Antena

Ce este un test de epigenetică. Cum îți poți afla vârsta biologică

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 noiembrie 2023, 07:34

Diferența dintre vârsta biologică și vârsta cronologică îți poate indica starea de sănătate. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Află ce este un test de epigenetică.

Reclamă

Anca Neacșu a discutat despre ce înseamnă: vârstă cronologică, vârstă biologică și test de epigenetică. Aceasta a explicat cu se ocupă epigenetica și a menționat cum îți poți reduce vârsta biologică prin schimbarea alimentației.

Ce este un test de epigenetică

Vârsta cronologică se referă la numărul de ani care au trecut de la naștere. Conceptul de vârstă biologică se referă la cât de afectat de procesul îmbătrânirii este organismul. Diferența dintre cele două se poate afla cu ajutorul unui test de epigenetică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce este epigenetica în general?
-Epigenetica analizează etichetele moleculare de la nivelul ADN-ului, deci nu analizează ADN-ul. Nu analizează genele, ci anumite molecule prinse pe ADN, care modifică expresia.

-Ce este testul de epigenetică?
-În prezent, testul de epigenetică este considerat cel mai precis test care îți indică vârsta ta biologică.

Reclamă

Dacă te întrebi ce este un test de epigenetică, află că acesta arată: vârsta intrinsecă, vârsta extrinsecă și rata de îmbătrânire. Astfel, se stabilește cât de predispus ești la dezvoltarea anumitor boli asociate cu o vârstă înaintată.

Vârsta biologică trebuie să fie întotdeauna mai mică decât vârsta cronologică. Se recomandă ca aceasta să se întârzie puțin procesul de îmbătrânire. De exemplu, doctorul Mihail Pautov are o vârstă intrinsecă de 38 de ani și o vârstă extrinsecă de 34 de ani, alături de o vârstă cronologică de 36 de ani. Aceste rezultate nu sunt bune în cazul vârstei intrinseci, dar vârsta extrinsecă indică rezultate mai bune deoarece se află puțin peste media populației.

Cum se realizează un test de epigenetică

Dacă vrei să afli ce este un test de epigenetică, gândește-te că măsoară vârsta biologică de la nivelul sângelui. Se consideră că sângele reprezintă cel mai bun țesut pentru a măsura vârsta biologică, dar nu ține cont de factorii imuni. Vârsta biologică este cel mai bun predictor pentru riscul de a dezvolta anumite boli asociate cu vârsta înaintată.

Reclamă

-Este reversibilă vârsta biologică?
-Corelat cu un consum de carne de pasăre, scade vârsta biologică intrinsecă. Bineînțeles, trebuie să-ți modifici tot stilul de viață. Consumul de: pește, fructe și legume scade această vârstă biologică extrinsecă.

În prezent, rata de îmbătrânire este cel mai avansat ceas biologic. Este indicat să ai o rată de îmbătrânire mai mică decât 1. Aceasta înseamnă că pentru 1 an vârstă cronologică să îmbătrânești mai puțin de 1 an vârstă biologică.

,,Cea mai mică valoare care a fost înregistrată vreodată a fost de 0,6. În acest caz, 1 an vârstă cronologică înseamnă 0,6 ani vârstă biologică. Deci valorile sunt de la 0,99 până la 0,6.”

– Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală

,,Rezultatele nu mă miră deoarece chiar dacă am ținut cont de niște lucruri de bun simț, am avut o viață destul de haotică: rezidențiat, multe nopți nedormite, multe gărzi, foarte mult stres, asociat cu fumat și consum de alcool ocazional. Am început să-mi iau sănătatea în serios,undeva în urmă cu 1 an, poate 2 ani, în care am început să mă axez pe lucrurile pe care le fac. Poate de 6 luni chiar încerc să fac totul exemplar zilnic. Ce vreau să văd este evoluția mea. Probabil că într-un alt sezon o să ne vedem cu repetarea acestui test pentru că asta este doar o poză a vârstei mele biologice.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

După ce afli ce este un test de epigenetică, ia în considerare că poate fi repetat periodic. Dacă după ce trece o perioadă de timp, îl repeți, poți vedea dacă stilul tău de viață ți se potrivește și te ajută să scazi vârsta biologică.

,,În ediția asta învățăm să trăim până la 100 de ani și cam pe acolo vreau să ajung și eu.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon