Diferența dintre vârsta biologică și vârsta cronologică îți poate indica starea de sănătate. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Află ce este un test de epigenetică.
Anca Neacșu a discutat despre ce înseamnă: vârstă cronologică, vârstă biologică și test de epigenetică. Aceasta a explicat cu se ocupă epigenetica și a menționat cum îți poți reduce vârsta biologică prin schimbarea alimentației.
Ce este un test de epigenetică
Vârsta cronologică se referă la numărul de ani care au trecut de la naștere. Conceptul de vârstă biologică se referă la cât de afectat de procesul îmbătrânirii este organismul. Diferența dintre cele două se poate afla cu ajutorul unui test de epigenetică.
-Ce este epigenetica în general?
-Epigenetica analizează etichetele moleculare de la nivelul ADN-ului, deci nu analizează ADN-ul. Nu analizează genele, ci anumite molecule prinse pe ADN, care modifică expresia.
-Ce este testul de epigenetică?
-În prezent, testul de epigenetică este considerat cel mai precis test care îți indică vârsta ta biologică.
Dacă te întrebi ce este un test de epigenetică, află că acesta arată: vârsta intrinsecă, vârsta extrinsecă și rata de îmbătrânire. Astfel, se stabilește cât de predispus ești la dezvoltarea anumitor boli asociate cu o vârstă înaintată.
Vârsta biologică trebuie să fie întotdeauna mai mică decât vârsta cronologică. Se recomandă ca aceasta să se întârzie puțin procesul de îmbătrânire. De exemplu, doctorul Mihail Pautov are o vârstă intrinsecă de 38 de ani și o vârstă extrinsecă de 34 de ani, alături de o vârstă cronologică de 36 de ani. Aceste rezultate nu sunt bune în cazul vârstei intrinseci, dar vârsta extrinsecă indică rezultate mai bune deoarece se află puțin peste media populației.
Cum se realizează un test de epigenetică
Dacă vrei să afli ce este un test de epigenetică, gândește-te că măsoară vârsta biologică de la nivelul sângelui. Se consideră că sângele reprezintă cel mai bun țesut pentru a măsura vârsta biologică, dar nu ține cont de factorii imuni. Vârsta biologică este cel mai bun predictor pentru riscul de a dezvolta anumite boli asociate cu vârsta înaintată.
-Este reversibilă vârsta biologică?
-Corelat cu un consum de carne de pasăre, scade vârsta biologică intrinsecă. Bineînțeles, trebuie să-ți modifici tot stilul de viață. Consumul de: pește, fructe și legume scade această vârstă biologică extrinsecă.
În prezent, rata de îmbătrânire este cel mai avansat ceas biologic. Este indicat să ai o rată de îmbătrânire mai mică decât 1. Aceasta înseamnă că pentru 1 an vârstă cronologică să îmbătrânești mai puțin de 1 an vârstă biologică.
,,Cea mai mică valoare care a fost înregistrată vreodată a fost de 0,6. În acest caz, 1 an vârstă cronologică înseamnă 0,6 ani vârstă biologică. Deci valorile sunt de la 0,99 până la 0,6.” – Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală
,,Rezultatele nu mă miră deoarece chiar dacă am ținut cont de niște lucruri de bun simț, am avut o viață destul de haotică: rezidențiat, multe nopți nedormite, multe gărzi, foarte mult stres, asociat cu fumat și consum de alcool ocazional. Am început să-mi iau sănătatea în serios,undeva în urmă cu 1 an, poate 2 ani, în care am început să mă axez pe lucrurile pe care le fac. Poate de 6 luni chiar încerc să fac totul exemplar zilnic. Ce vreau să văd este evoluția mea. Probabil că într-un alt sezon o să ne vedem cu repetarea acestui test pentru că asta este doar o poză a vârstei mele biologice.” – Mihail Pautov, medic chirurg
După ce afli ce este un test de epigenetică, ia în considerare că poate fi repetat periodic. Dacă după ce trece o perioadă de timp, îl repeți, poți vedea dacă stilul tău de viață ți se potrivește și te ajută să scazi vârsta biologică.
,,În ediția asta învățăm să trăim până la 100 de ani și cam pe acolo vreau să ajung și eu.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.