul obișnuit în care o figurină invită copilul să le mănânce. În plus, pe aceasta scria că: îți oferă calciu și vitamine, sprijină creșterea, asigură putere și-ți dă energie. Însă, nu apărea vizibil cât este de dăunătoare, doar se preciza puțin în lista de ingrediente.

,,În România, o cutie de cereale cu cacao pentru copii poate să ajungă undeva până la 50 de grame de zahăr la 100 de grame de cereale.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons

În Chile, s-a adoptat o lege prin care s-a interzis ca pe cutii să mai apară figurine. În plus, pentru a atrage atenția oamenilor că un produs dăunează sănătății, au creat stickere mari, de culoare neagră, pe care scrie dacă depășesc limita de: sare, grăsimi saturate, zahăr sau calorii. Orice părinte și orice copil care vrea s-o cumpere, vede acest lucru și poate lua o decizie mult mai informată și mult mai rațională, în ce privește alimentele care conțin foarte mult zahăr.

Reclamă

Cele mai recente schimbări legislative din România

România este pe primul loc la nivelul Uniunii Europene, la: toate tipurile de cancer, obezitate infantilă, accidente cerebrale și boli cardiovasculare. Acest aspect indică o problemă din punctul de vedere al calității vieții și al standardului de sănătate.

Autoritățile pot împrumuta practica din Chile. În Chile, aceste demersuri au fost dublate de o campanie de educare foarte importantă. Partenerul social al unei astfel de campanii sunt oamenii, în calitate de consumatori.

,,În România, de pe data de 15 martie 2023, avem un lucru extraordinar de important. Când mergem la restaurant sau când comandăm mâncare online, meniuri pentru copii sau pentru noi, trebuie să avem pe toate meniurile toate informațiile cu privire la: cantitatea totală de sare, cantitatea totală de zahăr, toți aditivii și toate informațiile nutriționale. Iar, mai ales, când discutăm de acele meniuri în hoteluri, restaurante, online, acele meniuri sănătoase, destinate copiilor, ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili. Degeaba vor fi puse, dacă nu ne uităm puțin pe ele.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons

De asemenea, s-a lansat aplicația Infocons, care a ajuns la peste 3,5 milioane de produse. Pentru a o folosi, se scanează codul de bare de pe produs. Astfel, afli exact: cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, numărul de aditivi și tipurile de aditivi. Dacă pleci în concediu, intri într-o altă țară sau limba ta maternă nu este limba română, ai la dispoziție 33 de limbi în această aplicație. Poți scana în limba maternă oriunde în lume. În acest mod, poți depista alimentele care conțin foarte mult zahăr.

Există o lege care interzice anumite alimente în școli. Aceasta vizează: toate chioșcurile școlare, automatele școlare și toate produsele care se oferă în incinta învățământului preuniversitar, mai precis în școală și liceu. Acestora nu li se permite să aibă: acid, sare și zahăr.

,,În momentul în care îi dăm copilului 1-2 lei să-și ia ceva de la chioșcul școlar, n-ar fi rău să-l întrebăm și să-i cerem bonul fiscal ca să avem dovada ce a cumpărat și când a cumpărat. Despre acele produse trebuie să fim siguri că vin dintr-un lanț de trasabilitate. În calitate de părinți, este o obligație. Când mergem la ședință cu părinții, intrăm să vedem ce se întâmplă în acel chioșc școlar. Iar dacă avem o suspiciune că acel chioșc școlar vinde: țigări, alcool, produse cu acid, produse cu sare și cu zahăr, sunăm la: 021 9551 – numărul unic pentru protecția consumatorului. Facem o reclamație la telefon sau direct prin aplicația gratuită InfoCons. Cei care vă uitați acum, trimite-ți un mail pe adresa de redacție și spuneți-ne ce ați văzut și cum ați văzut. O să vedeți cereale care au până la 80 de grame de zahăr în 100 de grame de cereale.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons

,,Inclusiv cerealele etichetate cu eticheta fitness intră în această categorie.”

– Carmen Brumă, antrenoare

,,Orice substanță pe acest Pământ, într-o cantitate e medicament, într-o cantitate e aliment, dar într-o altă cantitate poate să ajungă otravă.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon