Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 mai 2024, 06:59

Mâncarea nu este singura sursă de alimentație ce poate avea un impact semnificativ asupra nivelurilor zahărului din sânge. Lichidele pe care le consumi îți pot influența starea de sănătate, în funcție de compoziția pe care o au. Află care sunt cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile de zahăr din sânge.

Reclamă

Pentru a menține un stil de viață sănătos, se recomandă să eviți băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sifonul, amestecurile de sucuri cu fructe din comerț și ceaiurile îndulcite. În același timp, există băuturi care pot avea un impact benefic asupra funcției tale metabolice.

Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge

Pentru a-ți regla nivelurile zahărului din sânge, deseori se recomandă să excluzi din dieta ta băuturile care conțin calorii. În special când suferi de diabet, cunoașterea numărului de carbohidrați pe care îi consumi și a modului în care aceștia îți pot afecta glicemia sunt aspecte importante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alegerea băuturilor potrivite te poate ajuta: să previi sau să gestionezi simptomele diabetului, să menții o greutate optimă și să eviți efectele secundare neplăcute, cum ar fi creșterile bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge.

De asemenea, conținutul băuturilor îndulcite poate fi dăunător. Siropurile, zaharurile și îndulcitorii adăugați în băuturi procesate pot fi la fel de nocivi pentru inimă precum grăsimile saturate.

Reclamă

Apă

Apa nu conține calorii și asigură cea mai bună modalitate de a te hidrata. Consumul regulat de apă ar putea scădea riscul de apariție a diabetului de tip 2. Apa crește volumul sângelui, ceea ce determină eliberarea unui aminoacid care afectează reglarea zahărului. Dacă înlocuiești băuturile îndulcite cu apă, acest lucru scade aportul de zahăr și calorii și ajută oamenii să mențină o greutate sănătoasă.

Lapte

Proteinele din laptele de vacă pot ajuta la scăderea răspunsului glicemic, fiind printre cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. Aceste proteine, inclusiv cazeina și zerul, încetinesc digestia și îmbunătățesc răspunsul la insulină. Astfel, au un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Se recomandă să consumi lapte degresat sau cu un conținut scăzut de grăsimi, pentru a ține sub control nivelul de grăsimi saturate din corp.

Ceai verde

Consumul de ceai verde poate scădea nivelurile glucozei din sânge și nu conține deloc calorii. Catechinele ceaiului pot bloca o anumită absorbție a carbohidraților în timpul digestiei. Pot îmbunătăți metabolismul glucozei. Pot reduce efectele stresului oxidativ, conform Eating Well.

Reclamă

Ceai negru

Ceaiul negru este asociat cu un risc mai redus de apariție a diabetului și a complicațiilor cauzate de diabet. Compușii din ceai ajută la ameliorarea rezistenței la insulină, la reducerea stresului oxidativ și la diminuarea inflamației. De asemenea, ceaiul negru are efecte benefice dacă îl bei fără zahăr, fiind una dintre cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge.

Suc de roșii

Fibrele din roșii pot ajuta la încetinirea digestiei. Astfel, încetinesc creșterea zahărului din sânge care apare după masă. De asemenea, se poate ca atunci când bei suc de roșii înainte de a mânca o masă bogată în carbohidrați, să obții niveluri ale zahărului mai scăzute, decât în cazul în care a-i bea apă.

Cafea

Consumul regulat de cafea se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a diabetului de tip 2. Compușii vegetali fitochimici din cafea pot susține sănătatea celulelor din ficat și pancreas, care protejează împotriva dezvoltării grăsimii în ficat și păstrează funcționarea insulinei, o substanță ce are un rol important în reglarea zahărului din sânge. Pentru a menține proprietățile cafelei, este important să nu adaugi cantități mari de zahăr sau îndulcitori în aceasta.

Apa seltzer

Apa seltzer este o alternativă gazoasă, fără zahăr, la alte băuturi carbogazoase, fiind printre cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. La fel ca apa obișnuită, apa seltzer nu conține calorii, carbohidrați și zahăr. Apa carbogazoasă oferă o modalitate bună de a rămâne hidratat și de a susține un nivel sănătos al zahărului din sânge, potrivit Healthline.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Reclamă
PARTENERI
icon