Dacă îl consumi în cantități moderate, sifonul nu are efecte adverse asupra sănătății. Este important să-l bei ocazional și să eviți consumul zilnic deoarece poate determina schimbări în organism. Citește despre ce se întâmplă dacă bei zilnic sifon.
Poate fi util să înveți cum îți influențează sifonul corpul și ce simptome provoacă dacă înghiți prea mult. Consumul frecvent se asociază cu: obezitate, exces de grăsime abdominală, afecțiuni cardiace, diabet de tip 2, afecțiuni renale, boala ficatului gras non-alcoolic, carii dentare și gută.
Ce se întâmplă dacă bei zilnic sifon
Aportul ridicat de zahăr adăugat se asociază cu numeroase efecte adverse asupra sănătății. Printre acestea se regăsesc: creșterea nedorită în greutate, risc de inflamare, afecțiuni de sănătate mintală și cancer, conform Eat This, Not That.
De obicei, sifonul este încărcat cu adaos de zahăr. În general, adaosul se formează din sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză. Acesta poate crește nivelul de acid uric din organism, ceea ce poate determina gută și pietre la rinichi.
Poate afecta sănătatea oaselor
Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă bei zilnic sifon, gândește-te că poate afecta sănătatea oaselor. Acidul fosforic, care se găsește în multe sifoane, poate interfera cu absorbția calciului. Acest acid poate slăbi oasele și poate crește riscul de fracturi.
Poate mări trigliceridele și poate scădea colesterolul HDL
Trigliceridele reprezintă cele mai abundente grăsimi din corpul uman și au rolul de a oferi energie. Cantitățile mari de zahăr adăugate pot crește trigliceridele și pot scădea colesterolul bun din sânge, mai precis colesterolul HDL. Dacă zahărul din sifon nu se folosește pentru activitate fizică, ficatul transformă zahărul în grăsime, trigliceride.
Poate cauza schimbări în microbiota intestinală
Dacă vrei să știi ce se întâmplă dacă bei zilnic sifon, ia în calcul că îndulcitorii artificiali, precum cei prezenți în sifoanele dietetice, pot afecta în mod negativ microbiomul intestinal și nivelul glicemiei. Îndulcitorii artificiali se asociază cu un risc crescut de disfuncție metabolică, cum ar fi diabet de tip 2 și sindrom metabolic.
Poate provoca o iritație a mucoasei gastrice
Sifonul este foarte carbogazos, de ceea poate provoca iritații persoanelor care suferă de probleme digestive, precum: gastrită, ulcere și reflux gastric. Acidul carbonic poate înrăutăți simptomele și poate cauza disconfort, mai ales dacă deja ai o inflamație cronică.
Îți poate afecta sănătatea orală
Consumul de sifon se asociază cu: carii dentare, eroziunea smalțului și pierderea dinților. Orice aliment cu mult acid sau mult zahăr poate cauza carii. Sifonul este destul de acid și conține cantități mari de zahăr, care sunt transformate în acid lactic de placa și microbii prezenți în gură. Acesta începe să atace dinții, potrivit Eating Well.
Saliva are un rol major în menținerea sănătății orale. Aceasta contribuie la neutralizarea acidului din gură și la curățarea particulelor de alimente și bacterii. Când vrei să știi ce se întâmplă dacă bei zilnic sifon, ia în considerare că un consum frecvent de sifon îți poate diminua producția de salivă. Astfel, îți poate îngreuna apărarea împotriva bacteriilor dăunătoare. În plus, zahărul și acidul din sifon îți pot irita și inflama gingiile.
Poate crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină
Absorbit rapid, zahărul adăugat în sifon poate crește repede glicemia. Ca răspuns, producția de insulină a organismului poate crește deoarece poate încerca să reducă nivelul ridicat de glucoză din sânge. Aceste creșteri neregulate și scăderi ale nivelului de glucoză de-a lungul zilei pot duce la o tendință de variabilitate glicemică ridicată sau la fluctuații mari ale glucozei.
Variabilitatea glicemică ridicată poate cauza: fluctuații energetice, oboseală, schimbări de dispoziție și creșterea riscului de a dezvolta: prediabet, diabet și boli cardiovasculare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.