Ce riscuri are bronzarea la solar. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov spun cum îți poate afecta această modă sănătatea pielii

Publicat: 16 iulie 2024, 07:19

Multe persoane aleg să se bronzeze la solar, fără a lua în considerare riscurile asupra sănătății organismului. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său, Doctor Mihail. Află ce riscuri are bronzarea la solar.

Obținerea bronzului la solar este o modă care îți poate afecta sănătatea pielii. Aceasta are o mare popularitate deoarece oferă rezultate într-un timp scurt, însă rareori se iau în considerare toate riscurile pe care le poate ridica.

Ce riscuri are bronzarea la solar

Circulă multe zvonuri despre bronzarea la solar, care susțin că această procedură de înfrumusețare ar putea rezolva unele probleme dermatologice. De exemplu, la un momendat se recomanda folosirea solarului pentru a trata acneea.

Expunerea la soare în cantitate foarte mică este benefică pentru acnee și dermatită atopică pentru că scade imunitatea. În cazul acneei, reduce puțin imunitatea și atunci inflamația se ameliorează. Totuși, razele soarelui în cantități mari provoacă foarte mult rău pielii cu acnee.

De asemenea, aceasta se poate întâmpla și în cazul psoriazisului unde există o imunitate exagerată. Dacă te expui la soare, celulele imunitare devin mai slabe și se atenuează afecțiunea. Totodată, din cauza reducerii imunității, poate apărea herpesul atunci când stai mai mult timp în lumina soarelui.

Prin ce diferă bronzarea la solar

Dacă te întrebi ce riscuri are bronzarea la solar, gândește-te că poți obține în 5 minute la solar, un bronz pentru care ai nevoie de două săptămâni de expunere la soare. Astfel, se poate aproxima cantitatea de radiații ultraviolete folosite în acest procedeu.

La solar, expunerea se realizează timp de 30 de secunde, un minut sau două minute. Timpul se crește progresiv pentru că altfel îți poți arde pielea.

Unii oameni aleg să folosească solarul înainte de a merge pe plajă pentru a-și pregăti pielea, însă această alegere poate afecta sănătatea pielii. Este bine ca atunci când vrei să mergi la soare, să recurgi la o metodă de pregătire a pielii înainte. În acest caz, poți face acest lucru dacă stai pe balcon sau faci o plimbare într-un parc pentru a înlocui mersul la solar.

Multe persoane se expun la soare pentru că sunt de părere că în acest mod vor avea o piele mai frumoasă. În același timp, soarele îmbătrânește pielea. Bronzarea este o modă subiectivă, care variază în funcție de cultura fiecărui popor.

Ce se întâmplă dacă te bronzezi frecvent

Chiar dacă atunci când ești tânăr, bronzul poate da un aspect mai plăcut, după o anumită cantitate de expunere la raze ultraviolete, pielea îmbătrânește mult ai mult decât ar fi normal. Aceasta produce elastoză solară. Indiferent de formă sau de aspectul estetic oferit, bronzul nu este sănătos deoarece este un mecanism de apărare.

Dacă vrei să știi ce riscuri are bronzarea la solar, ia în calcul că medicii dermatologici recomandă să-ți protejezi buzele. Poți folosi stickuri de buze cu factor de protecție sau o cremă de protecție solară pentru tot corpul.

Buzele se ard la soare mai ușor decât restul pielii pentru că nu au deloc melanină sau o conțin într-o cantitate foarte mică. Din acest motiv, nu capătă o culoare închisă și nu se bronzează vreodată.

Când buzele suferă arsuri solare, se naște o patologie care se numește cheilita actinică, mai precis un tip de arsură severă, care ulterior poate să ducă la keratoză actinică și la carcinom scuamos, care apare în special pe buza inferioară și se încadrează ca fiind un tip de cancer.

De asemenea, dacă observi că apar arsuri solare, este indicat să te adăpostești într-un loc unde există umbră și temperaturi scăzute.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
PARTENERI