Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță

Publicat: 24 martie 2024, 06:56

Compoziția zahărului poate fi observată în laborator, iar cu ajutorul unui experiment simplu, executat de un specialist, i se poate observa cantitatea de carbon. Bogdan Trica, chimist, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre compoziția chimică a zahărului.

Bogdan Trica a pus în aplicare un experiment simplu cu ajutorul căruia a scos carbonul din zahăr și a explicat cum funcționează această reacție chimică, pe care o poate aplica doar o persoană pregătită în domeniu, în timp ce respectă măsurile de siguranță.

Compoziția chimică a zahărului

Zahărul poartă denumirea de carbohidrat deoarece are carbon în compoziție. De regulă, dacă pui o linguriță de zahăr în ceai și o amesteci, acesta devine transparent. În laborator, se poate observa carbonul din zahăr.

Prin intermediul unei reacții chimice, se poate scoate carbonul din zahăr. Acidul sulfuric deshidratează foarte eficient, însă această substanță se manevrează cu grijă deoarece simpla sa atingere provoacă răni.

Pentru început, se pun două lingurițe de zahăr într-un pahar Berzelius. Denumirea acestui recipient vine de la numele primului chimist, Jöns Jakob Berzelius. El s-a gândit să-i dea această formă. După aceea, se adaugă cantități aproximativ egale de apă și acid sulfuric.

,,Atenție, să nu faceți asta acasă! Bogdan este chimist, este pregătit, știe ce urmează să se întâmple.” – Mihail Pautov, medic chirurg

În următorul pas, se toarnă acidul sulfuric peste zahăr cu grijă. Reacția dintre acest acid și compoziția chimică a zahărului este la început lentă, dar, pe măsură ce se amestecă, mai târziu, iese carbonul. Zahărul capătă un aspect gelatinos când se combină cu acidul sulfuric, care se caracterizează printr-o textură vâscoasă. Rezultatul seamănă cu o miere, însă nu este deloc comestibilă.

Cantitatea de carbon din zahăr

Amestecul dintre zahăr și acid sulfuric se îngălbenește ușor până când începe să se înnegrească. Își schimbă culoarea chiar dacă zahărul și acidul sulfuric sunt albe.

-De ce își schimbă zahărul culoarea?
-Probabil sunt compuși intermediari, care apar și care dau această culoare. Pur și simplu, carbonul se formează treptat și întâi oferă această nuanță de galben-portocaliu.

Când paharul începe să devină din ce în ce mai fierbinte, compoziția chimică a zahărului începe să se semene cu cea a zahărului brun, mai ales în ce privește culoarea substanței rezultate. Atunci zahărul se descompune treptat în carbon și apă.

Este important ca acest amestec să ajungă la o temperatură mai mare decât cea a apei. În mod normal, ar trebui să depășească 100 °C. Acesta scapă de sub control pentru că este o reacție exotermică, iar pentru producerea sa este nevoie să se amestece constant în vas.

,,Produce mai multă căldură decât disipează în exterior și, în acel moment, o să obținem acel efect de vulcan. Vom vedea cum carbonul elementar, pur și simplu, iese din pahar.” – Bogdan Trica, chimist

În ultima fază, amestecul care include compoziția chimică a zahărului începe să crească și să producă vapori pentru că este în totalitate fierbinte. Experimentul se ține sub control dacă se folosesc cantități mici de substanțe. Carbonul crește foarte mult deoarece există apă sub formă de vapori, care ies treptat la suprafață și seamănă cu fumul.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
În ce măsură poate cauza zahărul stări de agitație copiilor. Cât de adevărat este acest mit
În ce măsură poate cauza zahărul stări de agitație copiilor. Cât de adevărat este acest mit
Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Ce spun studiile despre diabet și hipertensiune arterială
Consumul redus de zahăr în primele 1000 de zile de viață poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. Ce spun studiile despre diabet și hipertensiune arterială
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale din fructe? Ce spun nutriționiștii
Cât de sănătoase sunt sucurile naturale din fructe? Ce spun nutriționiștii
PARTENERI