Ce se întâmplă dacă nu te speli corect pe mâini. Recomandări pentru a combate infecțiile digestive

Publicat: 3 iunie 2024, 15:40

Atunci când copilul nu-și curăță mâinile înainte de a merge la masă, se poate confrunta cu mai multe probleme de sănătate din cauza bacteriilor. Eugen Crăciun, medic gastroenterolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 15, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce se întâmplă dacă nu te speli corect pe mâini.

Eugen Crăciun a discutat despre simptomele care pot fi cauzate de prezența bacteriilor, virusurilor și paraziților, a explicat cum pot fi depistate și a oferit recomandări cu privire la tratarea simptomelor provocate de o infecție digestivă.

Ce se întâmplă dacă nu te speli corect pe mâini

Dacă mâinile nu sunt corect igienizate, microbii pot ajunge în stomac în momentul în care consumi alimente. Microbii nu se pot vedea cu ochiul liber și pot fi luați din mediu. În această categorie intră: virusuri, bacterii sau paraziți. Aceștia pot fi depistați prin diverse analize, cum ar fi cele de scaun.

Când un microb ajunge în stomac sau în intestine, corpul încearcă să-l elimine imediat ce-l identifică. Declanșează un răspuns imunitar, mai precis trimite celule pentru a lupta împotriva sa. Din această luptă a celulelor imunitare cu microbul rezultă un tip de inflamație, care poartă denumirea medicală de enterită sau enterocolită.

Atunci când corpul descoperă un invadator în stomac, poate apărea diareea. În plus, când stomacul sesizează o infecție, încearcă să prevină introducerea alimentelor. Digestia nu se mai poate realiza la un nivel optim din cauza inflamației din stomac și intestin. Până când se vindecă infecția, stomacul refuză consumul alimentelor. Se manifestă prin fenomenul de greață, care poate fi urmată de vomă.

Cum se tratează infecțiile digestive

Infecțiile digestive se pot caracteriza prin mai multe simptome, cum ar fi: senzație de rău, senzație de greață, lipsa poftei de mâncare, senzație de vomă, vomă, disconfort abdominal, crampe în jurul zonei buricului, diaree, vărsături, temperatură ridicată sau frisoane.

,,În momentul în care verși și ai diaree, trebuie să înlocuiești cu ceva lichidele corpului, care se pierd. Atunci trebuie să bei lichide. Lichidele nu trebuie să fie așa cum crede multă lume, complet lipsite de zahăr. Pentru ca apa, ceaiul sau limonada să se absoarbă bine în corp e bine să fie ușor îndulcite. E de preferat să știe și părinții lucrul acesta. Se pune aproximativ o linguriță de zahăr la o cană cu lichid.” – Eugen Crăciun, medic gastroenterolog

Dipă ce afli ce se întâmplă dacă nu te speli corect pe mâini, reține 3 sfaturi simple pentru a trata corespunzător infecțiile digestive:

  1. Hidratarea este esențială. Aceasta are rolul de a înlocui lichidele pierdute de organism, în urma instalării simptomelor. De obicei, se beau apă, limonadă sau ceai.
  2. Dacă totuși nivelul de vărsături și diaree se menține mai mare decât nivelul de lichide, care poate fi consumat de un copil, și starea generală rămână afectată, se recomandă mersul la spital. Nu se stă mai mult de 2-3 zile acasă în această situație. În special, copiii mici sunt mai expuși riscului de deshidratare.
  3. De foarte multe ori există tendința de a-i administra copilui un medicament în exces pentru a-i bloca diareea. Denumirea medicală este loperamid. Acest medicament trebuie folosit în doze foarte limitate pentru a reduce pentru un moment numărul de scaune și a calma crampele abdominale. Nu se consumă în exces deoarece atunci se blochează peristaltismul intestinal. Practic, intestinele nu se mai mișcă și toată infecția rămâne în corp.

,,Atenție la medicația pe care o luăm acasă.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI