Băuturile care sprijină odihna nu conțin cofeină. Majoritatea au la bază plante ierboase. Acestea au în compoziție anumiți compuși, care te pot ajuta să adormi mai repede și să-ți recapeți rutina de odihnă. Află care sunt cele mai bune ceaiuri pentru somn.
Multe ceaiuri din plante conțin compuși care reduc timpul necesar pentru a adormi. Aceștia se leagă de neurotransmițătorii din creier, care ajută la inducerea somnului. De asemenea, simplul obicei de a bea ceai înainte de culcare îți poate obișnui creierul când se termină starea de veghe.
Cele mai bune ceaiuri pentru somn
Este important să-ți asiguri un somn odihnitor pentru a-ți menține bunăstarea generală. Lipsa somnului poate avea un efect negativ asupra sănătății tale, mai ales dacă te confrunți cu această problemă pe termen lung.
Din acest motiv, se recomandă să-ți prioritizezi somnul. Dacă ai probleme să adormi sau suferi de tulburări de somn, poți apela la diferite remedii naturale, inclusiv la ceaiuri din plante.
De asemenea, poți învăța să recunoști cele mai frecvente tulburări de somn pentru a-ți adapta strategia. Printre acestea se numără: insomnia, apneea, sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsia.
Ceai de mușețel
Deseori, mușețelul este ingredientul principal în cele mai bune ceaiuri pentru somn. Mușețelul poate avea un rol de sedativ ușor cu apigenină, o substanță chimică ce acționează asupra receptorilor de benzodiazepină din creier, similar modului în care unele medicamente ajută la tratarea insomniei.
Ceai de roiniță
Roinița face parte din familia mentei. Are efecte eficiente în reducerea insomniei, depresiei și anxietății, care pot crea dificultăți în a-ți asigura un somn liniștit. De asemenea, oferă proprietăți antioxidante ce pot stimula sistemul imunitar.
Ceai de lămâiță
Ceaiul de lămâiță este printre cele mai bune ceaiuri pentru somn. Siropul de lămâiță luat cu o oră înainte de culcare, te poate face să adormi mai repede, să dormi mai mult și să te simți mai puțin odihnit în timpul zilei. Suplimentele alimentare cu lămâiță te pot ajuta să ai mai puține dureri musculare după ce faci exerciții intensive.
Ceai de valeriană
Valeriana se folosește ca sedativ, conform Insider. Compușii prezenți în valeriană, inclusiv acizii valerenici și valepotriații, acționează asupra neurotransmițătorilor din creier și pot produce somnolență. Consumată sub formă de ceai sau de suplimente te poate sprijini să adormi mai repede.
Ceai de tufă de miere
Printre cele mai bune ceaiuri pentru somn se regăsește ceaiul de tufă de miere. Acesta poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv: reducerea simptomelor sindromului premenstrual, ușurarea tusei și îmbunătățirea nivelurilor colesterolului din sânge. Îți poate îmbunătăți somnul și poate fi băut în timpul nopții deoarece nu conține cofeină.
Ceai de lavandă
Ceaiul de lavandă poate reduce oboseala și poate ajuta în cazul problemelor de somn. Suplimentele cu ulei de lavandă pot îmbunătăți ușor calitatea somnului, te pot ajuta să dormi mai mult și pot rări trezirile nocturne. Aromaterapia cu lavandă și ceaiul de lavandă pot avea un efect pe termen scurt asupra calității somnului.
Ceai de floarea pasiunii
Floarea pasiunii reduce anxietatea și susține starea de spirit, potrivit Dr. Mayank Shukla. Hameiul din floarea pasiunii poate ameliora insomnia și poate ajuta la inducerea somnului. Ceaiul se prepară prin uscarea frunzelor și florilor plantei de floarea pasiunii, fiind printre cele mai bune ceaiuri pentru somn.
Ceai de turmeric
Turmericul este o plantă din familia ghimbirului care poate sprijini digestia și poate reduce inflamația din organism. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate fi considerat un puternic antioxidant și agent antiinflamator. De aceea poate ajuta la reglarea neurotransmițătorilor din creier.
Ceai de rooibos
Ceaiul de rooibos conține urme de minerale, inclusiv calciu și magneziu. Ambele pot asigura un somn odihnitor. Nivelurile de antioxidanți din ceaiul de rooibos, combinate cu proprietățile sale antiinflamatoare, pot contribui la obținerea unui somn mai odihnitor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.