Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi

Publicat: 15 ianuarie 2025, 08:12

Ceaiul negru este cel mai consumat sortiment de ceai, urmat de ceaiul verde. Ambele sortimente se obțin din planta Camellia sinensis, însă diferă în funcție de metodele lor de procesare. Ceaiul negru vs. ceaiul verde: prin ce se diferențiază.

Odată ce o frunză de ceai este recoltată, suferă etape de uscare și oxidare. Aceasta îi creează o aromă și o culoare distincte ceaiului. Totuși, procesul de oxidare poate fi oprit cu căldură, ceea ce poate face enzimele în esență să devină inactive.

Ceaiul negru vs. ceaiul verde

Ceaiul negru și ceaiul verde au profiluri nutritive destul de similare, deoarece ambele conțin cofeină, antioxidanți și alți fitonutrienți importanți. Conținutul nutrițional al ceaiului negru și al ceaiului verde se diferențiază prin modul de procesare și oxidare.

Ceaiul negru și ceaiul verde conțin cantități similare de polifenoli, însă tipurile de flavonoide sau fitonutrienți din fiecare sortiment diferă ușor ca urmare a acestui fapt. Datorită metodelor unice de procesare, acestea pot asigura beneficii unice pentru sănătate.

Cele două tipuri de ceaiuri prezintă un număr asemănător de redus de calorii. Ceaiul negru conține puțin sodiu. Ceaiul verde are în compoziție substanțe nutritive esențiale, precum: proteine, fier, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, mangan, vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină) și vitamina B6.

De obicei, ceaiul are în compoziție mai multă cofeină decât ceaiul verde. Din acest motiv, unele persoane îl folosesc pentru a înlocui cafeaua, potrivit Very Well Fit. În același timp, ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care poate susține concentrarea mentală și poate atenua nervozitatea provocată de cofeină.

Ceaiul negru

Ceaiul negru se prepară din frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt complet oxidate și fermentate pentru a-i dezvolta aroma distinctă. În timpul oxidării, frunzele sunt expuse la aer, ceea ce le oferă mai multă culoarea și le intensifică gustul.

Ceaiul negru vs. ceaiul verde: Polifenolii prezenți în ceaiul negru pot fi mai eficienți decât polifenolii din ceaiul verde pentru a sprijini pierderea în greutate. În plus, poate fi util în gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge și poate contribui la gestionarea diabetului.

Deși ceaiul verde se caracterizează prin efecte antiinflamatoare, ceaiul negru conține niveluri mai ridicate de teaflavine, conform Eat This, Not That. Acestea pot oferi o protecție antioxidantă mai puternică. Teaflavinele pot contribui la neutralizarea radicalilor liberi din organism, pot diminua potențiala inflamație și pot sprijini sănătatea inimii.

Ceaiul verde

Ceaiul verde se obține din frunzele plantei Camellia sinensis, însă la pregătirea sa se folosesc frunze tinere și nefermentate. În comparație cu ceaiul negru, frunzele pentru ceaiul verde se tratează rapid cu căldură, se procesează și se rad, fără a suferi oxidare. Prăjirea în tigaie ocupă un rol necesar pentru frunzele de ceai verde pentru a preveni oxidarea cauzată de enzimele naturale prezente în frunze. De asemenea, poate sprijini sănătatea oaselor și poate întări sistemul imunitar.

Ceaiul negru vs. ceaiul verde: Catechinele din ceaiul verde, mai ales galatul de epigalocatechină, pot contribui în mod semnificativ la prevenirea cancerului. Acești compuși vegetali pot neutraliza radicalii liberi de azot și oxigen. Pot diminua inflamația și pot induce moartea celulelor canceroase, fără a afecta celulele sănătoase.

Efectele pe care polifenolii din ceaiul verde le au asupra stopării creșterii celulelor canceroase și reducerii riscului de cancer pot avea efecte asupra cancerelor de prostată, pancreas, sân și stomac.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Ce se întâmplă dacă ajungi să-l consumi constant
Ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Ce se întâmplă dacă ajungi să-l consumi constant
Smoothie-urile te pot face să iei în greutate. Ce ingrediente favorizează acumularea de kilograme în plus
Smoothie-urile te pot face să iei în greutate. Ce ingrediente favorizează acumularea de kilograme în plus
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
PARTENERI