Antena

Ce este o alergie solară. Cauze, simptome și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 septembrie 2024, 07:45

Chiar dacă poate părea neobișnuit, poți dezvolta o alergie la soare. Denumită și fotosensibilitate, alergia la soare apare atunci când pielea devine hipersensibilă la razele ultraviolete pe care le emite soarele. Află ce este o alergie solară.

Reclamă

Printre simptomele alergiei la soare se pot regăsi: erupții cutanate însoțite de senzație de mâncărime, dureri, vezicule sau exfoliere cauzată de erupțiile cutanate. Aceste reacții pot apărea în decurs de câteva minute sau ore de la expunerea la soare. Pot varia în intensitate de la disconfort ușor până la iritație severă a pielii.

Ce este o alergie solară

Termenul de alergie se referă la o reacție exagerată a sistemului imunitar provocată de contactul cu un alergen pe care corpul îl identifică în mod eronat ca fiind un invadator dăunător. Oamenii pot dezvolta o varietate de alergii, inclusiv alergie solară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alergiile solare pot avea la bază mai mulți factori, cum ar fi: moștenire genetică, afecțiuni autoimune sau administrarea anumitor medicamente. Tratamentele pentru alergiile solare variază de la modificări ale stilului de viață la administrarea anumitor medicamente, în funcție de severitatea și tipul alergiei solare.

Dacă observi simptome, este important să te prezinți la un consult dermatologic. Există mai multe tipuri de alergii solare, care au nevoie de abordări specifice, indicate de un specialist:

Reclamă

Erupție polimorfă la lumină

Erupția polimorfă la lumină este cel mai frecvent tip de alergie la soare, care afectează în principal persoanele cu pielea de culoare mai întunecată, potrivit Health. În câteva ore de la expunerea la soare, se dezvoltă o erupție cutanată însoțită de senzație de mâncărime, arsură, umflături roșii sau vezicule. Aceasta poate dura de la câteva zile la două săptămâni. De obicei, se poate dezvolta primăvara sau la începutul verii, deoarece pielea este mai puțin adaptată la lumina soarelui după iarnă.

Prurigo actinic

Dacă te întrebi ce este o alergie solară, gândește-te că prurigo actinic este un tip de alergie la soare rară. Aceasta se moștenește. Prurigo actinic cauzează leziuni ale pielii caracterizate de: senzație de mâncărime, denivelări sau porțiuni solzoase după expunerea la soare. Prurigo actinic începe adesea în copilărie, înainte de vârsta de 10 ani.

Urticarie solară

Urticaria solară este o formă rară de alergie la soare care provoacă urticarie și senzație puternică de mâncărime, care apare pe piele în câteva minute de la expunerea la soare și dispare de obicei în decurs de 24 de ore. Urticaria solară apare adesea din cauza unui răspuns imun anormal la razele ultraviolete.

Reclamă

Reacție fotoalergică

Dacă vrei să afli ce este o alergie solară, ia în calcul că reacția fotoalergică se dezvoltă atunci când ingredientele din anumite medicamente interacționează cu razele ultraviolete. Aceasta poate determina o reacție exagerată a sistemului imunitar. Astfel, poate apărea o erupție cutanată cu umflături roșii sau vezicule din care se scurge un lichid. Erupția se dezvoltă de obicei în decurs de una până la trei zile după expunerea la soare.

Cum se tratează o alergie solară

Pentru a stabili un diagnostic corect, un medic dermatolog îți poate evalua istoricul familial, poate efectua un examen clinic și poate recurge la câteva teste. Printre metodele de evaluare folosite se pot număra: teste de sânge, fototestare, biopsie cutanată sau testare cutanată Patch.

Deși nu există un remediu pentru majoritatea alergiilor la soare, tratamentele pot fi eficiente. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor, reducerea frecvenței reacțiilor alergice și îmbunătățirea calității vieții. Opțiunile de tratament variază în funcție de tipul specific de alergie la soare și de severitatea simptomelor. Un dermatolog îți poate recomanda o combinație, care include: modificări ale stilului de viață, medicamente și terapii.

De asemenea, dacă suferi de o alergie severă la soare, medicul îți poate recomanda să-ți obișnuiești treptat pielea cu lumina soarelui, pe măsură ce-ți crești durata de expunere, conform Mayo Clinic. În fototerapie, se folosește o lampă specială pentru a lumina cu raze ultraviolete zonele corpului frecvent expuse la soare. În general, se poate aplica de câteva ori pe săptămână pe o durată limitată.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon