Unele condimente au în compoziție compuși antiinflamatori, care pot avea efecte benefice în organism și pot menține sănătatea generală. Aceste pot fi adăugate ușor și rapid în dietă. Citește despre condimente cu proprietăți antiinflamatoare.
Inflamația este modalitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se vindeca. În anumite situații, inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult timp decât are nevoie organismul pentru a se regenera. Aceasta poartă denumirea de inflamație cronică și se poate asocia cu multe afecțiuni, inclusiv diabet și cancer.
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare
Dieta îndeplinește un rol major în menținerea sănătății generale. Alimentele pe care le consumi, inclusiv anumite mirodenii, pot afecta mai multe aspecte ale inflamației prezente în corp și, în unele cazuri, o pot combate.
Markerii inflamatorii indică prezența inflamației în organism. Condimentele care au capacitatea de a reduce markerii inflamatori pot diminua inflamația în organism. Acestea pot fi adăugate într-o varietate de rețete culinare.
Ghimbir
Ghimbirul, denumit științific Zingiber officinale, este un condiment cu o aromă similară piperului, dar mai dulce. Acesta poate trata mai multe simptome neplăcute, cum ar fi: răceli, migrene, senzație de greață, artrită și hipertensiune arterială.
Ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși activi, cum ar fi gingerol, shogaol, zingiberene și zingerone. Acestea pot avea efecte benefice asupra sănătății, inclusiv în diminuarea inflamației din organism. Din acest motiv, ghimbirul se regăsește printre aceste condimente cu proprietăți antiinflamatoare.
Rozmarin
Rozmarinul este o plantă parfumată, originară din Marea Mediterană. Rozmarinul poate ajuta la reducerea inflamației, datorită conținutului său ridicat de polifenoli, în special în acid rozmarinic și acid carnozic, conform Healthline.
Cardamom
Cardamomul este un condiment care provine din Asia de Sud-Est. Are o aromă complexă dulce și puțin iute. Consumul său constant poate crește numărul de antioxidanți prezenți în corp și poate scădea markerii inflamatori.
Piper negru
Piperul negru se regăsește printre cele mai populare condimente din lume. În mod tradițional, piperul negru se poate utiliza pentru a trata anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi: astmul, diareea și multe alte afecțiuni gastrice. De asemenea, ceaiul de piper negru te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Ginseng
Ginseng-ul provine din Asia și se folosește pentru a trata o serie de afecțiuni datorită numeroaselor sale proprietăți medicinale. Acesta se asociază cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi numiți ginsenozide. Efectele pot diminua semnele de inflamație în organism, fiind printre aceste condimente cu proprietăți antiinflamatoare.
Echinacea
Echinacea este o plantă bogată în compuși chimici, inclusiv: flavonoide, inulină, polizaharide și uleiuri esențiale. Planta se folosește pentru a lupta împotriva infecțiilor, a stimula funcția sistemului imunitar și a ameliora durerea, potrivit Dr. Axe.
Usturoi
Usturoiul poartă denumirea științifică de Allium sativum și este un condiment popular. Acesta poate fi recunoscut ușor deoarece are un miros specific și un gust puternic. În medicina tradițională se folosește pentru a trata: artrita, tusea, constipația, infecțiile și durerile de dinți.
Turmeric
Turmericul, denumit științific Curcuma longa, se întrebuințează frecvent drept condiment în bucătăria indiană și se numără printre aceste condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Acesta conține peste 300 de compuși activi. Principalul compus este un antioxidant numit curcumină, care oferă proprietăți antiinflamatorii puternice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.