Ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi. Modificările produse de această băutură în organism

Publicat: 21 iunie 2024, 08:42

Consumul zilnic a două cești cu ceai negru poate ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Această băutură este recunoscută pentru potențialele sale efecte medicinale. Află ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi.

Dacă bei zilnic ceai negru, acest obicei poate scădea riscul de deces indiferent de cauză, inclusiv de: accident vascular cerebral, boală coronariană ischemică și alte afecțiuni cardiovasculare. Capacitatea sa se poate datora acțiunii sale antioxidante și antiinflamatoare.

Ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi

Multe studii susțin că efectele ceaiului negru sunt la fel de eficiente precum cele ale ceaiului verde. Ceaiul negru asigură concentrații ridicate de polifenoli și flavonoide, care pot reduce efectele dăunătoare ale stresului oxidativ și inflamației. Din acest motiv, fitonutrienții și compuși vegetali din ceai pot reduce riscul de mortalitate din orice cauză, potrivit Health.

Stresul oxidativ și inflamația dăunează celulelor din corpul uman, ceea ce poate determina cancer. Inflamația ar putea fi un factor care contribuie la dezvoltarea unei serii de afecțiuni de sănătate. Printre aceste se regăsesc: afecțiuni cardiace, accidentul vascular cerebral și diabet. Apariția inflamației este în mod semnificativ influențată de alimentele incluse în dietă și lichidele consumate.

Polifenolii și flavonoidele pot fi eficiente în ameliorarea inflamației și susținerea protecției celulare împotriva efectelor dăunătoare. Aceste tipuri de fitonutrienți prezenți în compoziția ceaiului negru pot ajuta la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, reducerea nivelului de colesterol rău, mai precis de colesterol LDL și gestionarea sensibilității la insulină. În același timp, ceaiul negru poate diminua riscul de a dezvolta diabet.

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi, este important să acorzi atenție cofeinei din compoziția ceaiului negru și capacității sale de stimulare. Acesta poate funcționa ca un diuretic, iar consumul în exces poate cauza deshidratare și simptome la nivelul inimii.

Ce alte efecte poate avea ceaiul negru

Cantitățile reduse de cofeină din ceaiul negru pot îmbunătăți funcția cognitivă și capacitatea de atenție. Totodată, pot sprijini procesul de slăbire. Ceaiul negru te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece poate reduce temporar apetitul, ceea ce te poate face să consumi cantități mai reduse de alimente, conform Medical News Today.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale ceaiului negru pot lupta împotriva infecțiilor din cavitatea bucală. Astfel, pot combate bacteriile care provocă mirosul neplăcut al respirației.

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi, ia în calcul că se recomandă consumul a maximum trei cești cu ceai negru pe zi. Este indicat să eviți consumul excesiv deoarece poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi: stări de nervozitate, arsuri la stomac, tremurături, tulburări de somn sau hipertensiune arterială. O bună parte dintre aceste semne apar în urma ingerării unei cantități prea mari de cofeină.

Adăugarea laptelui sau a zahărului în ceaiul negru îi poate modifica rezultatele asupra sănătății organismului. În general, aceste ingrediente îi schimbă compoziția și îi scad beneficiile pe care le poate oferi sănătății și îi pot da un gust diferit. Din acest motiv, este mai eficient să-l consumi simplu, fără a-i adăuga condimente sau lapte.

De asemenea, dacă știi cum să-ți organizezi dieta, suferi de o afecțiune sau urmezi un tratament, este de preferat să ceri sfatul unui nutriționist.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI